zavetišča, njihova oskrba in moja izkušnja

zavetišča, njihova oskrba in moja izkušnja

OdgovorNapisal/-a zanova_eva » 23 Apr 2014, 15:36

Upam, da sem izbrala pravo mapo za tole temo. Če ne, jo prosim prestavite :fool
Predvsem me zanima vaše mnenje..

V mojem prvem postu sem omenila da sem ravno med posvojitvijo enega kužka iz zavetisca (imena ne bom razkrila, ne vem ce smem)
Uglavnem..opisala bi mojo izkušnjo in moja opažanja. Ker ne vem vec ali sem jaz očitno preveč "zategnjena" ali je to res višek.
Začetek: nikoli nisem bila v nobenem od zavetišč v nedeljo je bilo prvic. Vse se je zacelo ko sem se po dolgem razmisleku odločila, da del življenja podelim tudi s kakšnim rešenčkom. Vse porihtala in zbrala na netu (v živo se tako ali tako nebi mogla odločit) in napisala mail, da bi rada prišla na spoznavanje. Mine teden dni, nič. Spet en teden, nič. Pogledam na spletno stran zavetišča, pes se še vedno oddaja. Odločena da očitno jim je prav vseeno in itak tudi preko FBja ne bo odgovoril nihče, napišem komentar. In v roku 5h min odgovor z maila. Ok.
Kuža je plašen nezaupljiv do tujcev in rabi večkratno srečanje, drugace pa poln energije!
Super. Pokličem (da slučajno nebi spet čakala 14dni) in mi povedo naj pridem kadarkoli hočem. Verjetno vsi veste o katerem zavetiscu je govora, absurdno da imajo uradne ure 2,5 uri na dan. In to se med normalnimi sluzbenimi urami! (Dobis obcutek, da oddajajo pse le ljudem, ki so brez sluzbe po cel dan doma, ali delajo nočne smene..itd)
Pa vredu.. pride nedelja, gremo. Se pripeljeva (s partnerjem) pred zavetisce in gospod ne ve o terminu nic. Ok. Kužka pripeljejo in ne kaže nikakršne znake plašnosti. Seveda bolj skače po oskrbniku, ki ga pozna in ki ima v rokah brikete, ampak vseeno dobiva oba enega lepega lupčka :D Povem svoje izkušnje, me prosijo za prepoznavo pasme še enega drugega kužka a mi ne pustijo v roke vzeti niti njegovega povodca (nekaj je gospod moral narediti in smo čakali drugo gospo).
Gremo naprej. Opisujejo kako z njim dela vaditeljica in da ga zaradi njegove nekontrolirane energije oddaja samo, izključno ona.
Že takoj opazim znake, ki nakazujejo da glede vzgoje nimajo pojma! Kuža skače po njih in mu dajejo brikete, pri nama pa se lepo usede in umiri ter počaka na briket.
Da ne omenjam da je kuža totalno podhranjen, tako da človeka zaboli srce. Ko vprašam po tem odgovorijo, da zaradi stresa in njegove energije. Verjamem da stres vpliva ampak takšne posledice so grozne! Sicer je to lastniški pes, ki so se ga naveličali in po njega niso prišli več. Tako da ni bil na cesti.
In je bil dan zaključen.
Včeraj vzamem v službi prosto, se pripeljem in kljub dogovorjeni uri, ki so mi jo postavili oni, nihče ne ve zakaj sem tam. Ko oskrbniku spet povem vse kar sem se zmenila in kakšne izkušnje smo imeli, mi kužka celo preda. Tokrat sami, se odpravimo na sprehod. Ne zategne več povodca, normalno hodi po polju, se kotali po travi in skače za lučkami. Ker sem želela da se ga tudi odpne, se odpravimo v tisti ograjeni prostor. In ker je ta prostor točno nasproti kletk, se vsi psi derejo kot zmešani in mali samo stoji in gleda za njimi. Ker se mi smilijo reveži zaprti, ko ga gledajo spuščenega prosim, da gremo v drugega na drugi strani, kjer ni motenj. Tam kuža skače, malo preteče in se tudi stiska z nama. Vsake toliko časa oskrbnik odpre vrata in nas gleda, tudi kuža je cel čas pozoren kaj se dogaja tam čez. Ugotoviva, da zelo rad skače in vleče palico. Skočil ni 20x in je bil izmučen. Ga pripnem in peljem nazaj skrbniku. Ko omenim, da je energicen a ga cez 5min zmanjka ker nima nikakrsne kondicije, je zelo priden in vedenjskih težav nima, oskrbnik potrdi. Pač je pes z energijo, to je to.
Vprašam glede posvojitev in odgovori da ga izkjučno oddaja trenerka. Danes kličem in mi povedo da je nedosegljiva, ker je na seminarju cel teden in da naj pokličem v ponedeljek. A se delate norcaa?!razumem seminarje, ampak če veš da si nedosegljiva uredi situacijo drugače. Ne zaradi mene, zaradi kužka. V interesu naj jim bo da čim prej, najdejo najboljši dom za njega.. ne da počasi hira tam od stresa. Pes z nikakršnimi težavami, zakaj ga oddaja ravno ona in samo ona? Lahko bi si vzela 15min, zvecer magari ob 6,7,8h da me vidi, izpraša in odobri posvojitev. Pravtako na trupu v predelu trebuha opazim kar veliko bulo.. opazna je celo tako da se vidi na dlaki. O tem ne vedo ničesar in bodo obvestili veterinarja. :madhous:e če nebi bilo to zaradi kužka, bi že zdavnaj odnehala. Enostavno zgubiš voljo, ker ni nikakršnega sodelovanja z njihove strani
Ob vsem tem kar se je odvijalo, pa med igranjem opazim starejso gospo, ki dela kot sprehajalka. Pripelje se z avtom, vzame enega od psov, ga odpelje v prostor za spustitev (tam kjer so 1m oddaljeni drugi psi), ga odpne in se vsede na stol. Kuža pa na zacetku zateče, ker ni reakcije stoji kot lipov bog in se kasneje pokaka.
KAKSNI SO TO SPREHODI?! Vedno sem mislila da psa vzamejo in ga pripetega sprehajajo po poljih, stran od zavetisc! Kaksno predavanje in izpit je rabila tukaj gospa za delo, ki ga opravi moj 5let star nečak?!
Zakaj te ograjene prostore ne porabijo, da naprimer 2,3 kuzke, ki se razumejo spustijo tja noter oskrbniki in se lahko vsaj te reveži igrajo. Saj vendar imajo gospo, ki je "expert" za ugotavljanje njihovih vedenjskih težav in karakterjev! Pa bi jim narasla tudi kondicija, sprostili bi stres in še in še. Da niti ne omenim kakšna voda je bila naštimana v teh prostorih.. rumene barve.
Zaenkrat se bom s težavo ugriznila v jezik in počakala da bo kuža moj.. v trenutku (če se bo sploh zgodilo) ko dobim papirje in lahko grem.. Bom postavila ta vprašanja in zahtevala točne in jasne odgovore.
A sem vam to zdi normalno? :negative:
Dogs never bite me, just humans..
Uporabniški avatar
zanova_eva
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 51
Pridružen: 07 Apr 2014, 14:40

Re: zavetišča, njihova oskrba in moja izkušnja

OdgovorNapisal/-a *šiva* » 23 Apr 2014, 15:56

To nikakor ni normalno, me pa zanima res za katero zavetišče se gre, ker mi res ni jasno? :scratchhead:

Drugače pa psi so v zavetišču čisto drugačni, jaz se spomnim, ko sem šla po našega, da sem prišla do boksa, pogledala noter in videla tam psa sredi boksa, okoli pa razcufana blazina na prafaktorje, pes ogromen (odrasel), jaz pa ga vzela za notranje bivanje.. Ni mi bilo čisto jasno kako bomo to zvozili, a na koncu ni pri nas uničil NITI 1ga ležišča, seveda ga je bilo vsega potrebno naučiti (hoja na povodcu, vlečenje, agresija do drugih psov in psic - ni bilo važno...), danes pa je najbolj skuliran pes pod soncem <3 :sunny: .
Homo homini lupus est.
Uporabniški avatar
*šiva*
Moderator
 
Prispevkov: 1602
Pridružen: 20 Nov 2013, 21:07

Re: zavetišča, njihova oskrba in moja izkušnja

OdgovorNapisal/-a zanova_eva » 23 Apr 2014, 16:21

Gmajnicee :sad:
In prebrala pa slisala sem ze marsikaj o njem, sam tole.. o tem pa 100% ne bom tiho!
Mogoce sem imela pa samo jst tako "srečo" da se samo meni kaj takega dogaja.
Jaz sem pa ravno s tega razloga, ker naj bi bil tako vedenjsko težavem izbrala njega.. pa je priden k miška.. res ne razumem. In zakaj nimajo vsaj kakšne dekice na tej zunanji strani da se kuža nebi rabu na beton uležt, se posebi, ker jim piha vse skozi. :sad: . Al pa kakšno igračo.. so rekli da jo bodo veseli.
Že 3 tedne ga komaj čakam, pa očitno bom rabla čakat še vsaj toliko, če ga bom sploh dobila. :sad:
Dogs never bite me, just humans..
Uporabniški avatar
zanova_eva
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 51
Pridružen: 07 Apr 2014, 14:40

Re: zavetišča, njihova oskrba in moja izkušnja

OdgovorNapisal/-a Malina » 23 Apr 2014, 22:23

zanova_eva, napiši mail na vodjo zavetišča in jedrnato opiši svoj namen in izkušnje ter prosi za sestanek, da dobiš pojasnila za vse, kar si opisala, pa po možnosti tudi nadaljnja navodila, kakšen pasji faks moraš narediti, da bi lahko posvojila siroto iz zavetišča. Tole je res absurdno. :angry-tappingfoot:

Ali piše na spletni strani, da se pes oddaja pod posebnimi pogoji?
Uporabniški avatar
Malina
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 1158
Pridružen: 25 Nov 2013, 16:45

Re: zavetišča, njihova oskrba in moja izkušnja

OdgovorNapisal/-a zanova_eva » 23 Apr 2014, 22:55

Ne pise. Celo sprehajajo ga lahko prostovoljci!
So me pa v torek vprasali ce mi ga rezervirajo (psaaa?! ponavadi to delam z oblekamii) sem rekla da jaa. In je bil res rezerviran. Potem pa me klice nazaj, da jih je kontaktirala tudi ena studentka in so odpisali da lahko cez dan pride na ogled. Kasneje sem zvedla da je ni bilo, na spletni strani pa opazila, da rezerviran ni vec, pod sprehajanje pa so samo oskrbniki mozni.
Po pravici povedano, se mi vec neda klicat, ker me gospa, ki dviguje telefon ze pozna. :blush:
Bom iz oci v oci.. se mi zdi da bom vec zvedla, ker ne bo casa da si izmislijo izgovore.
Na napacno so naletel :mad:
Vam poročam..mogoce bom sla kar jutri.
Dogs never bite me, just humans..
Uporabniški avatar
zanova_eva
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 51
Pridružen: 07 Apr 2014, 14:40

Re: zavetišča, njihova oskrba in moja izkušnja

OdgovorNapisal/-a Malina » 24 Apr 2014, 08:17

zanova-eva, najbolje, da takoj kontaktiraš vodjo zavetišča in poveš, kaj se dogaja. Če ne piše, da se pes oddaja pod posebnimi pogoji in če ti izpolnjuješ pogoje za posvojitelja, ni prav nobenega razloga, da psa ne bi mogla dobiti takoj, v času uradnih ur. Če pa imajo kaj proti tej posvojitvi, naj se pa izjasnijo, ne pa da te takole "sprehajajo". In priporočam: čim več kontaktiraj v pisni obliki. Vse, kar jim poveš, jim tudi napiši. Naslov sem ti že posredovala, splošnega najdeš na njihovi spletni strani.

Želim, da kuža čim prej pride iz zavetiškega boksa v ljubeč dom. :dogpet:
Uporabniški avatar
Malina
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 1158
Pridružen: 25 Nov 2013, 16:45

Re: zavetišča, njihova oskrba in moja izkušnja

OdgovorNapisal/-a Jagoda » 24 Apr 2014, 13:17

Klasika...dokler to financira MOL, bo vedno tako...plačo imaš ne glede na to ali se pretegneš ali ne. Sprehajalce in zainteresirano javnost pa je treba nemudoma izključiti, ker oni ti prinašajo samo dodatno delo, pa še tako so nesramni, da radi gledajo pod prste kam odteka NJIHOV denar. Volk sit koza cela, živali pa...eh, koga briga. :beer:
Prosim, vztrajajte in zahtevajte odgovor. Vidim, da zadnje čase spet delajo po svoje in kakor jim paše, bo treba spet malo obvestiti javnost :witch:
Uporabniški avatar
Jagoda
Moderator
 
Prispevkov: 164
Pridružen: 20 Nov 2013, 21:09

Re: zavetišča, njihova oskrba in moja izkušnja

OdgovorNapisal/-a zanova_eva » 24 Apr 2014, 14:13

S pomočjo gospe Maline :P sem žeurgiralaa.. pa tudi gnala bom do konca.
Da se ji javno zahvaliim! :text-thankyouyellow:
Dogs never bite me, just humans..
Uporabniški avatar
zanova_eva
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 51
Pridružen: 07 Apr 2014, 14:40

Re: zavetišča, njihova oskrba in moja izkušnja

OdgovorNapisal/-a Jagoda » 24 Apr 2014, 16:12

:text-bravo:
Uporabniški avatar
Jagoda
Moderator
 
Prispevkov: 164
Pridružen: 20 Nov 2013, 21:09

Re: zavetišča, njihova oskrba in moja izkušnja

OdgovorNapisal/-a *šiva* » 24 Apr 2014, 17:24

:text-bravo: :clapping: :clapping: .
Homo homini lupus est.
Uporabniški avatar
*šiva*
Moderator
 
Prispevkov: 1602
Pridružen: 20 Nov 2013, 21:07

Re: zavetišča, njihova oskrba in moja izkušnja

OdgovorNapisal/-a Malina » 25 Apr 2014, 09:37

Ni za kaj, zanova-eva. ;) Želim, da pride kuža čim prej domov. :animals-dogrun:
Uporabniški avatar
Malina
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 1158
Pridružen: 25 Nov 2013, 16:45

Re: zavetišča, njihova oskrba in moja izkušnja

OdgovorNapisal/-a Malina » 25 Apr 2014, 09:47

Je pa ena stvar presenetljiva: ob tako skrbnem tehtanju odločitve o oddaji, ki lahko traja mesec dni in več (rekord imajo 9 mesecev, če se prav spomnim in če ga niso morebiti že presegli, medtem ko me ni več tam), ter vsestranskih analiz posvojitelja se še vedno zgodi, da najdeš oddanega psa priklenjenega na ketno ob kakšnem kupu gnoja ali na seniku, privezanega ob pokvarjen traktor, ali samega na gradbišču med kupi gradbenih odpadkov in gradbenih strojev, v ciganskem naselju priklenjenega na drevo pod milim nebom... Še bolj pa preseneča, da še isti hip nekdo kompetenten ne sede v avto in se ne odpelje poskušat popraviti napake.
Uporabniški avatar
Malina
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 1158
Pridružen: 25 Nov 2013, 16:45

Re: zavetišča, njihova oskrba in moja izkušnja

OdgovorNapisal/-a zanova_eva » 25 Apr 2014, 13:34

Ja seej.. men pa tud na mail ne odpisejo.
Bomo videli v ponedeljek. :aggressive: ;)
Dogs never bite me, just humans..
Uporabniški avatar
zanova_eva
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 51
Pridružen: 07 Apr 2014, 14:40

Re: zavetišča, njihova oskrba in moja izkušnja

OdgovorNapisal/-a zanova_eva » 28 Apr 2014, 09:12

Noo ce slucajno kdo se spremlja to temo, da omenim dogajanje
Vceraj sem bila spet v zavetiscu in vesela sem da lahko napisem da so kužka vsaj 2kg poredili..tako da sem supeeeer vesela :yahoo:
Danes pa sem ze govorila s trenerko in nas čaka srečanje.
Bom malo povprašala o razmerah in vam javiim. :verygood:
Dogs never bite me, just humans..
Uporabniški avatar
zanova_eva
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 51
Pridružen: 07 Apr 2014, 14:40

Re: zavetišča, njihova oskrba in moja izkušnja

OdgovorNapisal/-a Slavica » 28 Apr 2014, 09:21

super, samo da se premika, :verygood: , poročaj :)
Slavica
 

Re: zavetišča, njihova oskrba in moja izkušnja

OdgovorNapisal/-a Malina » 29 Apr 2014, 10:16

zanova_eva, kako vam gre? Bo peso kmalu doma :animals-dogrun:, ali boš morala dat še pol litra krvi za vse možne analize in družinsko deblo do 15. stoletja nazaj, da boš dovolj dobra posvojiteljica? :crazy:
Uporabniški avatar
Malina
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 1158
Pridružen: 25 Nov 2013, 16:45

Re: zavetišča, njihova oskrba in moja izkušnja

OdgovorNapisal/-a zanova_eva » 01 Maj 2014, 11:38

Hojlaaa. Ne se vedno ga ni :shecry:
Sem pa malo pomirjena po zaslisevanju (z moje strani).
Tudi v ponedeljek ko sva se srecala s trenerko je bilo opaziti da je bila seznanjena s vso dramo. Ampak je cisto normalno odreagirala.. vsaj tako je bilo opaziti.
Ugl. V ponedeljek smo se srecali z nasim "tastarim" pesekom. In bilo je neverjetno. Res, jaz v celem zivljenju nisem dozivela cesa takega. Mi imamo mesancka med border colliem in JRT.. in to je bomba energije. Že prvi dan v zavetiscu je gospod, ki ima doma Border collia pripomnil da ne razume kako speljemo :D. Od malega ga ucimo da svojo energijo usmerja. To se mi zdi da je edini način da preživis s takim, brez da ti odpove srce od napora :shout:
In nas mali je ob srecanju s psi tak.. če ga pes ne mara in začne napad se naš ali postavi v "gard" in brani nazaj, ce pa se mu tekmec ne zdi vreden se obrne in odide.
Ko smo ju prvic preko ograje dali skupaj.. sta se povohala in zavetiski je zacel lajat, nas pa je malo "zajamral". Evo, sm si rekla.. pa je slo vse to v nic. In preljemo tamalega notr in nic. Se usede in ga gleda.. cisto sprosceno, je še umaknil pogled da bi bilo drugemu kuzku lazje. Tale zavetiski pa se ni drl agresivno, prav videlo se mu je kako je prestrasen in laja od te zapore ki jo ima v glavi da ne zna zaupati. In se je pocasi umirilo. Ampak naš mu je stal 2dm stran in mu pustil da mu je lajal tocno v gobec. Cisto sproscen..fant je komentiral da je "zen" pes. Še trenerka ga je samo gledala. Prav videlo se je, kako zelo se mu kuza smili in je kar stal, ni se pocutil ogrozenega in nic. In tako smo potem umirjali situacijo.
Naslednji dan spet isto, s tem da se kuža sploh ni vec dru. Najbolj smesno je bilo pa to, da sem prosila ce ga lahko na povodec vzamem jaz.. sicer je oklevala in ji ni bilo glih prav..ampak je dala (verjetno si je mislila da sem tezek zmaj po tem kar se je dogajalo prejsnji teden :mad: ) in sem sla s kuzkom okoli svojega.. in nic.. cel cas se je oziral za njo tako da sem ga vabila z hrano. Prav vidi se mu kako je navezan nanjo. Potem je hitro rekla, da prav zaradi tega mu hocejo najhitreje najti dom, ker se tako zelo naveze. Kar bi bilo edino prav. Sploh ni agresiven, nic. Predvidevam da so ga imeli kje okoli hiše in ima v glavi da je edina naloga da brani lastnika, samo ne zna branit, zato laja :biggrin:. Vprašala sem jo tudi o stanju v katerem je prišel in če je bil "kvalitetno rejen", odgovor :ni bil zanemarjen in tudi kil je mel nekaj več. (Ooo Oman in tvoja teorija da gre pač za zelo suhega psa :teasing-blah: :smiles: )
Sam proces njihovega delovanja mi gre posteno na zivce :negative: ampak se skusam postavit v njihovo kozo in na to da name gledajo kot na nekoga ki s psom izkusenj nima (ceprav bi sedaj ze lahko spremenili mnenje). Verjetno tudi za to taka bojazen pri tem da mi prepusti povodec. Ampak sem potrpezljiva. Vceraj naj bi spoznala se drugi par in se mi zdi da naj bi odločitev padla po praznikih (ceprau sem rekla da bi bilo boljse da mi napise vceraj, da ne hodim spet cel teden brez veze tja in kuzka samo zmedemo).
Če bodo zbrali drug par (sta neka studenta) bom zelo razocarana. Glede nato da imamo psa, ki je tak kot je, bi bila to velika prednost. Ceprav smo v zacetku mislili da je minus. Vecno ga v stanovanju ne morejo skrivat, slej kot prej se bodo soocili s kakšnim psom, tako da te težave ne morejo kar prezret. Še posebej zaradi kužka, ker je tako tesnoben da ni za verjet.
Priznati moram, da nama je obema že malo vseeno.. res. Samo da najde dober dom, če ta ni pri nama, tudi prav. Že gledava za novim. :dogpet: .
Btw. Vprasala sem jo glede izpusta večih psov naenkrat, pa je rekla, da to izvaja ona.. in da je to redna praksa. In glede sprehodov, če se izvajajo zunaj zavetisca, pravtako pritrdilni odgovor.
Tako da, to je to. Srčno upam, da je resnica.
Če ima še katera kakšno vprasanje..naj napiše, bom vprašala naslednič. Se mi zdi da ima ona tudi nek "gard" proti meni postavljen, in lepo odgovarja na vprasanja.
Sem na začetku mislila da me fuuuul ne mara, ker ni rekla res nič, in vse morem "povlečt" iz nje. Ampak taka pač je. Se mi zdi da ni s celo glavo v delu, ravno zato da se ne naveže na te kužke..kar je edino pravilno. Potem ko sem jo vprašala če ji je kaj žal za njimi, in je rekla da ne..da ji nesme bit ker ima doma že 2.. vprasam katera 2 in eden od njih je Border. Mi je bilo jasno, da si ful ne pusti k srcu. Jst ko vidim Borderja al pa Maltezancka, takoj govorim o naših. :).
Se beremo in hvala za skrb vsem!
P.s. G. Oman, se mi tako lepo izmika.. ceprav sem bila ta teden 2x pred pol tretjo uro na vratih. :smiles:
Dogs never bite me, just humans..
Uporabniški avatar
zanova_eva
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 51
Pridružen: 07 Apr 2014, 14:40

Re: zavetišča, njihova oskrba in moja izkušnja

OdgovorNapisal/-a Slavica » 01 Maj 2014, 21:24

pa saj človek vse razume - da so obremenjeni, da je pes lahko shujšal tudi zaradi stresa ali bolezni, to je normalnemu človeku vse razumljivo,
ampak tole, da si morala informacije vlečt iz njih, mi je pa čisto nedoumljivo :shock: . Pa saj informacij ni nikoli preveč, človek
bi se lahko kvečjemu bal kontra - da kakšen posvojitelj ne posluša zadosti pozorno in si ne bo vsega zapomnil, kar mora vedet za dobrobit psa,
ne štekam sploh tega :scratchhead: .
Sta pa vztrajna, vsaka čast :verygood:
Slavica
 

Re: zavetišča, njihova oskrba in moja izkušnja

OdgovorNapisal/-a zanova_eva » 06 Maj 2014, 09:05

No da vam povem nadaljevanje.
Vceraj spet kličem, kako so se odločili in trenerke ni bilo.. me poklice danes in zeli da pridem se enkrat tja da izpolnim obazec o posvojitvi, ker ga je takrat prvic izpolnil fant.. in ko bom prisla in vse izpolnila.. se bodo odlocili. :madhous:e
Obupala sem.. :shetruce:
Dogs never bite me, just humans..
Uporabniški avatar
zanova_eva
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 51
Pridružen: 07 Apr 2014, 14:40

Re: zavetišča, njihova oskrba in moja izkušnja

OdgovorNapisal/-a Slavica » 06 Maj 2014, 12:10

pa zakaj vama že končno ne povejo, pa to ne morš :shock:
Slavica
 

Re: zavetišča, njihova oskrba in moja izkušnja

OdgovorNapisal/-a Šlepi » 14 Sep 2014, 09:12

Zavetišča torej. Meni je že kar nekaj časa hecno (beri Slika) precej enostransko poročanje posameznih portalov o posameznih zavetiščih in posledično občudovanje teh izbrancev. Tako, skoraj bogokletno je izrazit kritiko, pa če je še tako utemeljena in argumentirana. Še bolj hecno (beri :madhous:e) mi je pa, če pri tem sodelujejo druge organizacije s področja zaščite živali, ki bi si po mojem globokem prepričanju (ne vem pa kaj jim piše v aktih) morale prizadevat, za čim večjo transparentnost in ustrezen nadzor nad vsemi zavetišči, ki je po mojih izkušnjah precej slab. Ampak okej, recimo da znajo v zavetiščih zadeve tako ali drugače prikriti ali (ne)prikazati, da bi se dalo tokrat še priti skozi po modelu "ni vedela". Od zdaj naprej pa ne več. Dajem na znanje in toplo priporočam branje tegale prispevka. Tako, za malo uravnotežit informacije in v razmislek za naslednjič, ko bo spet govor o evtanazijah in njihovem številu v zavetiščih, ker živali bojda ne prinašajo zaslužka...
Hello, hello remember me? I'm everything you can't control :pardon:
Uporabniški avatar
Šlepi
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 476
Pridružen: 25 Nov 2013, 22:42

Re: zavetišča, njihova oskrba in moja izkušnja

OdgovorNapisal/-a Didi » 14 Sep 2014, 11:32

Tale slovenska zavetišča so vsa za en drek. Ma čist vsako ma kake mutne posle na glavi res bedarija živa. Sem absolutni zagovornik posvajanja ampak iz zavetišča nikoli več, bomo pa kupovali oz pri društvih posvajali, konec koncu vsi rabijo dom, tut tisti s papirji. In res mam poun kufer tega pluvanja drug po drugem na komplet živalovarstveni sceni to je tudi razlog, da se držim Lajke, ker se mi osebno zdi, da se ne spušča v absolutni poden komuniciranja in pluvanja drug po drugem kot to počnejo druga društva, organizacije, zavetišča.
Didi
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 143
Pridružen: 10 Mar 2014, 19:35

Re: zavetišča, njihova oskrba in moja izkušnja

OdgovorNapisal/-a Šlepi » 14 Sep 2014, 13:27

Mah ni ravno vsaka kritika pljuvanje. Prav je, da je delovanje zavetišč kar se da transparentno in prav je, da se pove kje in kako onemogočajo dostop do informacij javnega značaja. Nenazadnje sem nedavno nekje brala nekaj, kar komot označim za pljuvanje, kjer je bila tudi zapisana izjava predsednice enega društev, da bi morala biti zavetišča zavezana k temu, da del sredstev pridobijo sama, s čemer bi odvrnili lovce na dobiček. S čemer se sicer strinjam, ampak zraven nujno in to nujno kot predpogoj sodi tudi najvišja možna mera transparentnosti. Ker je prav, da ljudje vejo kaj podpirajo, je prav in v javnem interesu, da smo s stvarmi seznanjeni, bi bilo prav, da se društva v javnem interesu malo bolj posvečajo temu in malo manj čemu drugemu (se najde kašna zares redka izjema, ki potrjujeje pravilo) in ker bi po mojem mnenju recimo zraven komot dodali, da tisti, ki onemogočajo dostop do informacij javnega značaja (kar je btw. ustavno varovana pravica), izgubijo pravico do javnih sredstev. Se mi zdi nadvse fair deal.

Kaj pa to, da se take reči sploh dogajajo, pove o nadzoru zavetišč je pa že druga štorja... Sej sem v eni drugi temi napisala kakšen je splošen odgovor. Velja tudi v tem primeru in velja tudi za marsikatero društvo, če ne kar za večino. :noseeheartalk:
Hello, hello remember me? I'm everything you can't control :pardon:
Uporabniški avatar
Šlepi
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 476
Pridružen: 25 Nov 2013, 22:42

Re: zavetišča, njihova oskrba in moja izkušnja

OdgovorNapisal/-a Didi » 14 Sep 2014, 15:58

Sva se z mojim zadnjič resno spraševala, kam naj greva pa posvajat, če si kot pogoj postaviva, da nikakor nebova podpirala nikakršnih mutnih poslov. Res žalostno vse skupej, da naj bi se vse začelo in končalo pri živalih in njihovi dobrobiti, realnost je pa tako daleč od tega. In res te vse mine, še posebej po tem, ko ljudje iščejo odgovore in se na take in drugačne načine te odgovore skriva. Ti da za mislit.
Didi
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 143
Pridružen: 10 Mar 2014, 19:35

Re: zavetišča, njihova oskrba in moja izkušnja

OdgovorNapisal/-a Šlepi » 15 Sep 2014, 07:42

Jaz te čisto razumem. Ne vem, če ti bo v tolažbo, ti pa lahko povem, da si v manjšini. Večina najraje verjame, kar želi verjet, pol vklopi :noseeheartalk: in živi srečno do konca svojih dni. Še iPhone in življenje je popolno... :negative:
Hello, hello remember me? I'm everything you can't control :pardon:
Uporabniški avatar
Šlepi
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 476
Pridružen: 25 Nov 2013, 22:42

Re: zavetišča, njihova oskrba in moja izkušnja

OdgovorNapisal/-a jojoba. » 15 Sep 2014, 08:35

Didi napisal/-a:Sva se z mojim zadnjič resno spraševala, kam naj greva pa posvajat, če si kot pogoj postaviva, da nikakor nebova podpirala nikakršnih mutnih poslov.


Jaz pa nikakor ne razumem. Namreč tega, kaj ima katera koli žival, iz katerega koli zavetišča s tem, da nekatera, ali pa kar vsa zavetišča nekaj mutijo in da so vsa za en drek? Kaj ima zapuščena žival s človeškimi bedaki, ki kar naprej mešajo nek drek, pa zagotovo ne zaradi dobrobiti živali? :bad: (pa sploh ni nujno, da so človeški bedaki zaposleni v zavetiščih :crazy: )
jojoba.
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 68
Pridružen: 11 Dec 2013, 19:02

Re: zavetišča, njihova oskrba in moja izkušnja

OdgovorNapisal/-a Račka » 15 Sep 2014, 09:28

:text-goodpost:
Račka
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 789
Pridružen: 06 Dec 2013, 13:19

Re: zavetišča, njihova oskrba in moja izkušnja

OdgovorNapisal/-a Didi » 15 Sep 2014, 19:55

Nobena žival nima s tem popolnoma nič, ampak moje osebno mnenje je, da imam žival zase in ne zato da iz zavetišč rešim žival ker je nihče drug ne bo, da se lahko potrkam po prsih. In če ne želim podpirat mutenja, živali ne bom jemala od tam kjer mutijo, ker vse kar bom s tem naredila je to, da bom podprla njihovo mutenje in dala prostor naslednjemu psu in naslednjemu posvojitelju tega psa, ki bo ponovno podprl mutenje.
Didi
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 143
Pridružen: 10 Mar 2014, 19:35

Re: zavetišča, njihova oskrba in moja izkušnja

OdgovorNapisal/-a Šlepi » 15 Sep 2014, 21:26

:text-goodpost:
Škoda, ker takih kot si ti, ne delajo več :sad:

jojoba. napisal/-a:
Didi napisal/-a:Sva se z mojim zadnjič resno spraševala, kam naj greva pa posvajat, če si kot pogoj postaviva, da nikakor nebova podpirala nikakršnih mutnih poslov.


Jaz pa nikakor ne razumem. Namreč tega, kaj ima katera koli žival, iz katerega koli zavetišča s tem, da nekatera, ali pa kar vsa zavetišča nekaj mutijo in da so vsa za en drek? Kaj ima zapuščena žival s človeškimi bedaki, ki kar naprej mešajo nek drek, pa zagotovo ne zaradi dobrobiti živali? :bad: (pa sploh ni nujno, da so človeški bedaki zaposleni v zavetiščih :crazy: )

Al pa če bi malo obrnili zadevo, pa pogledali vzrok. Če ne bi nihče mutil, potem si nikomur ne bi bilo treba rok packat z mešanjem dreka, ker ga pač ne bi bilo. Tako pa v bistvu vsi, ki slepo zagovarjate ene, druge ali tretje... ne glede na to kaj kdo (ne) nardi, prispevate da je dreka za mešat zelo veliko. Ker je vsak, ki (iz čisto vseeno kašnega razloga) pokaže na nepravilnosti "nasprotnega tabora" takoj označen za "človeškega bedaka" (to je soft varianta, pride zraven še vse kaj drugega), niti ne nujno zaposlenega v zavetišču. Ampak okej, ni važno, če obstaja utemeljen sum, da v nekem zavetišču pes malo začopati ali pa celo fenta drugega, važno da je "naš". Pa ni važno, če v zavetišču, ki opravlja javno službo in je zavezanec za podajanje informacij javnega značaja, onemogočajo dostop do teh informacij, pa magari z nezakonitimi postopki, pomembno je samo, če slučajno prosilec paše med "človeške bedake", in če ja, potem je vse okej. Pa majo s podajanjem IJZ težave v marsikaterem zavetišču, da ne bo pomote. Kaj pa vem, mogoče pa prosilca že samo želja videt kakšno informacijo uvrsti med "človeške bedake", pa mu potemtakem ni treba odgovorit, ker bodo ljudske množice onemogočanje itak pozdravile. Ne vem pa za nobeno drugo zavetišče razen obalnega, ki se ne bi odzvalo na pozive inšpekcij. Ampak ej, itak nekdo samo drek meša, a ne?

Psi so pa kolateralna škoda, ampak briga vas, ane, vse iber poštenjake, ki vam gre samo za živalice. Tudi prav, jih pa mejte na vesti.

Ej, a lahko nekaj predlagam? :angel: Pač, po istem vzorcu kot mačke, še psov ne vozit v zavetišča. Občine ne bojo mele stroškov in bojo presrečne, mešalci dreka ne bojo meli česa mešat, pa bojo presrečni fanatični podporniki, reševalci si bodo lahko do konca dali duška, nikomur ne bo treba podajat IJZ, pa bodo srečni zavezanci in prosilci, ker jim ne bo treba nič prosit, pa še dobička ne bo, pa bo srečna še vsa civilna družba. win-win-win-win situation. Kaj češ lepšega... Oh, last but not least, še evtanazij vam ne bo treba preštevat. Zmaga popolna!

Slika
Hello, hello remember me? I'm everything you can't control :pardon:
Uporabniški avatar
Šlepi
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 476
Pridružen: 25 Nov 2013, 22:42

Re: zavetišča, njihova oskrba in moja izkušnja

OdgovorNapisal/-a jojoba. » 15 Sep 2014, 23:58

Didi, še vedno žal ne razumem. Lahko seveda počneš, kar želiš, torej posvajaš pri društvih, kupuješ...nihče te v nič ne sili, če se ne motim. Sploh ne vem, da bi kdo koga kdaj "silil", ali prosil morda, da se mora posvojitelj živali iz zavetišča trkati po prsih ali se celo imeti za reševalca živali iz zavetišča :shock: . Torej, po moje imamo zavetišča zato, da nameščajo in oddajajo zapuščene živali. Posvoji jih lahko vsak, ki izpolnjuje pogoje in podpiše pogodbo. S tem se zadeva konča. Ne glede na vse "mutne posle", ob posvojitvi plačaš posvojnino, ki je večinoma približno enaka. Ob tem ni potrebna nobena evforija, trkanje po prsih, še fotografiranje ne, niti nisi dolžna pošiljati "srečnih" fotografij iz novega doma in podobnega, kar je postalo navada večine zavetišč in društev. Če tako želiš, imaš vso pravico do vsega miru in zasebnosti s svojo živaljo. Ne vem, meni se zdi tvoja izjava, da so vsa zavetišča en drek in da ima vsako mutne posle, precej škodljiva. Sploh pa mi ni jasno, kaj si mislila s temle: ", da bom podprla njihovo mutenje in dala prostor naslednjemu psu in naslednjemu posvojitelju tega psa, ki bo ponovno podprl mutenje."...? Ne boš TI z morebitno posvojitvijo dala prostora naslednjemu psu, naslednjemu posvojitelju, naslednjemu mutenju. Naslednji pes bo tako ali drugače prišel v zavetišče, ker tako veleva zakonodaja. Če posvojiteljev ne bo, se bodo pač kopičili, ane, do zapolnitve kapacitet, potem pa verjetno evtanazija, ki je uzakonjena. Tako, čisto preprosto.

Šlepi, tebe pa lepo prosim, da me ne uvrščaš med vse tiste, ki jih pod mojim citatom naštevaš, zato sklepam, da nagovarjaš tudi mene. Torej med tiste, ki prispevajo, da dreka ne zmanjka, ali med tiste, ki zagovarjajo ene ali druge ali tretje...
Res je, da nisem posebej omenjala onemogočanja dostopa do ijz. Ja, mislim, da ni ok, če ijz niso bile posredovane. V bistvu sem imela v mislih "zgodbo" o Šivi, ta se mi zdi mešanje dreka. Za pridobitev ijz obstajajo ukrepi, ki jih avtorica toplo priporočanega prispevka že koristi in jih verjetno še bo. Ima pravico seveda. Zakaj je bilo treba sestavljati imaginarno zgodbico o bojda pogrizeni in evtanazirani psički, ne vem. Se mi samo zdi. Po moje za mešanje dreka. Lahko se pa motim, kako da ne :biggrin: in so nameni takega sestavka nadvse krščansko pravičniški, da ne rečem papeški :biggrin:

Lahko pa končno tudi ti rečeš bobu bob in poveš, kaj je bilo s Šivo. V "njenem času" si bila prostovoljka ODPMŽ in o njej veš vse. Zato se mi tvoji komentarji tule in drugje zdijo najmanj nehigienični, da ne rečem še kaj hujšega.
Metla je za marsikaj dobra, v prvi vrsti za pometanje lastnega praga :cleaning:

V končni fazi me je strah, da bo počasi zmanjkalo dreka. Kaj boste potem počeli tisti, ki ga tako z veseljem kar naprej mešate?

Pa ne glede na vse, kar mi boš napisala nazaj (v kar ne dvomim), je tole zadnje, kar sem napisala na to temo. Iz čisto preprostega razloga. Ne da se mi in ne želim biti med mešalci dreka.
jojoba.
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 68
Pridružen: 11 Dec 2013, 19:02

Naslednja

Vrni se na ZAŠČITA IN VARSTVO ŽIVALIKdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron