Sterilizacije/kastracije - kaj, zakaj, kako?

Sterilizacije/kastracije - kaj, zakaj, kako?

OdgovorNapisal/-a *šiva* » 02 Dec 2013, 16:27

Tabu okoli sterilizacij in kastracij (v nadaljevanju s/k) bi moral biti že zdavnaj preteklost, a žal temu ni tako. Za vse dvomljivce in tiste, ki ne vedo, kaj s/k prinaša, kakšne so dobre in slabe posledice ali kaj to sploh je, je tukaj nekaj medicinskih dejstev:

STERILIZACIJA:
- je kirurški poseg, s katerim želimo doseči sterilnost (t.j. neplodnost) samice. Način opravljanja sterilizacije je odvisen od odločitve veterinarja, ki žival pred posegom pregleda. Obstajata dva načina sterilizacije:

1. OVARIEKTOMIJA (OVE)- odstranitev jajčnikov; žival je krajši čas v splošni anesteziji, kirurški rez je manjši, manjša travma in s tem posledično bolečine in krajše okrevanje, saj se odstranijo samo jajčniki, maternica pa se pusti v telesu.
2. OVARIOHISTEREKTOMIJA (OVH) - odstranitev jajčnikov + maternice; žival je v anesteziji dalj časa, kirurški rez je večji, večja travma.

OVE:
- zmanjšanje populacije,
- zdravljenje tumorjev na jajčnikih,
- preprečitev vaginalne hiperplazije,
- preprečitev hormonalnih sprememb pri bolnikih z endokrinimi boleznimi,
- preprečtev genetskih bolezni,
- zmanjšanje možnosti tumorja mamarnih žlez.

OVH:
- v primeru kongenitalnih anomalij,
- v primeru lokalizirane ali difuzne cistične endometrialne hiperplazije,
- pri gnojnem vnetju maternice (piometra),
- v primeru rupture ali torzije maternice,
- pri materničnem prolapsu,
- pri materničnih neoplazijah.

V evropskih državah (tudi pri nas) je večinoma rutinsko izvajana OVE, medtem ko se v ZDA rutinsko izvaja OVH.

KASTRACIJA:
- je kirurški poseg, kjer se odstranijo testisi iz modnika ter se tako doseže sterilnost samca. Obstaja več načinov kastracije. Kako se bo se bo opravilo, je odvisno od veterinarjeve odločitve in od vrste živali.

1. PRESKROTALNA (odprta in zaprta kastracija); kirurški rez je v področju skrotuma.
2. PERINEALNA; kirurški rez se naredi kavdodorzalno na skrotumu, pogosto se izvaja v primeru, ko je potrebna še operacija perinealne hernije ali odstranitev perianalnih adenomov.

Indikacije za kastracijo:
- preprečitev oploditve samic,
- zmanjševanje agresivnega vedenja,
- neoplazije na modih,
- hude tope ali penetrirajoče travme,
- torzije,
- orhitis (vnetje testisa),
- epididimitis (vnetje nadmodka),
- perinealna uretrostomija.


Kontraindikacije:
- inkontinenca,
- moteno delovanje ščitice (zelo redko),
- upočasnitev metabolizma (povečana telesna teža).
Homo homini lupus est.
Uporabniški avatar
*šiva*
Moderator
 
Prispevkov: 1601
Pridružen: 20 Nov 2013, 21:07

Re: Sterilizacije/kastracije kaj, zakaj, kako?

OdgovorNapisal/-a *šiva* » 02 Dec 2013, 17:21

Nekaj najpogostejših vprašanj, s katerimi se srečujemo:

Zakaj bi s/k svojo žival, saj jo imam ves čas pod kontrolo?
Nekastrirane in nesterilizirane živali se redno gonijo (samice) in odzivajo na gonitev (samci), kar se pri samcih izkazuje v obliki nezaželene agresije, številnih pretepih in s tem posledičnim prenašanjem smrtno nevarnih bolezni (maček - FIV in FeLV), konstantnem markiranju (tudi po stanovanju), tuljenju, številnih pobegih v trenutku nepozornosti, ki se včasih končajo tragično, pred hišo ali stanovanjem se množično ne zbirajo snubci in vam ne omejujejo sproščenega sprehoda.

Ali ni s/k zelo drag poseg?
S/K se opravi samo 1x v življenju živali, cene variirajo od ambulante do ambulante, zato se morate pozanimati pri različnih veterinarjih, koliko stane poseg. Upoštevati je potrebno tudi, kolikšni so veterinarski stroški za vašega "nedotaknjenega" psa ali mačka, ki se v času gonitve samic tepejo med seboj, koliko stane veterinarska oskrba za vašo psičko ali mačko, ki ima leglo, saj je potrebna posebna nega + nega za skotene mladiče, kar nikakor ni poceni, ob vsem tem se cena enkratnega posega zdi občutno manjša, kajne?

Ali se bo moja živa zredila po s/k?
Ni nujno. Po opravljeni operaciji se res zgodijo metabolične spremembe, ampak zgolj zaradi prevelike količine hrane in premalo aktivnosti. Tako se bo vaša žival seveda zredila. Zakaj? Pogosto se zgodi, da se ljudjem po s/k živali zdijo uboge in morajo dobiti malce več pozornosti in veliko več počitka, pa seveda kakšen posladek povrhu, ampak ponavadi ravno to privede do nezaželjenih dodatnih gramov ali kilogramov.

Ali se bo temperament moje živali spremenil po s/k?
Če ljudje sploh opazijo kakšno spremembo je ponavadi to sprememba na bolje. Pasji temperament se oblikuje na podlagi okolja in izkušenj in ne na podlagi s/k. Če pa že kaj opazimo, pa običajno to, da so živali veliko manj agresivne, da se ne posvečajo toliko drugim živalim (v smislu iskanja partnerjev) in so veliko bolj skoncentrirani na svojega človeka. Ponavadi so spremembe v temperamentu posledica odraščanja in ne operativnega posega.

Ali mora imeti moja psica/mačka res 1x mladičke?
Nikakor. Če ne gre za vzrejno žival, ni nobene študije, ki bi podpirala to trditev. Po navadi so to priporočali veterinarji "stare šole", ki očitno niso bili najbolj seznanjeni z novodobnimi odkritji, ki celo odkrivajo, da je samico potrebno sterilizirati PRED prvo gonitvojo, saj se ji tako drastično zmanjša možnost nastanka raka na mlečnih žlezah v prihodnosti.

Je populacija nezaželenih živali res tako velik problem?
DEFINITIVNO JE. Številne živali so zaradi človeške nepremišljenosti in brezbrižnosti brez skrbnika, prepuščene same sebi. Pri nas imamo problem predvsem pri mačji populaciji, medtem ko je pasja morda zgolj malo manjša. Če ne želimo, da se kotijo nezaželeni mladiči in se jih pobija ob rojstvu (utaplja, pobije z lopato in še veliko hujšega), če ne želimo, da so živali s strani brezbrižnih skrbnikov (če se jim sploh lahko tako reče) vržene na cesto in prepuščene same sebi (če imajo srečo so najdene in prepeljane v zavetišče, kjer jih po 30 dneh - z izjemo redkih zavetišč - čaka evtanazija), če ne želimo, da se prenašajo bolezni, ... POTEM POSKRBIMO za svoje živali in jih s/k ter tako spremenimo njihovo usodo!
Homo homini lupus est.
Uporabniški avatar
*šiva*
Moderator
 
Prispevkov: 1601
Pridružen: 20 Nov 2013, 21:07


Vrni se na ZAŠČITA IN VARSTVO ŽIVALIKdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron