POŠASTNI ZGODBI IZ SLOVENIJE

POŠASTNI ZGODBI IZ SLOVENIJE

OdgovorNapisal/-a Društvo Lajka » 02 Dec 2013, 22:37

Pretekli teden sta Slovenijo pretresli dve pošastni zgodbi v zvezi z mučenjem živali - kuža, z novim imenom Cufko, in psički iz plastične vreče. Slednji žal niso dočakali srečnega konca, Cufku pa se je življenje zagotovo obrnilo na bolje.
 
Naj spomnimo - Cufko je vsem na očeh leta preživljal na verigi ob hiši oz. stanovanjskem bloku. V blatu in lastnih iztrebkih je verjetno iz dneva v dan milo prosil za pomoč, a se ga ni usmilil nihče od stanovalcev niti od mimoidočih, kaj šele njegov lastnik. Iz pripovedovanj smo lahko izvedeli, da naj bi se stanovalci bali njegovega lastnika, zato niso ukrepali.
 
Mi pa se sprašujemo, ali je strah za lastno varnost resnično lahko opravičilo, da ne ukrepamo v tako očitnih primerih mučenja in zanemarjanja? Mar to res ni naš problem? Prav tako se se sprašujemo, čigav problem je potemtakem, ko sosed pretepa otroke in ženo? Njihov problem? Ne, to je zagotovo problem vseh nas in naša odgovornost je, da se v takih primerih vedno postavimo na stran žrtve. S tem, ko menimo, da to ni naš problem in raje gledamo stran, se namreč opredelimo za tistega, ki pretepa oziroma muči.

Vendar pa se v Cufkovo, kateremu so bili dnevi šteti, vseeno vpletejo pogumne mlade dame in o zadevi obvestijo veterinarsko inšpekcijo. Odgovorili so, da so lastniku naložili, da mora v dogovorjenem roku psa evtanazirati! Vprašanje, ki se nam poraja - zakaj inšpekcija kljub vsem pooblastilom, ki jih ima, ni psa nemudoma odvzela in ga odpeljala v veterinarsko ambulato ali zavetišče, da bi mu lahko takoj nudili pomoč?
 
Sicer smo na splošno malo skeptični glede zavetišč in ambulant v takih primerih, saj je dejansko najlaže in najceneje psa evtanazirati - morda pa bi kdo v tem prisrčnem trpinčenem psičku le prepoznal živo bitje, ki hlasta za življenjem. Vsekakor pa se nam zdi skrajno nedopustno, da je veterinarska inšpekcija psa pustila v takem stanju tam, kjer je bil. Brezvestni lastnik niti ukrepa inšpektorja ni upošteval, ampak je psa preprosto odvrgel. V tem trenutku lahko rečemo še sreča, saj so psa našli naključni sprehajalci in ga odpeljali k veterinarju. Pri takih ljudeh, kot je lastnik psa, se nikoli ne ve, kaj si predstavljajo pod pojmom "evtanazija".

S tem zgodbo zaključujemo, saj je psa prevzelo Društvo za zaščito živali Bele krajine in Cufka nedvomno čakajo prijaznejši in svetlejši časi. Evtanazija namreč ni bila nujno potrebna, je bilo pa potrebno psička oskrbeti in z njega odstraniti 2 kilograma  dlake, umazanije in iztrebkov, Cufko pa je pri prihodu tehtal nekaj manj kot 5 kilogramov. Oskrbeli so mu tudi vneto kožo in črevesje, saj se revež zaradi strjene dlake na zadku ni mogel več iztrebljati. Resnično upamo in si želimo, da bo lastnik pripeljan pred sodnika in kaznovan, a glede na to, kar se v naši državi dogaja in glede na dejstvo, da pristojne inštitucije veliko bolj vestno kazujejo prijavitelje mučenja kot pa mučitelje same, nismo zelo optimistični glede takega razpleta. Vsekakor pa si takega epiloga zelo želimo.

Slika
(foto: DZZŽ Bela Krajina)

Druga zgodba žal nima srečnega konca. V Kočevski Reki je sprehajalec namreč ob cesti na drevesu našel plastično vrečko in v njej pasje mladičke, stare komaj kak dan. Na žalost so vsi preminili, dva že v vrečki, ostali v veterinarski ambulanti.
Slika
(foto: DZZŽ Kočevje)
 
Na tem mestu ponovno pozivamo - ne bodite imuni na mučenje in trpinčenje drugih. Če v svoji okolici opazite primer mučenja tako ljudi kot živali, se odzovite, prijavite pristojnim organom in priskočite na pomoč tistim, ki jo potrebujejo. Živali jo nedvomno najbolj, saj si same ne morejo prav nič pomagati.

(Kolumna je stara že nekaj časa.)
Uporabniški avatar
Društvo Lajka
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 340
Pridružen: 21 Nov 2013, 14:44

Re: POŠASTNI ZGODBI IZ SLOVENIJE

OdgovorNapisal/-a Buba » 31 Jan 2014, 01:30

...ko preberem takšne zgodbe, me je sram da sem človek... :sad:
Uporabniški avatar
Buba
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 25
Pridružen: 20 Jan 2014, 00:16


Vrni se na LAJKA GLASNO RAZMIŠLJAKdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov