PROSTOŽIVEČE MAČKE ALI ZAKAJ JI JE TREBA LJUBITI

PROSTOŽIVEČE MAČKE ALI ZAKAJ JI JE TREBA LJUBITI

OdgovorNapisal/-a Društvo Lajka » 02 Dec 2013, 22:51

Vedno, ko je kdo hranil prostoživeče mačke, sem bila in sem hvaležna. Med drugim mi ni bilo treba imeti slabe vesti. Potem pa sem sama začela hraniti tigrasto malo muco, ki je imela dva črna mladiča. Prvi, ki sem ga videla igrati se z breskovo koščico pod avtomobilom, je izginil drugi ali tretji dan, takoj zatem pa še drugi. Prestrašena tigrasta muca pa se je vračala na mesto ob parkirišču, kamor sem ji prinašala hrano.
 
Gospe, ki so pred blokom dežurale, so me opozorile, da jih naj ne hranim, da naj pocrkajo od lakote, prenašalke bolezni. Dogovorila sem se z gospodom v stari hiši nasproti bloka, da jo hranim tam, na zasebnem zemljišču, pa so tja letela gnila jabolka, kamenje, kumarice... Uboga mala muca, kako sem jokala, ko sem te našla z vdrtino na licu, mrtvo, vrženo ob cesto; hotela sem te vzeti k sebi, a se nisi dala, bala si se me, dokler ni bilo prepozno.
 
Potem sem hranila še druge muce, ki so kljub temu, da so bile sterilizirane in kastrirane, izginjale. Včasih sem kako našla povoženo, večinoma pa so kar izginile. Srečujem se vsak dan s predsodki in sovraštvom do teh živali, kakor da so neka čisto posebna vrsta, ki ogroža nas in naše otroke. To mi zelo radi povedo: "Uboge mamice z otroki". Verjetno je to razlog, da znajo tudi triletni otroci povedati, da ti mačka skoči v glavo, da prenaša razne mačje bolezni, da znajo tako odločno zalučati kamenje vanje. Z vsemi grobostmi, neresnicami, podtikanji, krutostmi, ki so jih prostoživeče mačke deležne, pa le še raste moja ljubezen do teh bitij.

V Sloveniji hranijo mačke ljudje, ki imajo srce, hranijo jih s svojim denarjem, prenašajo zmerjanja, zaničevanja. Le zakaj tako? Mar ni zapisano v Zakonu o zaščiti živali, da je prepovedano vsakršno dejanje, ki živali škodi? Kako lahko občine prepovedujejo hranjenje teh muc, od katerih so mnoge odvisne le od hrane, ki jim jo dajo dobri ljudje? Če v občini sedijo ljudje, ki ne marajo mačk, ali če preveč poslušajo ljudi, ki sovražijo mačke, se zgodi tudi to in vendar je Zakon o zaščiti živali nedvoumen. Prepovedano je vsako ravnanje, ki škodi dobrobiti živali. Zapovedovati stradanje živali kot rešitev problema je v nasprotju z duhom zakona. Sklicevati se na čistočo in red, na to, da motijo ljudi... Kakor da je zakon nekaj, kar si lahko vsak razlaga po svoje, v skladu s svojimi željami.
 
Nekateri zagovarjajo naravno selekcijo in pri tem pozabljajo, da je veliko teh mačk zavrženih ob blokih, odvrženih ob cestah, ko nekoliko zrastejo in postanejo "neprimerni" hišni ljubljenčki. Kako le naj se te živali znajdejo v urbanem okolju? Med njimi se nemalokrat znajde tudi izgubljena muca, ki preživi le po zaslugi hranitelja prostoživečih mačk, ki ima srce na pravem mestu in se, če ima srečo, ponovno vrne v objem lastnika. Zakaj naj bi te živali stradale vsem na očeh? Zakaj bi vedno morala imeti zadnjo besedo človeška brezčutnost, brezbrižnost, če že ne kar zloba?

Želela bi si nedvoumne ureditve, kakor jo poznajo v Italiji. Tam imajo zakon o prostoživečih mačkah in skrbi zanje. V njem preprosto in nedvoumno piše, da imajo mačke pravico do življenja, da imajo kot teritorialne živali pravico do ozemlja, na katerem so se skotile ali na njem bivajo, da imajo pravico do hrane, da nima nihče pravice teh mačk kakor koli nadlegovati, preganjati. Seveda piše tudi, da se nima nihče pravice znašati nad tistimi, ki jih hranijo oziroma skrbijo zanje. Skodelic z vodo npr. ne sme nihče odmetavati, pri miru jih morajo pustiti tudi tisti, ki čistijo ceste oziroma okolico stavb.
 
Povsem jasno je, da se živali kastrira/sterilizira. Seveda pa tam v občinah sedijo ljudje, ki so zagovorniki živali in njihovih pravic, ki imajo znanje s tega področja (tudi veterinarskega npr.).  Ob tem samo hranjenje in skrb za živali nikakor ne pomeni lastništva teh živali, kakor bi to radi razumeli pri nas in na ta način prenesli vso odgovornost na hranitelje, ki so že itak finančno in tudi sicer obremenjeni. Pozablja se tudi na to, da je le s hranjenjem omogočen nadzor nad določenim območjem, npr. tudi nad morebitnimi novimi mačkami, ki še niso sterilizirane. Zagovarjanje hranjenja na omejenem številu hranišč ne podpiram. Ker so mačke teritorialne živali (samica se npr. običajno giblje v krogu 300 m), je jasno, da je treba mačke hraniti na primernem mestu (proč od vhodov v stavbe), tam, kjer so. Že zaradi samih nalezljivih bolezni, ki se lahko širijo med mačkami, je razpršeno hranjenje boljše. Hranitelj tako npr. na nekem območju obišče vsakič več mikrolokacij, kjer so mačke. Tako pa se še zmeraj gibljemo v začaranem krogu, ali je hranjenje dovoljeno ali ne, namesto da bi enkrat za vselej vsem jasno povedali, da je hranjenje prostoživečih steriliziranih mačk dovoljeno in da ga nima nihče pravice prepovedovati. Veterinarski predpisi tega ne prepovedujejo, zakon tega ne prepoveduje. Zapovedovanje stradanja teh živali je nesprejemljivo. Mar je to sodoben način "šintarije"? Naj strada tri tedne in potem pogine? Ah, nehajmo se sprenevedati! Možnosti sta dve: ali jih steriliziramo in kastriramo in potem zanje tudi skrbimo ali pa jih evtanaziramo.

Gospa Ana
Slika
(vir slike: http://www.capemaycountygov.net/Cit-e-A ... 37&Print=1)
Uporabniški avatar
Društvo Lajka
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 340
Pridružen: 21 Nov 2013, 14:44

Re: PROSTOŽIVEČE MAČKE ALI ZAKAJ JI JE TREBA LJUBITI

OdgovorNapisal/-a LukaLajka » 07 Dec 2013, 21:13

Popolnoma se strinjam, samo kastracija/sterilizacija bosta dolgorcno rešila mačji "problem". Zato podpiram akcije, ko se mačke iz mačjih kolonij polovijo in sterilizirajo/kastrirajo ter vrnejo v okolje.
LukaLajka
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 07 Dec 2013, 21:05

Re: PROSTOŽIVEČE MAČKE ALI ZAKAJ JI JE TREBA LJUBITI

OdgovorNapisal/-a motherwolf » 16 Dec 2013, 20:49

Na Jesenicah je prepovedano po odloku občine hraniti mucke. Če to ni svinjarija. Kot da so prostoživeče muce , divje mačke prišle iz ne vem kje, ne pa od nemarnih lastnikov, ki so jih zvrgli. Pfej... :petkitty:
Uporabniški avatar
motherwolf
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 42
Pridružen: 28 Nov 2013, 12:06

Re: PROSTOŽIVEČE MAČKE ALI ZAKAJ JI JE TREBA LJUBITI

OdgovorNapisal/-a LukaLajka » 05 Jan 2014, 12:40

Če je občina z odlokom prepovedala hranjene muc, mora poskrbeti za njihovo oskrbo. Pa to delajo?
LukaLajka
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 07 Dec 2013, 21:05


Vrni se na LAJKA GLASNO RAZMIŠLJAKdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron