FIV in FeLV - kaj sploh je to?

FIV in FeLV - kaj sploh je to?

OdgovorNapisal/-a *šiva* » 05 Dec 2013, 15:59

FIV (Feline Immunodeficiency Virus) je lentivirus (oz "počasi delujoči virus"), ki se prenaša najpogosteje z ugrizom, zato se hitro širi pri zunanjih, nekastriranih oz nesteriliziranih mačkih, medtem ko imajo notranji muci veliko manjše možnosti za infekcijo.

Kako se prenaša?
FIV se najpogosteje prenaša z ugrizom, redko se zgodi, da okužena "mama" mačka prenese virus na mladiče (ko ob rojstvu potujejo skozi porodni kanal oz preko okuženega mleka).

Kako se virus izraža?
Okužena mačka lahko živi čisto normalno življenje številna leta, ampak virus postopoma okvari imunski sistem do te mere, da se ne more branit niti proti najbolj vsakdanjim virusom, bakterijam, protozojem in glivicam, kateri zdravim mačkam ne povzročajo nobenih patoloških stanj, pri mački okuženi s FIV virusom pa se takoj pojavijo sekundarne infekcije kot posledica FIVa (padca oz uničenje imunskega sistema).

Znaki bolezni FIV
V zgodnjem razvoju bolezni, se virus prenese v lokalne limfne vozliče, kjer se razmnožuje v belih krvničkah (T-limfocitih), nato se razširi še na vse ostale limfne vozliče po celem telesu, kar se kaže v generaliziranem, ampak običajno začasnem povečanju limfnih vozličev, pogosto imajo mačke tudi povišano telesno temperaturo.

Drugi znaki bolezni:
- slaba kvaliteta dlake
- obstojna vročina
- izguba apetita
- vnete dlesni in usta
- kronične ali ponavljajoče se infekcije kože, mehurja ali pa zgornjega dihalnega trakta
- dalj časa trajajoča diareja
- izguba telesne teže
- pogostejše so tudi krvne bolezni in različne vrste raka
- pri samicah so pogosti splavi in težave pri reprodukciji
- nekatere mačke trpijo za nepojasnjenimi napadi (podobni epileptičnim), vedenjskimi spremembami in drugimi nevrološkimi motnjami

Kako se diagnosticira FIV?
Za odkrivanje FIV virusa, se naredi pri veterinarju hitri test, ki odkriva prisotna protitelesa, ki napadajo FIV virus, če so protitelesa prisotna, je to potrditev virusa, če protiteles ni prisotnih, je rezultat negativen in mačka ni okužena.

Včasih se zgodi, da je test rahlo nejasen oz lažno pozitiven, takrat je priporočljivo test ponoviti, a z uporabo druge vrste testa. Okužena mačka lahko prenese protitelesa preko mleka tudi svojim mladičem, zato lahko test pokaže pozitven rezultat, a to še ne pomeni, da je virus FIV pri mladičkih tudi dejansko prisoten in da se bo razvila bolezen, zato se ponavadi takšne mladičke testira v razmiku 60ih dni vse dokler ne pridejo do starosti 6 mesecev, takrat bo se pokaže ali so mucki dejansko okuženi ali so samo prenašalni materinih protiteles.

Pri negativnem rezultatu je pri inerpretaciji pomembno tudi predhodno poznavanje mačje preteklosti, saj je inkubacijska doba virusa cca. 8 -12 tednov, zato je možno, da če smo mačko testirali znotraj tega obdobja, se protitelesa še niso uspela razviti in je rezultat negativen, zato je mačke, katerih preteklosti ne poznamo in se sumi, da bi lahko bile v stiku oz udeležene pri kakšnem ugrizu drugih mačk, potrebno testirat po 60 dneh od domnevne možne okužbe.

Kaj lahko storim, da se moj(-a) muc(-a) ne okuži?
Da bi čim bolj zmanjšali možnost okužbe je potrebno mački preprečiti stike z okuženo populacijo, zato je najboljša rešitev, da je vaša muca varno v notranjih prostorih. Previden je potrebno biti tudi pri posvajanju novih muc, saj je potrebno zagotoviti ali da so nove muce tudi FIV negativne ali pa (če ne gre drugače) da so muce medsebojno miroljubne, da nimajo želje po napadanju ali griženju. Če ste mnenja, da vaš muc pa nikakor ni "za notri" in mora uživati "svobodo", ga zavarujte vsaj s tem, da ga kastrirate oz sterilizirate (samičko), da se ne bo zaradi svojih nagonov pretepal z ostalimi muci.

Obstajajo sicer tudi vakcine proti virus FIV, ampak niso vse cepljene muce 100% zaščitene pred infekcijo, poleg tega pa ima lahko vakcina tudi vpliv na FIV test. O cepljenju z vakcino proti FIV virusu, prednostih in slabostih, se je najbolje pogovoriti z vašim veterinarjem.

Kaj moram zagotoviti moji FIV+ muci?

FIV+ muce morajo:
- živeti notranje življenje, da se s tem prepreči nadaljnje širjenje virusa ter da se zmanjša možnost sekundarnih okužb ter s tem poslabšanju zdravstvenega stanja vaše muce
- biti sterilizirane oz kastrirane
- morajo biti hranjene s kvalitetno, uravnovešeno prehrano
- surova hrana (surovo meso, jajca, nepasterizirani mlečni izdelki) ne sme biti ponujena FIV+ muci, saj s tem povečamo možnost vnosa sekundarnih patogenov preko neobdelane hrane
- na vsake pol leta obiskati veterinarja, ki bo naredil popoln pregled muce, predvsem njenih dlesni, oči, kože in limfnih vozličev, muci se bo nadzorovala tudi teža, ker je pri okuženih mucah zelo pomembno, da ne hirajo
- letno imeti pregledane krvne parametre (št. krvnih celic, biokemična analiza seruma) in urinsko analizo

Kolikšna je življenjska doba FIV+ muce?
Nemogoče je napovedati kako dolgo bo živela vaša muca. Ob primerni oskrbi in negi lahko vaša muca uživa številna leta pred sabo.

Kako razkužiti stanovanje ob prihodu nove, FIV negativne muce?
Če ste pred novo muco imeli FIV+ muco, virus ne preživi izven muce, zato strahu za okužbo s FIV virusom ni, je pa res, da je nevarnost infekcije kakšnega drugega virusa, ki ga je nosila vaša predhodna muca, zato je priporočljivo, da temeljito očistite in dezinficirate ali pa popolnoma zamenjate posodo za hrano in vodo, posteljice, mačji wc, igrače, praskalnike, posesajte tudi preproge in počistite ter razkužite tla. Pravtako je pomembno, da je nova muca ob prihodu v vaš dom predhodno cepljena proti kužnim boleznim.

Ali se lahko okužim s FIV preko svoje muce?
NIKAKOR, virus je vrstno specifičen in ljudem popolnoma nenevaren.

Zakaj naj testiram svojo mačko?
- zgodnje odkritje bolezni vam bo pomagalo vaši muci zagotoviti dolgo in srečno življenje (ob primerni oskrbi, seveda)
- preprečili boste nadaljne širjenje bolezni v populaciji mačk

V katerem primeru naj testiram svojo mačko?
- če vaša mačka še nikoli ni bila cepljena
- če je vaša mačka bolana (tudi če je že bila testirana, je lahko prišlo do lažno negativnega rezultata - obrazloženo zgoraj)
- če ste posvojili še kakšnega mačka, ki ga boste dodali k svojim sedanjim muckom
- če je bila vaša muca izpostavljena kakšni FIV+ muci (pri zunanjih mucah je priporočljivo vsakoletno testiranje)
- v primeru, da nameravate vašo muco cepit s cepivom proti FIV

Vir: American Association of Feline Practitioners and the Cornell Feline Health Center, Cornell University, College of Veterinary Medicine, http://www.vet.cornell.edu/FHC/health_r ... re_fiv.cfm
Homo homini lupus est.
Uporabniški avatar
*šiva*
Moderator
 
Prispevkov: 1602
Pridružen: 20 Nov 2013, 21:07

Re: FIV in FeLV kaj sploh je to?

OdgovorNapisal/-a *šiva* » 05 Dec 2013, 16:50

FeLV (Feline Leukemia Virus) je retrovirus, ki se v velikih količinah zadržuje v slini in nosnih izločkih, v manjših pa tudi v urinu, iztrebkih in mleku (okuženih muc).

Kako se prenaša?
Prenaša se preko neposrednega stika z okuženo mačko, z ugrizom, preko skupnega lizanja dlake in preko (sicer redkeje) skupne uporabe wc-ja in hranjenja iz istih posodic. "Mama" mačka lahko okuži svoje mladiče še preden se skotijo ali pa preko okuženega mleka. FeLV virus lahko obstoji zunaj mačke samo nekaj ur.

Katere mačke so bolj izpostavljene okužbi?
Mačke, ki:
- živijo z drugimi okuženimi mački
- so jim dovoljeni nenadzorovani zunanji izhodi
- mačji mladiči, katerih mame so FeLV+

Kako se virus izraža?
FeLV virus napade mačje telo na različne načine. Najpogosteje vodi do:
- raka
- številnih krvnih motenj
- okvari imunski sistem do te mere, da se ne more branit niti proti najbolj vsakdanjim virusom, bakterijam, protozojem in glivicam, kateri zdravim mačkam ne povzročajo nobenih patoloških stanj, pri mački okuženi s FIV virusom pa se takoj pojavijo sekundarne infekcije kot posledica FeLV virusa.

Znaki bolezni FeLV
V zgodnji fazi razvoja bolezni lahko mačke ne kažejo nobenih znakov infekcije, ampak čez čas (tedne, mesece ali celo leta) se zdravstveno stanje mačke drastično poslabša:
- izguba apetita
- počasna, ampak napredujoča izguba teže
- slaba kvaliteta dlake
- povečani limfni vozliči
- obstojna vročina
- blede dlesni in druge mukozne membrane
- vnetje dlesni in ustne votline
- kronične ali ponavljajoče se infekcije kože, mehurja ali pa zgornjega dihalnega trakta
- dalj časa trejajoča diareja
- pogostejše so tudi krvne bolezni in različne vrste raka
- pri samicah so pogosti splavi in težave pri reprodukciji
- nekatere mačke trpijo za nepojasnjenimi napadi (podobni epileptičnim), vedenjskimi spremembami in drugimi nevrološkimi motnjami

Po okužbi s FeLV
Najprej se virus replicira in se razširi po telesu preko krvi (primarna viremija). Nadaljni potek je odvisen od posamezne mačke:

1. 2/3 mačk - virus okuži bele krvničke, s tem so celice permanentno okužene in mačka postane kronično okužena. 1/2 te skupine bo tudi pri opravljenem testu FeLV+, druga 1/2 mačk iz te skupine - bo sekvestrirala virus v kostni mozeg. Te mačke bodo pri opravljenem testu FeLV-, ampak se lahko z drugimi testi dokaže, da so v resnici okužene.

2. 1/3 mačk - se bo okužila, potem pa bo imunski sistem premagal virus in ga izločil iz telesa. Te mačke bo pri opravljenem testu FeLV- in bodo živele normalno dolgo življenje.

Kako se diagnosticira FeLV?
Obstajata dva tipa FeLV krvnih testov, oba zaznavata proteinsko komponento virusa v krvnem obtoku. Test opravite pri veterinarju in dobite rezultat v nekaj minutah.

Kaj lahko storim, da se moj(-a) muc(-a) ne okuži?
Da bi čim bolj zmanjšali možnost okužbe je potrebno mački preprečiti stike z okuženo populacijo, zato je najboljša rešitev, da je vaša muca varno v notranjih prostorih. Previden je potrebno biti tudi pri posvajanju novih muc, saj je potrebno zagotoviti ali da so nove muce tudi FeLV negativne.

Če imate doma FeLV+ in FeLV- muco poskusite zagotoviti, da si ne delita posodic za hrano in vodo ter wc-je.

Obstajajo sicer tudi vakcine proti virus FeLV, ampak niso vse cepljene muce 100% zaščitene pred infekcijo. O cepljenju z vakcino proti FeLV virusu, prednostih in slabostih, se je najbolje pogovoriti z vašim veterinarjem.

Kaj moram zagotoviti moji FeLV+ muci?

FeLV+ muce morajo:
- živeti notranje življenje, da se s tem prepreči nadaljnje širjenje virusa ter da se zmanjša možnost sekundarnih okužb ter s tem poslabšanju zdravstvenega stanja vaše muce
- biti sterilizirane oz kastrirane
- morajo biti hranjene s kvalitetno, uravnovešeno prehrano
- na vsake pol leta obiskati veterinarja, ki bo naredil popoln pregled muce, predvsem njenih dlesni, oči, kože in limfnih vozličev, muci se bo nadzorovala tudi teža, ker je pri okuženih mucah zelo pomembno, da ne hirajo
- letno imeti pregledane krvne parametre (št. krvnih celic, biokemična analiza seruma)

Kolikšna je življenjska doba FeLV+ muce?
Nemogoče je napovedati kako dolgo bo živela vaša muca. S primerno nego in oskrbo ji boste zagotovili kvalitetno življenje (lahko je to nekaj mesecev ali let).

Ali se lahko okužim s FeLV preko svoje muce?
NIKAKOR, virus je vrstno specifičen in ljudem popolnoma nenevaren.

Zakaj naj testiram svojo mačko?
- zgodnje odkritje bolezni vam bo pomagalo vaši muci zagotoviti dolgo in srečno življenje (ob primerni oskrbi, seveda)
- preprečili boste nadaljne širjenje bolezni v populaciji mačk

Vir: American Association of Feline Practitioners and the Cornell Feline Health Center, Cornell University, College of Veterinary Medicine, http://www.vet.cornell.edu/FHC/health_r ... re_fiv.cfm
Homo homini lupus est.
Uporabniški avatar
*šiva*
Moderator
 
Prispevkov: 1602
Pridružen: 20 Nov 2013, 21:07

Levkoza

OdgovorNapisal/-a Kevin&Becca » 31 Jul 2014, 04:53

Torej levkoza je bolezen, ki jo povzroča virus mačje levkemije. Torej gre za virosno - neozdravljivo bolezen. Bolezen je v zadnjih letih kar v porastu, zato sem se odločil, da o njej nekaj zapišem.
Kot sem že omenil je b zadnjih letih zelo pogosta. Okužena mačka virus izloča s slino. Ta slina se izloča še preden se pri njej pojavijo bolezenski simptomi. Bolezen se prenaša s ugriznimi ranami in parjenjem, pogosto so okuženi tudi maldiči okuženih mačk. Zato, če vemo da imamo mačko z levkozo, je priporočljivo da jo damo sterilizirat. Večina mačk pogine tri leta po okužbi, saj bolezen prizadane imunski sistem in ga zelo oslabi. Kot sem že omenil - zdravila ni. Lahko samo lajšamo simptome. Simptomov ogromno, naketari izmed njih so tudi:

-porušen imunski sistem, zaradi katerega so podvržene številnim drugim okužbam
-slabokrvnost
-pri nekaterih virus povzročitvorbo malignih tumorjev.

Na začetku, ko se bolezen še ne razmahne in muca še ne trpi. Obolelo mačko moramo takoj ločiti od ostalih, da se okužba in virus nebi prenesla na ostale živali.Ker ne poznamo učinkovitega zdravljenja moramo narediti čim več, da preprečimo obolenje za levkozo. Mačko lahko tudi cepimo, kar je dobra rešitev, žal pa ni popolna. Pred cepljenjem mora veterinar opraviti raziskave, ki pokažejo, ali žival morda že ni vkužena z lovkozo, če je, ceplenje ni učinkovito. V vsakem primeru je pa usodna.
Kevin&Becca
Uporabniški avatar
Kevin&Becca
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 48
Pridružen: 30 Jul 2014, 19:26
Kraj: Maribor


Vrni se na Mačji kotiček za zdravjeKdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron