PIOTRAVMATSKI DERMATITIS oz. "HOT SPOT" pri psih

PIOTRAVMATSKI DERMATITIS oz. "HOT SPOT" pri psih

OdgovorNapisal/-a *šiva* » 06 Avg 2018, 13:57

V teh poletnih mesecih se številni skrbniki psov srečujemo s t.i. "hot spoti". Ponavadi najprej opazimo, da se pes prekomerno liže (včasih praska) po enem in istem predelu, potem opazimo, da ima na tistem mestu zlepljeno dlako, ko pa dlako umaknemo, vidimo takšno "lepljivo" plast in spremenjeno kožo.

Vzrok: neznan. Vse, kar povzroča srbenje in s tem posledično praskanje/grizenje psa, ki poškoduje kožo, to pa povzroči idealno okolje za razvoj okužbe.

Klinični znaki: akuten nastanek (dobesedno b nekaj urah), praskanje/grizenje zaradi srbečice, sprememba je srbeča, otekla, "vlažna", pogosto je poškodovana dlaka na tem mestu. Najpogosteje se pojavljajo na glavi, vratu, v predelu repa (ni pa nujno, lahko tudi drugod po telesu).

Faktorji tveganja: pogosteje se pojavlja poleti (zaradi visokih temperatur in relativne vlage), alergije, piki bolh, garje, demodex, težave z analnimi vrečkami, vnetje ušesa, tujki v dlaki - npr. travna semena, trni, ...

Zdravljenje: 
➡️pobrijemo dlako okoli spremembe
➡️razkužimo z antiseptičnim sredstvom 
(clorexyderm šampon, plivasept,...) - psa 
našamponiramo tako, da se peni, pustimo 
delovati učinkovino 10min in speremo ter 
pustimo, da se posuši.
➡️nanesemo še kortikosteroidno kremo 
➡️zaščitni ovratnik, med našo odsotnostjo, da 
se prepreči grizenje poškodovanega mesta 

Sprememba se mora po zgoraj naštetih korakih začeti sušiti zelo hitro, v primeru, da se "hot spoti" ne sušijo ali še celo nastajajo novi, je potrebno takoj nazaj k veterinarju, saj je potrebno bolj sistemsko zdravljenje (ponavadi se poseže po sistemskih kortikosteroidih).

Preventiva: nujno je ugotoviti vzrok pojava piotravmatskega dermatitisa in ga odpraviti.

Kakor hitro se hot spoti pojavijo, tako hitro tudi izginejo, če dovolj hitro ukrepamo in ne pride do hujših vnetij kože in podkožja.

Trenutno se spopadamo s hot spoti pri Jin, sprememba sicer ni sveže pobrita in dlaka že malo prerašča, ampak se še vedno vidi kako izgleda:

Jin kopamo na redni osnovi že zaradi predhodnega generaliziranega dermatitisa. Uporabljamo šampone Malaseb, Clorexyderm forte in Peptivet (ta je samo za pomiritev srbečice). Najprej jo zmočimo, nanesemo šampon, pustimo 10 min in TEMELJITO speremo. Počakamo, da se posuši in namažemo še s kombinacijo steroidne in antibiotične kreme.
Slika

Takole izgleda na začetku.. Samo malce zlepljena dlaka..
Slika

Slika

.. ko pa se to mesto pobrije pa se jasno vidi spremembo na koži..
Slika

.. ki jo pridno razkužujemo in mažemo s kremo..
Slika
Homo homini lupus est.
Uporabniški avatar
*šiva*
Moderator
 
Prispevkov: 1602
Pridružen: 20 Nov 2013, 21:07

Vrni se na Pasji kotiček za zdravjeKdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron