Pasja šola

Pasja šola

OdgovorNapisal/-a Didi » 13 Mar 2014, 15:22

Zanima me mnejnje vseh "ta pasjih" katere so dobre in katere so slabe pasje šole. kakšne so vaše izkušnje?
Trenutno obiskujemo eno s katero imamo malo mešana občutja..oz. moje laično mnenje je da je vzgoja po principu te šole malenkost groba. Npr. da ustaviš lajež ,psu rečeš ne, če ne pomaga ga pa vbistvu dvigneš s štrikom tak da ga vbistvu obesiš na štrik da mu zraka zmanka, kar sicer zaleže in neha lajat ampak nevem no moje laično mnenje je da bi se dalo to na tut kak drugačen psu bolj prijazen način dosečt. Drugače kar se ostalega tiče nimam pripomb, ampak žou imava tako pasmo, ki je že po naravi občutljiva in boječa zato se bojiva da nebi prišlo do tega, da pes z nama sodeluje iz strahospoštovanja in ne zato ker si želi sodelovat. Ne želiva imet psa ki se bi naju bal vbistvu.
Didi
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 143
Pridružen: 10 Mar 2014, 19:35

Re: Pasja šola

OdgovorNapisal/-a *šiva* » 13 Mar 2014, 15:54

Huh.. To pa jaz nimam blage veze.. Pri nas smo bolj kot ne samouki + da nam nikoli nihče ni znal nič pametnega svetovati glede vzgoje problematičnih psov oz so bili nasveti bolj v smislu nagobčnik gor pa bo ali pa ne dovolite mu, da spi na postelji/kavču, ker vam je s tem enakovreden (ja, ddddd).. Tako da.. Jaz res nisem ekspert pasjih šol, še manj pa za pse z boječimi karakterji, saj pri meni po navadi pristanejo tisti "problematični".. Tole dušenje ob lajanju bi moralo biti malo bolje razloženo (koliko časa naj bi bil v zraku, katere tace so v zraku? Zakaj bi ga sploh želel dušiti?).. Jaz tega še nisem videla niti ne prakticiram, odvisno je tudi zakaj pes laja.. Če počne to iz strahu je čisto nekaj drugega kot če počne to iz čiste agresije in postopanje v teh dveh primerih je seveda čisto drugačno..
Homo homini lupus est.
Uporabniški avatar
*šiva*
Moderator
 
Prispevkov: 1602
Pridružen: 20 Nov 2013, 21:07

Re: Pasja šola

OdgovorNapisal/-a Slavica » 14 Mar 2014, 07:14

jaz nimam pojma o pasji vzgoji, saj je Rex čisto poseben kužman in edino, kar je bilo treba "sanirat", je vlečenje na povodcu,
da sem jaz psa peljala na sprehod, ne obratno, kot je bilo v začetku :biggrin: .Tu sem se ravnala po *šivinih* in Šlepinih navodilih in je bilo zelo hitro drugače, pa tudi brez stresa.
Ne bi pa mogla psa prikrajšat za zrak, tako da bi sigurno imela pri takem načinu iste občutke kot ti :nea: . Kako to drugače uredit, pa žal nimam pojma, Rex se oglasi enkrat na dva meseca in takrat oba skočiva od presenečenja "uh, Rex je zalajal, kaj dogaja?? :shock: ".

Jaz bi na tvojem mestu inštruktorju/ci povedala svoje pomisleke in prosila za podrobno razlago, za začetek.

(če hočeš, ti posodim tudi knjigo Psi za telebane, piši na ZS :) )
Slavica
 

Re: Pasja šola

OdgovorNapisal/-a airedale10 » 16 Mar 2014, 14:16

:text-imnewhere:

http://kliker.si/
http://www.lolabuland.com/
http://www.kdilirija.agility-slo.net/zanimivosti/
https://www.youtube.com/user/kikopup
Poglej si kaj o šolanju psov - o šolanju s pozitivno motivacijo, kliker metodi, kakšne novejše knjige, forume in članke... Takšne metode so zastarele in z bolj prijaznimi se da doseči veliko več. Čeprav sem še mlada :rolleyes: sem že kar veliko prebrala o vsem tem (zgornje strani se mi zdijo najboljše) in od kadar sem čisto spremenila način dela s psom v kliker metodo gre res veliko boljše. Iz takšne pasje šole kot je vaša sem izstopila na pol sezone (in seveda plačala vse :madhous:e ) in spet delala sama, po psu prijaznih metodah. Pes zdaj dela z veseljem, trikci in delo z mano so mu nekaj najboljšega, obožuje igro in učenje ter obvlada čez 100 trikcev - če bi nadaljevala tako kot smo začeli, z NE-ji in cuki ne bi prišla čisto nikamor in bi bila še vedno na točki ''imam trmastega jazbečarja ki se ga ne da šolati''. Zdaj pa sva s kliker metodo to trmo premagala - s prisilnimi metodami pa je bila le še bolj izrazita. Še en praktičen primer: v pasji šoli smo učili vajo poleg z vabljenjem s priboljškom in cukanjem (naj bi bilo cukanje samo v izjemnih primerih, drugače priboljški - ampak pri naju je moglo biti cukanje ves čas, da je pes par dni po šoli še šepal). Seveda nisva prišla nikamor, pes se je ''zaprl'', izgubil vso voljo in je bilo končano. Potem (ko sva nehala) sem si kupila od Silvie Trkman DVD ''Heeling is just another trick'' (gl. link zgoraj) in zdaj ima krasno hojo poleg; in najpomembneje, to dela z velikim veseljem, kakor tudi vse ostale trikce.

Konkretno glede lajanja; imam jazbečarja (že pasemsko nagnjeni h lajanju) ki res uživa v lajanju in to dela ob vseh mogočih priložnostih; ko je vesel obvezno, ko je jezen, ko se boji, ko prosi za hrano, ali pa kar tako ker to pač rad počne. A to lajanje ni preveč moteče - ko sva v primernem okolju mu dovolim lajati in ga še spodbujam (nekje mora sprostiti nagone), pozna pa povelji ''glas'' in ''tiho. Torej ko laja ''tiho'' (v normalnem tonu) in prst na usta, ko upošteva pohvala in če se le da nagrada; če je okolje primerno je zadostna nagrada kar povelje ''glas'' (če še jaz ''lajam'' z njim pa je itak čista žurka :smiles: ). Če ne upošteva tudi na še en bolj oster ''TIHO!'' pa primerna (!) kazen - najbolj se obnese osamitev, če to ni mogoče pa npr. nekaj minutni prostor ali nekaj podobnega. Tako kar uspešno shajamo. :)

S kje pa si? :)

Lp.
Rebeka :)
Uporabniški avatar
airedale10
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 21
Pridružen: 06 Jan 2014, 18:34

Re: Pasja šola

OdgovorNapisal/-a *šiva* » 16 Mar 2014, 14:32

airedale10 :text-welcomewave:

In pa super nasveti in linki :verygood: :verygood: .
Homo homini lupus est.
Uporabniški avatar
*šiva*
Moderator
 
Prispevkov: 1602
Pridružen: 20 Nov 2013, 21:07

Re: Pasja šola

OdgovorNapisal/-a Šlepi » 17 Mar 2014, 19:00

Didi mene bi iz take šole odneslo še predno bi notri dobro prišla. :run:
Sicer pa... no to, kar airedale10 pravi. :)
Hello, hello remember me? I'm everything you can't control :pardon:
Uporabniški avatar
Šlepi
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 476
Pridružen: 25 Nov 2013, 22:42

Re: Pasja šola

OdgovorNapisal/-a zalarjeva » 19 Mar 2014, 23:58

Jaz sem hodila h Katarini Wallas na KD Krim, ona ima ob sobotah posvojene pse čez. Sva bila v začetnem in v nadaljevalnem tečaju. Sem bila zelo zadovoljna in se bom tudi še kdaj vrnila verjetno. Pes precej odnese, nekaj trikov, drugače je pa meni šlo največ za to, da ga spoznam kako se obnaša do tujih spov in ljudi (sem ga že odraslega posvojila). Je kar nekaj socializacije na ta način pa še poveže vodnia in psa, en tak stik vzpostavita. In ona je res strokovnjakinja, ima ogromno izkušenj, dela samo na pozitivni motivaciji. Posvojeni psi pridejo velikokrat s kakšnimi travmami ali neželjenim vedeljem in ona te zna usmerjat in naučit, kako odpravit te stvari. Fajn je!
zalarjeva
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 107
Pridružen: 06 Dec 2013, 19:47

Re: Pasja šola

OdgovorNapisal/-a mpritr1 » 28 Jul 2020, 13:31

Lepo... Zdaj pa vprašanje za pasje šole...Ali tele cene držijo? https://omisli.si/nasvet-strokovnjaka/c ... e-maribor/

Ker tudi sam razmišljam o pasji šoli za našega kosmatinca...
mpritr1
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 28 Jul 2020, 13:14


Vrni se na Ostalo o psihKdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron