. Skratka osnovne zadeve pri meni majo da ubogajo, ko jih zbudim ob 4ih zjutraj, ko hodi nasproti horda psov in ko otroci vpijejo v nebo, me ne zanima in maš da prideš, seveda pa imajo vsi moji psi več kot dovolj gibanja in ostale zaposlitve, da ne bo kdo mislil, da so samo robotki
.
smo že pozabili, kako gleda, ker mu mati že sto let ni privoščila novih slik
. Sploh pa je vreme res idealno za fotografiranje.. lahko vam slikam Atlasa vsega blatnega in mokrega.. in to POLETI! Dzizs
.
meni je zelo. Res je da sem Becco naucil na kliker komaj pred kakimi 3-4 meseci ampak mi služi super. In za te težje trike je fajn če je
Tudi psi učeni na kliker normalno ubogajo, tudi ko ni priboljškov, če se je pravilno delalo - če pa nisi dosti variabilno nagrajeval in priboljšov pravi čas odstranil, potem pa ne delajo, ampak to ni krivda metode, pač pa lastnika. Je pa kliker metoda tudi to, da pes dela ker hoče, ker mu je to fajn - ne pa samo zato ker je lastnik tako ukazal in je pač treba naredit da ne bo kazni. Zato običajno naklikani psi delajo z velikim veseljem, tudi ko ni nagrade, medtem ko pa psi naučeni s prisilo naredijo vse čisto ''odsotno'' in pogosto odpovejo ko so spuščeni.
pa se brez skrbi da ''odvaditi'', tudi moj je bil včasih takšen, zdaj pa samo primem v roke kliker in priboljške in že ponuja en kup vedenj na enkrat.Deluje na principu klika, ki ga pes razume kot potrdilo za pravilno opravljeno vajo.
In si ne predstavljam kako bi brez klikerja nagradila točno tisti delček sekunde kadar se konjica barvice dotakne tal. Psa uklikamo tako, da pred njim kliknemo. Ker bo ga zanimalo od kot prihaja zvok, bo nas pogledal. In na tej točki ga nagradimo. To storimo ogromno krat, in več dni zapored, da bo pes res 100% razumel dejstvo "za klikom sledi nagrada".
Pri uklikanju ni važno to, da nas pes gleda. Torej klik, takoj zatem nagrada. In to ponavljamo. Torej nič čakanja po kliku da pes pogleda ali kaj podobnega, ampak samo klik-nagrada, na začetku precej hitro vse skupaj in pri uklikovanju ne za nobeno vedenje. Je pa za običajnega psa dovolj dan ali dva, če to ponavljaš več dni samo zgubljaš čas za moje pojme.-Potek: Psu damo priboljšek za povohat in nato nad glavo. Ko bo ga videl ga pomikamo vedno bolj nazaj - vstran od nas. Ko se pes vsede kliknemo in ga nagradimo. To ponovimo več krat dokler ne razume.
Delamo tako, da klikamo za vsak čisto majhen korak, ki vodi do končnega vedenja. Primer je npr. čiščenje tal s spužvo (ja, tudi to zna moj
): spužvo postavimo na tla in čakamo. Pes se ozre proti njej - c&t (=klik in nagrada). Pes stopi majhen korak proti njej - c&t. Se jo dotakne - c&t. Malenkost premakne taco proti njej - c&t. Potem za vedno bolj izrazite premike tace, za dajanje tace na spužvo, potem pa za vsak čisto majhen prenos teže nazaj, dokler ne pridemo do tega da pes za milimeter premakne spužvo in vedno več. Torej mi samo sedimo s klikerjem v roki in čakamo, pes pa razmišlja kako bi prišel do končnega vedenja in poskuša. Tako da zna biti vse skupaj zelo zabavno, s tem pa lahko naučimo psa skoraj vse (saj sta že risanje in čiščenje dovolj dobra primera).
). Tarčanje je sicer podobno luringu, a pes vseeno več razmišlja, ne pa samo sledi vohu, poleg tega pa je običajno lažje odstraniti tarčo kot pa vabo. Predvsem pa psa s tarčanjem usmerimo, da ugotovi zakaj približno se gre, potem pa naprej oblikujemo s shappingom do končne izvedbe.
Da se torej naučiti prav vse.
). Tako da kliker ni uporaben samo za učenje trikcev, pač pa še za mnogo več, če uporabljaš celoten sistem. Je pa učenje trikcev velik del kliker metode, saj ta zagovarja zaposlitev psa, samostojno razmišljanje (shapping!), trikci poglobljujejo odnos med vodnikom in psom, vodnik pri tem spozna, kako njegov pes razmišlja, kako delati z njim, kako ga nagrajevati...
Če ima še kdo kako vprašanje pa rada odgovorim nanj!
Ampak jaz sem pisal iz svojih izkušenj
in Becca je pač na tak način vse osvajala, tako, da za ostale stvari nisem vedel
Drugače pa popolno napisano! :D
, ubogata pa vse osnovne ukaze (sedi, pridi, čakaj, stoj, cesta, tačka...).
.*šiva* napisal/-a:Seveda je slabo poznavanje kliker metode ker mi ni všeč in se nad njo ne navdušujem, zato je tudi ne študiram, ker me ne zanima.. moji psi ubogajo, ker morajo, ker je to varno zanje in ker me dovolj spoštujejo in mi zaupajo, da vedo,da je boljše poslušat, ker drugače se lahko kaj nevšečnega zgodi (recimo jih napade drug pes, stečejo pod avto, karkoli).
Klikanje meni nikoli ni bil užitek, ker že mene te kliki spravljajo ob živce, kaj mora delat šele psu + moji psi pač ne znajo 500 trikov, so pa hvaležni, da niso več podhranjeni, oba sta težka (ne debela, ampak veliki pasmi), nerodna in starejša (stara sem ju že dobila) in ju na stara leta ne mislim s temi trikci buzerirat, verjamem, da je to zabavno mlajšim ljudem, ki imajo malce več časa in volje + psa, ki ga to zanima,moja dva pa sta en z možganskim tumorjem in drugi s 60kg in jaz že 7 lastnik.. tako da mislim, da jima nič ne manjka tudi brez tega, da se ne postavljata na trepalnice, ubogata pa vse osnovne ukaze (sedi, pridi, čakaj, stoj, cesta, tačka...).
Da ne bo pomote, jaz sem impresionirana nad vsemi hudo učenimi psi, imam kolegico s tolerjem, ki dela vse in še več, ampak jaz enostavno nisem pristaš robotstva pri psih in raje pri svojih treniram recimo sled, iskanje, plavanje take bolj naravne zadeve za take pse kot sta mojadva.
Jaz se strinjam s tabo *šiva* , res da je impresivno, kaj vse se lahko nauči psa in če vidiš da pes uživa v tem je še sploh super... ampak jaz osebno mislim, da je najbolj pomembno da ima osnovno ubogljivost kar se lepega vedenja in njegove varnosti tiče (to kar je bilo že našteto, sedi, prostor, počakaj, da se vrne ko ga pokličeš, ne sili v druge, ne vleče itd.), kar se pa raznih trikov tiče pa nevem, PO MOJEM MNENJU pes ne uživa pri tem, da se kotali po tleh ali kaj podobnega, imam občutek da vse dela samo zaradi tiste nagrade... se mi zdi veliko bolj hvaležen če si ti vzameš čas za čohanje, mu na travniku mečeš žogo, palico ali frizbi ali kaj podobnega, da ti prinese nazaj, da se loviš z njim in podobne stvari, tako kot je *šiva* rekla, bolj naravne. Ker razni hudi triki, saj je veliko truda vloženo, in so nekateri res wau kako to lahko naredi... ampak meni osebno deluje že kot en mali cirkus in pač glavni razlog da mene to ne pritegne toliko je ta, da se mi ne zdi da bi pes v tem užival, imam občutek da je bolj za skrbnika kot za psa (ampak spet, to je moje mnenje, lahko da nimam prav in se ne spoznam na to).
Pa smo imeli doma tudi kliker, ampak ga nihče ni uporabljal, ker nam ni bil všeč.
).
Vem pa iz svojih izkušenj: ko sem s psom še nekaj let nazaj samo gulila vaje poslušnosti na klasičen sistem (torej vse naučeno z vabo in po teh metodah ki jih tu navajate, brez trikov in vsega tega) se je psu učenje čisto priskutilo, dolgočasil se je in vse skupaj je delal z muko in najin odnos je bil zelo slab. Odkadar se učiva en kup trikcev pa mu je sodelovanje z mano postalo eno veliko veselje in ne boste verjeli
- 5 letnega trmastega jazbečarja z ogromno lovskega nagona, ki je prej živel pri lovcu in sem mu jaz druga lastnica, lahko spustim v naravi in bo na klic prišel nazaj, tudi če nimam priboljška v roki. Do tega sva prišla samo z uporabo kliker metode, po načelih da dela ker mu je v veselje, ne ker mora (z njegovo trmo s tem da nekaj mora ne prideš nikamor), da pride h meni ker mu je v veselje, ker ve da ga čaka nekaj zabavnega, ne pa zato ker more ker če ne bo sledila kazen. Tako da moj vsekakor dosti dosti bolj uboga tudi osnovna povelja, od kadar zna en kup trikov in dela z veliko večjim veseljem.
Ali pa pojdite na eno agility tekmo, pa tam delajte statistiko. Vsekakor sama še nisem spoznala psa, s katerim se je pravilno delalo s klikerjem, pa da ne bi maral trikov, niti nisem še spoznala vodnika, ki bi se s triki važil in jih imel za cirkus.
Midva nikoli ne kaževa trikov v javnosti, vsaj ne tistih zapletenih, ravno zaradi tega, ker potem se najde ne vem koliko ljudi, ki so prepričani, da je moj pes mučen in da vse to delam za nek svoj sloves. Migajočega repka pa seveda ne opazijo
Za Dinota vsekakor lahko rečem, da mu trikci pomenijo veliko veliko več kot navaden sprehod, kot lovljenje palice, frizbija ali žogice (ker vse troje sovraži
) ali kot lovljenje. Poleg tega se je z njimi naučil razmišljati, uporabljati svoje telo in z njimi ga obdržim v kondiciji. http://www.lolabuland.com/2011/12/07/tricks-article/ ekola, še en lep članek Silvie Trkman, moje vzornice, kateri psi so res waw in je prejšnji vikend zmagala evropsko prvenstvo v agilityju.
Mojo trmo vsekakor ne bi mogla proglasiti za robotskega psa, je čisto nasprotje tega. Čar klikerja je ravno v tem, da se pes uči razmišljati, da mu je dovoljeno razmišljati po svoje in uporabljati svojo kreativnost, tako da takih psov jaz niti približno ne bi razglasila za kake robotske. Sem pa tak pridevnik jaz uporabljala za nekatere (!) razstavne pse, ki ne znajo nič drugega kot stati in teči na vrvici en krog, brez da bi pokazali kaj svojega karakterja. Za moje pojme so kliker psi vsekakor čisto nasprotje tega...
Ta debata bi bolj spadala v temo o učenju trikov, kot pa v temo o klikerju, saj kliker metoda niso samo trikci, ampak še mnogo več. Trikci so en sestavni del nje, vsekakor pa ni samo to. 
tud moja Becca neznansko uživa v tem. Je res, da ji včasih ni in se umakne, ampak v večini primerov ko sliši kliker na mojih ključih se jo kar zmeša in prav čaka na to da začneva delati!

.
.
. Zanimivo branje, ker se tako tudi mi, ki imamo šele prvega psa (ki je star 11 let in
) lahko kaj

Slavica napisal/-a:airedale10, nihče te ne napada.
Na tem forumu nihče ne napada nikogar in ga ne bo.
Različna mnenja, debata -. Zanimivo branje, ker se tako tudi mi, ki imamo šele prvega psa (ki je star 11 let in
ga ne zanimajo ne igrače niti trikci, ampak samo papica, penzionistični sprehodi, vožnja z avtom in gledanje tv z atom) lahko kaj
naučimo za v bodoče.
Študiram pa, da bi bilo mogoče smiselno ti dve temi združiti?
Z debato se strinjam, nikoli jo ni preveč, samo o robotskih psih pa ne več prosim. 
.Tukaj pač ne bomo prišli skupaj, ker pač saj pravim, opisala sem svoja dva psa in v trikcih ne uživata +da sta preštorasta zanje. Tako kot ti ponavljaš, da moji psi ubogajo zaradi tega, ker se me bojijo oz. se bojijo kazni, jaz pravim, da je klinkanje in prekomerno učenje robotstvo, ker me nihče ne bo prepričal, da pes, ki prej naredi 15 trikov in sploh ne posluša več kaj želiš od njega, da je to strašno razmišljanje.
Zame pa je, veliko razmišljanje
Spet en primer od najine včerajšnje seanse - učila sem ga risati.
Ja, ni koristno prav za nič, ampak vseeno vsak tak zabaven trik dosti pomaga pri vzpostavljanju odnosa med nama. Torej, dala sem samo barvico na tla in sedela, delala vse na shaping čisto iz nule. In v eni seansi (torej par minutk) sva prišla do tega da je pes ugotovil da se mora s konjico dotakniti tal. Za moje pojme tu vsekakor je nekaj razmišljanja, da pes ugotovi da se mu klika za dotike konjice tal in da ugotovi, kako prav prijeti barvico in vse skupaj. Ali pa nasploh pri trikcih jaz prav vidim, kako pes razmišlja, kako poskuša raznorazne načine, da bi prišel do rešitve problema ter kako mu naredi ''klik v glavi'', takrat razume celotno stvar in je ves ponosen nase. Za moje pojme to vsekakor je veliko več razmišljanja kot pri ležanju na kavču, navadnem sprehodu ali lovljenju žoge (pa ima moj tudi tega trojega dovolj).
Poleg tega naj bi se pri učenju psu vedno dajalo vso svobodo in se mu pustilo kreativnost (zato običajno jaz na koncu dobim nek čisto drugi trik, kot sem si ga zamislila), spodbuja se samostojno razmišljanje, tako da jaz bi to zelo težko primerjala s kakim robotstvom. meni se pač ne zdi kul, da mi psi lajajo en v drugega ali pa v zrak ko zmešani privezani na ograjo,potem pa 2min laufajo agility potem pa so spet v boksu ali na ograji, medtem pa neumorno lajajo v zrak.. meni to ni vedenje, ki bi ga od psa želela in pričakovala, zato se s tem ne ukvarjam in ju v tem ne spodbujam..
Jaz treniram agility in mi je trenutno največji cilj dobiti psa, ki mu bo to v resnično veselje in ki se mu bo tako mešalo za teči. Z boksi se mi ne zdi nič narobe, jaz mojega vedno dam noter pred kakim ''nastopom'', pred treningom ali kaj podobnega (in ja, tudi laja noter, ker on pač vedno laja
), ker si tam spočije, pride ven poln energije in je veliko bolj pripravljen na delo, kot pa če bi ga ves čas vlekla s sabo okrog po gužvi in vročini. Se tudi jaz ne strinjam s tistimi, ki imajo na tekmi pse popolnoma cel dan v boksu, razen za tek, meni se zdi prav da bi se jih dalo ven potem ko odtečejo svoje (ali pa že prej, odvisno od posameznega psa). Vsekakor pa na nobeni agility tekmi še nisem videla psa, ki si ne bi želel biti tam in ki bi mu bilo vse skupaj mučno.meni je pomembno, da sta vzorna člana v družbi, da lahko grem z njima ven kamorkoli že pač pa če je to laufanje po gozdovih ali pa ležanje ob kavi.. je pa tako, da sta oba mojadva psa bila prej zelo aresivna, en je bil ketnar,ki je hotel ugriznit v vse, kar se je premikalo, drug pa je bil zavožen s strani prejšnjih 6ih (ne pretiravam) skrbnikov in je bilo z vzgojo da smo prišli do tega da sta sedaj "semi normalna" veliko del
In do te stopnje sem prišla z uporabo kliker metode, kamor spada tudi en kup trikov.
Moj je že tako težek karakter, ki ga v družini edino jaz zares obvladam, prav tako sem ga dobila odraslega (čeprav sem ga poznala že prej in se nekaj z njim že prej ukvarjala) s kupom nezaželenih vedenj. In je bilo ravno tako potrebno ogromno truda, da sem prišla do stopnje, kjer sva sedaj, čeprav imava res še ogromno za narediti. Končno sva prišla tudi do tega, da se ko greva na kavo celo uleže in počiva, kar je pri njem zelo težko doseči... V gozdu žal verjetno ne bo mogel biti nikoli spuščen, saj je bil 4 leta treniran za lovskega psa, ima ogromno lovskega nagona in po pravici povedano močno dvomim, da bova kdaj prišla do stopnje, ko ga bom lahko odpoklicala od divjadi (zaenkrat ko je spuščen v naravi delam tako, da imam res oči na pecljih in ga odpokličem še preden on opazi motnjo). Hočem povedati samo to, da se da s kliker metodo delati tudi z ''zavoženimi'' psi, ni le za popolne mladiče borderje
.
In edino pravilno je, da vsak uporablja metodo, ki mu je všeč, meni gre najbolj na živce, ko vidim ljudi s klikerjem v roki, ki pojma nimajo kaj delajo. Čez par mesecev pa se seveda jezijo, kako vse skupaj ne deluje.
Zase vem, da sem pri Dinotu s klikerjem veliko dosegla in upam da veliko tudi bom, naslednji pes pa bo vsekakor že od mladička dalje učen popolnoma po kliker sistemu, že od prvega dneva bom delala z njim tudi en kup trikov. 
in to v zelo kratkem času - poudarjam.
si tudi ne znam predstavljat tega brez klikerja

Kevin&Becca napisal/-a:Evo se strinjam spet![]()
In tudi zdaj, ko se učiva mehurčke v vodi - oziroma jih že zna - po 2 urahsi tudi ne znam predstavljat tega brez klikerja
![]()
Se moram spet kaj lotit delat na njem, ker sem nazadje še kako leto nazaj poskušala, pa čim sem v posodo dodala malo vode ni šlo nikakor dalje...
airedale10 napisal/-a:Zato običajno naklikani psi delajo z velikim veseljem, tudi ko ni nagrade, medtem ko pa psi naučeni s prisilo naredijo vse čisto ''odsotno'' in pogosto odpovejo ko so spuščeni.
.*šiva* napisal/-a:veliko bolj srečni na kavčih, v gozdu, v rekah in jezerih in potokih in lužah, z žogicami in frizbiji in ko delajo "sled"..
*šiva* napisal/-a:Psi delajo tisto, kar mi želimo pa ali je nagrada kliker ali salama ali žoga whatever, učimo jih človeških vedenj, ki nam pašejo, oni to počnejo, ker smo njihov vzor in ne nujno zato, ker jim to "paše".

Vidiš tole pa mene osebno pikne. Ti hočeš meni povedat, da moja psica z mano dela zaradi prisile, da ne dela iz lastnega veselja in ker se boji kazni, oprosti ampak wtf?!
Kje je bilo to napisano? Napisala sem da običajno psi učeni s prisilo delajo manj zainteresirano od psov učenih s kliker metodo in da je možno da odpovejo čim ni korekcijske opreme več gor. Nikjer pa nisem pisala o tebi. Oprosti, meni je pa wtf da mi poskušaš dopovedati da se s svojim psom važim in delam cirkus, ker uporabljam metodo ki mi je všeč. Kliker metode ne odobravam mi gre na živce in vsi tej trikci so mi nepotrebni in en mal cirkuški. Zanima me, kako psa naučiš pravilne igre z drugimi psi, kako ga naučiš da lepo počaka, da ti v miru spiješ kavo, itn itn. To so zame pomembne stvari, da je pes socializiran do mere, da jo povsod lahko vzamem sabo, da obvlada odpoklic, da zna počakati, da se lepo igra z vsemi psi, tako z velikimi kot majhnimi, da ni ko en traktor ampak je z malimi psi nežna ( ima le cca. 30kg),...
v največje veselje mi je gledat parnerja in psico kako skupej šibata in se igrata po poljih vmes pa nardita še kako vajo "osnovnega spektra" ne bos vrjela psica blazno uživa.
Tako, da kliker pri nas odpade, ne glede na to, da je Lin primerne starosti, učerja je upihnila 1 svečko. In vsi, ki bi mi radi dopovedali, da moja psica ni srečna in dela z mano zaradi strahu naj še enkrat razmislijo.
Prosim za kak citat kjer sem pisala o nesrečnosti psov, s katerimi se ne dela po kliker metodi. Kakor jaz vem, tega nisem nikoli rekla.
Meni treingi kot so agility, pasje šole (te osnovne, ne individualne) so namenjene skrbnikom in ne psom, tam se dogaja svašta, prodaja zadeve, pogovarja preko vsega lajanja, ogleduje druge pse in bokse in avte in kako maš kaj urejeno.. Psi pa v resnici odlaufajo eno špuro, tam pa so par ur, meni se to ne da in mislim, da so moji psi pa čeprav malo bolj zabiti, veliko bolj srečni na kavčih, v gozdu, v rekah in jezerih in potokih in lužah, z žogicami in frizbiji in ko delajo "sled".. Tak življenjski stil psa tudi meni bolj odgovarja, zato pač počnemo to, kar nam odgovarja, Kevin in airdale10 vama pa verjetno ne in zato počneta, kar vama paše in to je ves point učenja psa s klikerji ali brez.. Psi delajo tisto, kar mi želimo pa ali je nagrada kliker ali salama ali žoga whatever, učimo jih človeških vedenj, ki nam pašejo, oni to počnejo, ker smo njihov vzor in ne nujno zato, ker jim to "paše".
Tako da meni se zdi to malo za lase privlečeno. Ni problema če se ti ne da, meni se tudi marsičesa ne, pa ne pljuvam po tem. In spet - kakšna je povezava da agility oz. nasploh kliker psi niso na kavču, v gozdu, rekah in jezerih, potokih in lužah, z žogicami in frizbiji ter ne delajo sledi? Kaj je to povezano s kliker metodo? To bi moral imeti vsak pes, ne glede na metodo učenja, in mislim da od vseh, ki razmišljamo o metodah in o delu s psi, naši psi to tudi imajo, ne glede na to za katero metodo se odločimo.
Vsekakor še nisem spoznala kliker psa, ki bi bil cel dan zaprt v boksu, vse kar bi delal pa bi bili trikci in agility, vsi ki sem jih spoznala imajo popolnoma dovolj gibanja, cartanja, igre z lastnikom... Meni tudi to paše, moj pes ima 3 sprehode dnevno, veliko se igramo, veliko se cartamo, hodimo vsepovsod. Saj a ni ravno to čar življenja s psom? Zakaj naj nam tistim, ki uporabljamo kliker metodo, to ne bi bilo všeč? Vsekakor so nama trikci, agility in rally obedience tudi v užitek, ne pomeni pa to da ne delamo vsega kar je navedeno zgoraj. In verjemite; pes ne more biti uspešen v agilityju, če nima dovolj spuščenega teka, če nima dovolj sprehodov, igre...

)

.Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost