Vpliv gospodarske krize na odnos do živali

Vpliv gospodarske krize na odnos do živali

OdgovorNapisal/-a Društvo Lajka » 21 Nov 2013, 20:33

Pred kakšnim letom je bil v The guardian objavljen članek, v katerem RSPCA opozarja na krizo na področju zaščite živali in truda za njihovo dobrobit. Velike svetovne organizacije, med katerimi je tudi RSPCA, in ki delujejo na področju zaščite živali, se namreč v zadnjih letih soočajo z nič kaj zavidljivo statistiko; beležijo porast zanemarjanja in zlorabe živali, hkrati pa se srečujejo s pomanjkanjem razpoložljivih virov, potrebnih za pomoč in oskrbo teh živali. Pri angleški RSPCA opozarjajo, da so v letu 2011 zabeležili porast števila obsojenih zaradi krutega ravnanja in zanemarjanja živali za skoraj četrtino v primerjavi z letom poprej.
Izvršni direktor RSPCA, je dejal, da je njihova toleranca do nasilnežev, ki se znašajo nad živalmi nična, in da bodo preganjali vsakogar, ki bi živalim povzročal bolečino na račun zabave ali ustvarjnja dobička. Toda to ni dovolj. Potrebujejo državne organe, sodišča, policijo in nenazadnje ljudi, ki jih bodo podprli in se jim bodo pridružili v skupnem boju za zaščito živali pred zlorabami.

Če bi podobno statistiko vodili pri nas, bi znali biti rezultati podobni, predvsem pa bi bile enake želje in pričakovanja po podpori. Da bi se prag tolerance do zanemarjanja in zlorabe živali zmanjšal, bi potrebovali podporo in sodelovanje mnogih organizacij, nekdanje veterinarske uprave, policije in širših množic, marsikatera kruta zgodba pa bi svoj epilog morala doživeti na sodišču.
Zanemarjanja in zlorab pa niso deležno samo hišne živali. Včasih domačim godi še slabše, njihove zgodbe pa bolj redko zaidejo v medije. O njihovi oskrbni ne vemo prav dosti, neprimernih pogojev, v akterih bivajo živali, niti ne oprazimo dokler niso zares grozljivi. V zadnjem času smo v medijih sicer lahko zasledili več pretresljivih zgodb zanemarjanja konj, da bi koga kdaj zmotil premajhen kokošnjak ali preveliko število kokoši v njem pa ni zaslediti.
Kriza ne izbira in njene prve žrtve so običajno tisi, ki si sami ne morejo pomagati. Do tja, ko bodo zgodbe, ki se ne bi smele zgoditi, redno dobivale epilog na sodišču, je verjetno še daleč. Bi bilo pa lepo, če bi si do tja vsi skupaj želeli priti. Nihče ne more sam postoriti vsega, vsak pa lahko postori nekaj in pomaga nekomu.

Avtor: Šlepi
Uporabniški avatar
Društvo Lajka
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 340
Pridružen: 21 Nov 2013, 14:44

Re: Vpliv gospodarske krize na odnos do živali

OdgovorNapisal/-a B&E » 08 Jan 2014, 21:54

Mislim da se tudi pri nas pozna, posebaj glede pomanjkanja virov. Res pa ne razumem, zakaj je več zlorab živali v krizi? :scratchhead: To, da nimajo za hrano nekateri še razumnem, zakaj bi se pa po nepotrebnem spravljal na žival pa ne. Pohvalit moram vse, ki so v krizi zbrali pogum in pristopili na pomoč k društvom in zavetiščem in zaprosili za hrano za živali, vsekakor bolje kot da bi jih stradali ali pa se jih enostavno znebili.
Vegeterijanstvo ali veganstvo gor, dol, mislim da je prva stvar za katero se moramo boriti to, da bodo živele živali v ustreznih razmerah. Ravno zadnjič sem se pogovarjala pa so mi rekli, češ da je na velikih farmah to grozno itd, vendar sama pa mislim, da je huje pri malih kmetih, saj so velike farme non-stop pod kontrolo, te mali kmeti pa še vejo ne kaj je to inšekcija, prijavi jih pa tudi noben ne, ker sosed isto dela :madhous:e
Kriza je dobra, da razmislimo malo o naših vrednotah in (če smo pametni) pridemo ven samo še boljši :blush:
Uporabniški avatar
B&E
Registriran uporabnik
 
Prispevkov: 1004
Pridružen: 23 Nov 2013, 13:50


Vrni se na ZAŠČITA IN VARSTVO ŽIVALI



Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

cron