TRENING Z ELEKTRIČNIMI OVRATNICAMI

TRENING Z ELEKTRIČNIMI OVRATNICAMI –

Zadnje čase se na nas obrača vedno več ljudi z vprašanji in z informacijami, ki so jih dobili v tej in tej pasji šoli … Večinoma gre za uporabo električnih pasjih ovratnic. Nekaj, česar se pri nas (razen morda pri delovnih psih) ni masovno uporabljalo, danes pa je prava epidemija t.i. “kinologov”, ki se grejo slovenske Cesarje Millane in stresajo pse po tekočem traku.

Ob tem bi radi poudarili, da Zakon o zaščiti živali prepoveduje uporabo pripomočkov, ki živali povzročajo bolečino in škodujejo njenemu zdravju, obenem pa se sprašujemo, kdo določa in ve, kdaj žival čuti bolečino? Kdaj se smatra, da tehnike šolanja škodujejo zdravju? Še najbolj pa nas zanima, kdo vse to preverja?

Z žalostjo ugotavljamo, da se vedno več pasjih šol poslužuje električnih ovratnic in jih ponudi celo kot prvo rešitev pri šolanju ali prevzgoji. Morda bi se lahko kdo obregnil ob dejstvo, da lahko takšno ovratnico preizkusi vsak sam, koliko strese in kakšen je ob tem občutek. Ampak ali je kdo, ki to zagovarja, morda pomislil, da psi čutijo veliko bolj kot mi? Da mi preizkusimo ovratnico enkrat, psa pa smo pripravljeni “šokirati” vsakič, ko z njegovim vedenjem nismo zadovoljni? Kar nekaj študij dokazuje, da psi, pri katerih so bile uporabljene električne ovratnice, držijo rep nižje in delujejo bolj “prestrašeni”, na tem mestu bi se bilo nujno potrebno vprašati tudi o dobrobiti živali. Verjetno bi bilo zanimivo tudi pomeriti stresne hormone pri psih, ki so trenirani s temi ovratnicami, pa pustimo to.

Naše mnenje je, da so električne ovratnice nekakšna bližnjica do želenih rezultatov, ki se posledično na pasjem vedenju rezultirajo takoj, a ob tem se moramo vprašati tudi, zakaj je do sprememb prišlo, in ali bi bile tolikšne spremembe v vedenju opazne tudi po tem, ko se ovratnico odstrani. Mi take vrste treninga psov ne priporočamo oziroma celo odsvetujemo, saj smo zagovorniki sodelovanja med psom in vodnikom, mnenje pa si seveda ustvari vsak sam (poglejmo ovratnice na psu na sliki, srebrna ga bode v vrat; oblizujejo pa se psi kdaj – ko jim je prijetno?).

Vir slike: http://www.kindredcompanions.com/for-the-love-of-d…/ecollars

Uredi