DAN ZEMLJE ?

foto: svetovni splet

DAN ZEMLJE ?-

Zemlja naš dom, na katero zaradi vsakdanjega tempa življenja zagotovo premalokrat pomislimo.

Skoraj vse, kar kupimo, je zavito v plastiko ali pa je iz plastike, količina plastičnih izdelkov je resnično neverjetna in zaskrbljujoča (obleka, embalaža hrane in tekočin, igrače, tehnologija, pohištvo, …), steklenice in stekleni izdelki so redkost, stvari za večkratno uporabo – kaj so že to?

Pri mirnem sprehodu v naravi naletimo na minimalno eno smet, ki jo je tam pustil človek. Te smeti poleg tega, da onesnažuejo naš planet, lahko tudi hudo poškodujejo živali (želve, ki jim plastika deformira oklep, morske živali, katerih želodci so polni plastike, ptice, ki se ujamejo v ribiški laks, kune, ki si glavo “zataknejo” v konzerve …).

Nehajmo se obnašati tako mačehovsko, začnimo paziti in se zavedati, kaj kupujemo in zakaj, uporabljajmo eno vrečko za nakupe in ne jemljimo vsakič nove plastične vrečke, kupujmo Zemlji prijazna čistila, vozimo se kdaj tudi s kolesom, rolerji itd., ne samo z avtomobilom, tudi živinoreja je velika obremenitev okolja npr.

Poberimo vsaj danes (če ne vsak dan ?) vsaj eno smet s tal/iz vode in jo vrzimo v koš za smeti (embalažo) ter poskrbimo, da bodo lahko v lepotah Zemlje uživale še mnoge generacije ???.

Vir slike: svetovni splet

Uredi