ZAVETIŠČE ZA ŽIVALI- POSEL ALI POS(E)LANSTVO?

ZAVETIŠČE ZA ŽIVALI- POSEL ALI POS(E)LANSTVO?

Danes je posvojiteljica naše varovanke Loni s prijatelji odšla na sprehod okoli Podpeškega jezera, ki pa se je spremenil v obsežno akcijo, v kateri nas je veliko sodelovalo, razen tistega, ki je zadolžen in s strani države plačan za to – Azil za prostoživeče živali Muta.

Sprehajalci so ob pomolu opazili labodji par, enemu od njiju se je v kljun zataknil trnek, pritrjen na ribiško vrvico. Ko so najditelji poklicali azil za prostoživeče živali, ki je edini pravi naslov za take primere, so dobili pojasnilo, da do ponedeljka ne morejo narediti nič, pa naj takrat ponovno pokliče. Ker se s tem niso sprijaznili, so dobili še nasvet, naj najamejo čoln in laboda ujamejo sami. 😵😡 Kdo se tu norca dela? 😠 Najditelji so preklicali vse od Poncija do Pilata – od ribiške in lovske družine, do upravljavca jezera … in tudi nas.

Ko smo želeli informacijo preveriti pri dr. Golobu, vodju zavetišča Muta, smo bili deležni pojasnila, da mora labod počakati, da v ponedeljek pridejo v službo njihovi “podizvajalci”, poleg tega pa država pokrije le 70 % stroškov, ostalega pa ne, in da oskrbijo letno 700 živali. Kaj ima opraviti žival v stiski – v tem primeru labod s trnkom v kljunu – s tem, kar očitno najbolj tare vodjo zavetišča, nismo razumeli. A če bi država ali donatorji pokrili še preostalih 30 % stroškov, potem bi pa lahko priskočili na pomoč še pred ponedeljkom? 🤔 Pojasnili smo, da tudi mi oskrbimo kar lepo število živali na leto, pa za razliko od njih od države oziroma iz javnih financ ne dobimo niti ficka, pa je bila zveza na drugi strani zelo nevljudno prekinjena. 😯

Na pomoč so priskočili člani Športnega društva borilnih veščin King-Kong, ki na prostovoljni osnovi velikokrat pomagajo živalim, ki pomoči države in s tem azila niso vredne, ker so napačne sorte, ali pa nespametno padejo v stisko izven delovnega časa azila in njegovih podizvajalcev, kot ta labod. Preko številke 112 so priklicali tudi prostovoljne gasilce PGD Podpeč, ki so se takoj prijazno odzvali, prav tako je bila za vsak slučaj zagotovljena tudi veterinarska pomoč. Žal pa reševalna akcija danes ni bila uspešna, laboda sta kljub velikemu trudu vseh na koncu odletela. Upamo, da bo v ponedeljek ekipa azila Muta bolj uspešna, saj imajo več znanja in izkušenj. Udeleženci današnje akcije imamo pa vsekakor veliko več volje, entuziazma, predvsem pa empatije.

Hvala vsem, ki ste priskočili na pomoč. ❤️

Uredi