BI NAJU OBLEKLI ALI SVA VAM ŽIVA BOLJ VŠEČ?

BI NAJU OBLEKLI ALI SVA VAM ŽIVA BOLJ VŠEČ?

Dva dneva malo hladnejšega vremena in zimska garderoba pride na plano. Nič narobe, dokler se ne ozreš po ljudeh, ki te obdajajo. Če si bil prej zmotno prepričan, da smo ljudje razumna bitja, ki so sposobna osnovne empatije, se zaveš, da si živel v zmoti. Zagledaš gospo v krznenem plašču, pa drugo … in si rečeš: No, starejša generacija, še starokopitna. Takoj zatem pa opaziš mlado dekle v krznenem plašču, pa drugo v krznenem brezrokavniku, pa tretjo s kapo, ki jo na vrhu “krasi” krznen cof, pa vržeš oko na zloglasno krznarstvo v mestnem središču in vidiš vstopati in izstopati predvsem ženske s polnimi vrečkami “lepote”.. no, takrat pa se zaveš, da se ljudje še vedno ne zavedajo, kaj nakup krzna sploh pomeni – ali pa jim preprosto ni mar, kar je še bolj zaskrbljujoče.

Spoštovani gospe in gospodje, oblačiti se v krzno je daleč od naravnega, saj se pri njegovi obdelavi (da so plašči lepo odlakani še leta in leta) uporablja zelo strupene kemikalije, ki ne samo da zelo onesnažujejo okolje, ampak jih tudi z veseljem nosimo na sebi in dovoljujemo telesu, da te toksine vpija. Živali, ki jih gojijo za krzno so ali izlovljene iz narave ali pa gojene na farmah, kjer živijo natlačene v majhnih kletkah, hodijo po svojih iztrebkih. Odrečene so jim tudi osnovne pravice in večino njih umorijo z električnim tokom preko anusa in lomljenjem vratov, da ostane krzno nepoškodovano in čvrsto, do takrat pa trpijo hude zlorabe s stani rejcev. Veliko krzna je uvoženo s Kitajske, kjer je najpogosteje uporabljeno krzno psov in mačk (preko 2 milijona psov in mačk je letno ubitih samo za potrebe krznarske industrije predvsem na Kitajskem in v nekaj drugih azijskih državah), na etiketah pa piše vse kaj drugega – od tega, da je krzno umetno, do tega, da se navaja napačne vrste živali kot izvor.

Grozo vzbujajoči pa so tudi podatki, koliko živali tvori en “prelep” plašč:
16 risov,
200 činčil,
125 podlasic (hermelin),
16 kojotov,
20 lisic,
15 volkov.

Krzno je bilo sprva uporabljano za zaščito ljudi pred mrazom, kasneje pa smo razvili tisoč in en umetni material, ki zadržuje toploto bolje kot katerokoli krzno, ampak krzno je postalo znak prestiža. Kdor si ga je lahko privoščil in navesil nase, je poudarjal svojo moč in pomembnost. Ampak ljudje, če že morate, raje zdravite svoje bahaštvo in komplekse z dobrimi avtomobili, nakitom ali pregrešno dragim modelom mobitela, kot pa da s svojim nastopaštvom podpirate in mučenje in brutalno pobijanje številnih nedolžnih bitij, ki imajo to smolo, da so prišla na ta svet z lepšo naravno “obleko” kot človeška vrsta!

V DANAŠNJI POPLAVI INFORMACIJ NI VEČ IZGOVORA, DA NISTE VEDELI! RECIMO KRZNU NE!

Uredi