BILI SMO NA PROTESTU PROTI ODSTRELU MEDVEDOV IN VOLKOV

31. 8.2019

Bili smo na protestu proti odstrelu medvedov in volkov, ki ga je naša oblast pod pritiskom glasnega in agresivnega živinorejskega lobija sprejela mimo slovenske in evropske zakonodaje ter spremenila zaščiteni živalski vrsti, ki sta naša naravna dediščina, v lovno divjad, kar je absurdno, neetično in zelo kratkovidno. Posledice se bodo pokazale kasneje, ko bo kdo ve katera politična opcija spet morala sprejemati (kdo ve) kakšne interventne zakone, da se bodo popravljale posledice te kratkovidnosti. In spet bodo to plačevale z življenji (kdo ve katere) živali.

Ne bomo razglabljali o stroki, ki se je na vse dogajanje okoli interventnega zakona razen redkih svetlih izjem odzvala medlo in nedoločno, čeprav so stvari jasne kot beli dan. Ne bomo razglabljali niti o posledicah pobijanja medvedov, ki je v polnem teku in bo s tem tempom močno okrnjena cela njihova populacija – volkovi so zagotovo še na vrsti in jim sledi enaka usoda.

Bilo bi pa vsekakor na mestu, da razpravljamo o pestri paleti živalovarstvenikov, združenih v društvih vseh vrst. Kje ste bili danes? Negovali kužke in mucke in objavljali svoja junaška dejanja na fb? Kje ste bili vsi, ki vam je tako zelo mar za živali? Kapo dol tistim društvom in posameznikom, ki ste bili danes na Trgu republike. Pokazali ste, da vam je resnično mar za osnovno pravico živali – pravico do življenja.

Bilo bi na mestu tudi razpravljati o 13.500 podpisnikih peticije proti odstrelu. Koliko vas je bilo pripravljenih žrtvovati urico ali dve svojega življenja, da pokažete, da vam je zares mar? Pristopil je en gospod, ki je povedal, da je prevozil 70 km v eno smer, da se je udeležil shoda. Kje je bilo še ostalih 13.400+?

Ta shod je bil prvi otroški korak gibanja, ki bo nedvomno moralo rasti in odrasti, ampak verjemite, da bo – ker je to nujno potrebno, če želimo ohraniti našo že precej okrnjeno naravo za prihodnje generacije. Mi smo tu le gostje in ne lastniki. Vse, kar trenutno sploh še imamo, smo dobili na posodo od naših zanamcev, zato se ne obnašajmo, kot da smo absolutni gospodarji, ki lahko počnemo in eliminiramo vse, kar nas pač ta hip moti. Narava je zapleten mehanizem, ki bo že nam, če pa ne nam, pa našim zanamcem, povrnila vse, kar smo ji hudega prizadejali. In verjemite , da bo na koncu zmagala.

Hvala organizatorjem, ki ste se trudili pri organizaciji današnjega prostesta. Hvala vsem, ki ste prispevali k izvedbi. Hvala vsem, ki ste s svojo udeležbo dokazali, da ste iskreno in zares za zaščito živalskih življenj.

Javni shod ”Ne ubijaj! Sobivaj! Protestiraj!”

Uredi