KRZNO JE “NARAVNO” – NAMERNO ZAVAJANJE LJUDI?

KRZNO JE “NARAVNO” – NAMERNO ZAVAJANJE LJUDI?

Nedavno smo v medijih zasledili hudo zavajajoč prispevek, v katerem je znana slovenska krznarka namenoma ali nenamenoma malo “priredila” dejstva: https://onaplus.delo.si/milena-eber-stimac-in-mateja-stimac….

Najprej naj omenimo, da krzno in krzneni produkti NIKAKOR NISO NARAVNI. Zakaj? Vsak izmed nas, ki ima kakšno žival, ve, da se krzno z letnimi časi in vremenskimi pogoji spreminja (dlaka se menja, poškoduje, umaže itd.), zato je logično, da če se želi nek krznen produkt ohranjati v prvotni obliki, kvaliteti in izgledu leta in leta (kot se radi pohvalijo), mora biti pošteno obdelan s kemikalijami. Te kemikalije so (večinoma) – formaldehid, kromati in amoniak, ki so kancerogeni, povzročajo alergije in hormonska neravnovesja. Kemikalije onesnažujejo tudi okolje, za kar so pogosto kaznovane tako krznarske farme kot tudi krznarji sami, škodujejo ljudem, ki s krznom manipulirajo, in končnim potrošnikom, ki krzno nosijo in dopustijo, da pridejo kemikalije v neposredni stik s kožo in dihali (https://www.furfreealliance.com/toxic-fur/).

Spotikate se ob umetno krzno, a raziskave so pokazale, da ima le-to MANJŠI vpliv na onesnaževanje okolja kot gojenje živali za krzno (vhttps://www.furfreealliance.com/wp-content/uploads/2016/01/CE_Delft_22203_Natural_mink_fur_and_faux_fur_products_DEF-1.pdf).

Farme, s katerih odkupujete živali, so krivci za enormen karbonski odtis, onesnaževanje lokalnih voda, zraka, infestacijo z insekti in paraziti, izkoriščanje poceni delovne sile in neizmerno mučenje živali. Ponašate se s tem, da se farme, s katerimi sodelujete, držijo CITES, a vendar je tudi serval varovan s to isto konvencijo, pa ga ima v Sloveniji lahko vsak, ki mu kaj takega pade na pamet in ima dovolj denarja. Skandinavske države, pravite, so te čudežne farme, kjer živali do pomora “uživajo v visokih standardih”. Švedska: https://www.peta.org/…/shocking-look-inside-swedish-fur-fa…/. Norveška: https://phys.org/news/2019-06-days-norway-fur-farms.html, Danska (omenjena kot država, ki je prepovedala vzrejo lisic, s pripravljalnim obdobjem): https://www.euractiv.com/…/fur-farmers-failures-to-meet-mi…/ . Seznam vseh držav, ki so že prepovedale rejo živali za krzno: https://www.peta.org/features/fur-bans-fur-free-future/. Od kod vam torej vse to EU krzno?

Krzno, volna in puh so res naravni materiali, ampak dokler so na živalih, ki so njihove lastnice, nikakor pa ne v/na naših oblačilih. Ga. krznarka, ste si kdaj ogledali, kako se pridobiva volna? Veste, kaj vse dela človeška vrsta ovcam že od rojstva naprej: kastracije “na živo” na način, da se zareže v mišice okoli anusa, da bo bolj čista volna? Veste, na kakšen način se jih brije? Koliko živali vmes pogine? Ste videli, kako se “pridobiva” puh? Z brutalnim skubljenjem živih živali! Bi uživali, če bi vam na živo pulili lase? Glede krzna pa verjetno ne potrebujete razlage – krzno mora ostati čisto in nepoškodovano, zato se živali lovi v nehumane pasti, ki so večinoma že prepovedane, se jih zaplini ali pa elektrificira preko anusa? In za vas je vse to naravno?!

V članku so bile omenjene številke ubitih lisic, ki jih pobijejo lovci, nikjer pa ni bilo omenjeno, da jih gre kar nekaj od teh na analize za monitoring stekline, saj se Slovenija ponaša s statusom države, ki je stekline prosta, zaradi česar mora redno opravljati monitoring. “Pozabili” ste tudi omeniti, da je lisičja populacija pri nas zelo garjava, zaradi česar je krzno popolnoma neprimerno za vašo dejavnost. “Pozabili” ste tudi povedati, da je za vašo dejavnost krzno najbolj primerno, če se žival ujame v past, kjer ostane živa, saj krzno mrtve živali, ki se ji ustavi krvotok pred izkoževanjem, ni najboljše kvalitete. Ste še kaj pozabili omeniti?

Spoštovani gospe in gospodje, oblačenje v krzno je daleč od naravnega, saj se pri njegovi obdelavi (da so plašči lepo odlakani še leta in leta) uporablja zelo strupene kemikalije, ki ne samo da zelo onesnažujejo okolje, ampak jih tudi ponosno nosite na svojem telesu. Živali, ki jih uporabljajo za krzno, so ali izlovljene iz narave ali pa gojene na farmah, kjer živijo natlačene v majhnih kletkah, hodijo po svojih iztrebkih. Odvzete so jim osnovne pravice in večino njih umorijo z električnim tokom preko anusa in lomljenjem vratov, da ostane krzno nepoškodovano in čvrsto, do takrat pa trpijo hude zlorabe s strani rejcev. Veliko krzna je uvoženega s Kitajske, kjer je najpogosteje uporabljeno krzno psov in mačk – preko 2 milijona psov in mačk je letno ubitih samo za potrebe krznarske industrije predvsem na Kitajskem in v nekaj drugih azijskih državah, na etiketah pa piše vse kaj drugega – od tega, da je krzno umetno, do tega, da se navaja napačne vrste živali kot izvor.

Grozo vzbujajoči pa so tudi podatki, koliko živali tvori en “prelep” plašč:
16 risov,
200 činčil,
125 podlasic (hermelin),
16 kojotov,
20 lisic,
15 volkov.

Krzno je bilo sprva uporabljano za zaščito ljudi pred mrazom, kasneje pa smo razvili tisoč in en umetni material, ki zadržuje toploto bolje kot katerokoli krzno. Žal pa krzno je postalo znak prestiža – kdor si ga je lahko privoščil in navesil nase, je poudarjal svojo moč in pomembnost. Ampak ljudje, če že morate, raje zdravite svoje bahaštvo, okrušene ege in komplekse z dobrimi avtomobili, nakitom ali pregrešno dragim modelom mobitela, kot pa da s svojim nastopaštvom podpirate mučenje in brutalno pobijanje številnih nedolžnih bitij, ki imajo to smolo, da so prišla na ta svet z lepšo naravno “obleko”, kot pa jo ima človeška vrsta!

Gospa krznarka, s svojimi prispevki samo kažete svoj prav nič simpatičen, pravzaprav zelo oduren odnos do ostalih prebivalcev našega planeta in do našega edinega doma nasploh. Pa tu ne gre samo za živali, ki jih zlorabljate za lastno udobno preživetje, ampak tudi do pomilovanja vrednih potrošnikov vaše krvave dejavnosti, na katere vesite s strupenimi snovmi prepojene ostanke živalskih kadavrov. Vaš komentar, namenjen gospe Mileni, prehaja vse mere dobrega okusa, prav ogaben je. In če menite, da “tako imenovani umetniki” živijo na račun davkoplačevalcev, kar je seveda gnusna insinuacija, zakaj raje ne ustanovite društva za pomoč živalim v stiski, namesto da z vaših rok kaplja kri tisočev in tisočev živih bitij, ki bi zaslužila vse drugačno življenje in svoj konec, kot pa to, kar jim zaradi vas in vam podobnih prinaša njihov nesrečni prihod na svet?

#jekrznoresnaravno #krzninajimajozivali #najlepsejezivokrzno#krznozastrupljaplanet #krznoskodujezdravju#vkrznusokancerogenitoksini #recimokrznune #krznoboli #krznojeumor#nasrecojegojenjezivalizakrznoprinasprepovedano#trendprepovedigojenjazivalizakrzno #sluzenjenamrtvihzivalih#kdojetunor #cistovsegapamedijinerabiteobjavit#mordabiseoporocanitemiizobrazili#namestokrznauporabljajmodrugemateriale

Uredi