TRETJE JAVNO PISMO NEVLADNIH ORGANIZACIJ SLOVENIJE EVROPSKI KOMISIJI IN EVROPSKEMU PARLAMENTU

Foto: Marjan Artnak

TRETJE JAVNO PISMO NEVLADNIH ORGANIZACIJ SLOVENIJE EVROPSKI KOMISIJI IN EVROPSKEMU PARLAMENTU

V Sloveniji ponovno poskus legalizacije poboja medvedov in volkov.

Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije je 31. marca 2020 podprlo predlog zakona o interventnem »odvzemu« 240 medvedov iz narave do konca aprila 2021 in 30 volkov do konca januarja 2021. Državni svet RS je predlog zakona sprejel na pobudo državnega svetnika in člana stranke SLS Branka Tomažiča. Državni zbor RS je napovedal, da bo predlog obravnaval po skrajšanem postopku. Po ocenah strokovnjakov Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani je bilo v Sloveniji leta 2018 okoli 975 medvedov in okoli 75 volkov, leta 2019 pa 95 volkov, medvedov pa okoli 1.000.

Novi predlog interventnega zakona tudi pri upravljanju populacije volkov predvideva kvotni odvzem, poleg tega širi prostor za odstrel, povečuje dovoljeno odstopanje telesne mase za odstrel medveda z 20% na 30 %. Pogoji za odstrel volka so blažji, kazni za kršitelje (divji lov) so znatno nižje. Predstavniki nevladnih organizacij se, kljub nasprotnim trditvam (bivših) predstavnikov Ministrstva za okolje in prostor, nismo strinjali z letnim kvotnim odstrelom medveda, ki so ga na MOP z deležniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano načrtovali v Strategiji upravljanja z medvedom za obdobje 2018-2028.

Predstavništvo Evropske komisije je Vlado Republike Slovenije spomnilo na razsodbo Vrhovnega sodišča EU, ki je na pobudo Višjega sodišča na Finskem pripravljalo interpretacijo člena v Habitatni direktivi o izjemah, ki dovoljuje nadzor velikih zveri z odlovom. Medtem je Vrhovno sodišče EU že razsodilo v korist zaščite volkov, ta razsodba pa pomeni pravno prakso za celotni evropski prostor in je za vse države članice enotna rešitev. Slovenija niti opomina Evropske komisije, naj počaka na razsodbo Vrhovnega sodišča EU, niti same razsodbe, potem ko je že bila sprejeta, ni upoštevala.

Več si lahko preberete na povezavi: TUKAJ

POBILI BOMO 240 MEDVEDOV IN 30 VOLKOV

Uredi