JAVNO PISMO prof. IVANU KOSU (Biotehniška fakulteta)

Foto: BoBo

Zdi se nam nujno, da se oglasimo v zvezi z intervjujem prof. Ivana Kosa na RTV Slovenija, kajti toliko poniževanja ljudi, ki se nam zdi vsako življenje dragoceno, v stilu “neracionalni čustveni izlivi”, nakazuje zgolj na to, da v resnici tehtnega in argumentiranega razloga zagovorniki pogroma nad nutrijami nimajo, zato začnejo javnost pokroviteljsko naslavljati. No, prof. Kos se je pri tem početju zavihtel na popolnoma nov nivo. Njegov intervju definitivno spada v kategorijo “saj ni res, pa je”.
Najprej naj poudarimo, da zelo dobro vemo, da je lov na nutrijo odprt skozi celo leto – in to brez omejitev. Zakaj so torej to sedaj javno obelodanili, niti ni težko ugibati, saj se menda že razpravlja o “nutrišteti” – torej bo izlov nutrije v bližnji prihodnosti očitno zopet nekomu prinašal ekonomsko korist.
Kar pa nas je v tem intervjuju še posebej zmotilo, je pa dejstvo, da so tovrstni “strokovnjaki” še vedno tako zelo indoktrirani, da očitno še niso prišli do spoznanja, ki je sicer dokazano: da so živali živa čuteča bitja ter seveda osebki! Ali naj začnemo tudi na človeško vrsto gledati zgolj kot na vrsto in ne na skupnost osebkov? Nevarno razmišljanje, ki je v preteklosti že povzročilo in še povzroča mnogo gorja.
Še posebej problematična pa je njegova izjava, ki absolutno zahteva komentar, citiramo:”Sterilizacija mačke je podoben problem. Organizem se je razvil tako, da bi imel mladiče, mi pa smo se iz neke oportunosti in nestrinjanja s tem, da osebki umirajo, odločili, da se niti ne bodo rodili. Trenutna družbena odtujenost od narave nas zavaja, da se odmikamo od osnovnega zakona narave: da se rodiš, živiš in umreš. Ker ne sprejemamo smrti zaradi svoje bolečine, pomemben je tudi altruizem do drugih organizmov, rešitev vidimo v tem, da se niti ne rodijo.”
Prof. Kos je generalno proti sterilizaciji, kot se da razbrati iz njegovega izvajanja. Zdi se mu etično sporno in odraz odtujenosti od narave. Zelo zanimivo, ker po drugi strani pa se mu zdi iztrebljanje in pobijanje etično in popolnoma sprejemljivo in verjetno odraz sobivanja oz. povezanosti z naravo. Izjava, ki nas je šokirala do te mere, da smo ostali odprtih ust! Torej je po njegovem bolje, da se osebek rodi in da ga potem ustrelijo v glavo ter predelajo v “nutrišteto”, kot pa to, da se ta osebek sploh ne rodi. Upamo vsaj to, da prof. Kos ne meni, da zato, ker se osebek ni rodil, še bolj trpi. Sploh pa je očitno zelo čustveno obarvan očitek o sterilizaciji mačk skrajno vprašljiv – nam torej prof. Kos predlaga, da vsi skupaj pustimo, da se mačke še bolj namnožijo in ko bodo strokovnjaki ugotovili, da smo prišli do točke, ko rušijo ravnovesje v ekosistemu (kar je sicer dejstvo), zagrabimo puške, lopate, ostala orodja in orožja, strupe, ter jih pobijemo, kolikor jih kdo more? To se tudi sicer prepogosto dogaja, ko ljudje, ki jim niti za dobrobit lastnih živali ni mar in ne poskrbijo za sterilizacijo/kastracijo, ne želijo pa tudi njihovih mladičev, le-te utopijo, potolčejo, zakopljejo žive v zemljo itd. – človeška domišljija je tu brezmejna. Prof. Kos ne razume, da je v zakonu narave zapisano tudi to, da se pač ne rodiš in da s tem ni nič narobe, kot tudi ne razume, da je veliko bolj humano, da se neželena rojstva vnaprej prepreči, kot da bi že rojene potem lovili in pobijali. Sicer pa naj poudarimo, da se živali s/k zgolj in samo zato, ker je človek s poseganjem in igranjem boga v naravi naredil že tako veliko in nepopravljivo škodo, da je to okolje za večino živali postalo zelo nevarno!
Od prof. Kosa je torej pričakovati, da če bo v prihodnosti morebiti zbolel, da se bo v skladu z naravnimi zakoni odrekel zdravljenju, legel v bližnji grm in počakal na to, da bo krog sklenjen. Ali pa je morda njegovo stališče ozko in seveda v celoti specistično omejeno zgolj na druge vrste?
Zgroženi smo, da leta 2023 lahko slišimo take specistične in antropocentrične izjave iz ust profesorja na Biotehniški fakulteti, ki prenaša take nazore na svoje študente. Tako stroko odločno zavračamo, saj nadaljuje z miselnostjo, ki je probleme v prvi vrsti tudi ustvarila, zatorej rešitve z njihove strani niti ni pričakovati.
Čisto za konec pa bi prof. Kosa še povprašali, kaj svetuje v primeru ogromnega porasta populacije človeka? Sterilizacijo ali odvzem iz narave? Kajti: “… ker se je ta preveč namnožila in ogroža domač ekosistem, v svetovnem merilu pa biodiverziteto, …” .

Celoten članek: TUKAJ

Uredi