O KRZNARSKI INDUSTRIJI IN CIRKUSIH

Ta teden je bil za marsikoga izmed nas zgodovinski. Slovenski parlament je namreč sprejel dopolnjen zakon o zaščiti živali, ki po novem v naši državi med drugim prepoveduje nastopanje cirkusom s prostoživečimi živalmi. Priznamo, naše ambicije so bile večje, saj smo si prizadevali za prepoved cirkusov z živalmi na splošno, a kaj, ko društva v Sloveniji le nismo tako usklajena, kot bi si sicer srčno želeli – za dobrobit živali namreč, sicer pa izven tega ni treba, da smo veliki prijatelji in da bi se dobivali na kavici. A za kaj takega mora imeti človek malo globlji in predvsem širši pogled, pa tudi cilji morajo biti zelo podobni.

Zakon po novem prepoveduje tudi rejo živali zaradi krzna in lov zaradi krzna. Lahko rečemo, da smo po mnogih akcijah, ki so bile organizirane s strani številnih društev in inicativ, končno le uspeli dokazati, zakaj cirkus z živalmi sodi na smetišče zgodovine in kako ni nič ekološkega, še manj pa etičnega v ubijanju živali zaradi krzna.

Lobi krznarjev in rejcev malih živali se je temu srborito upiral, predvsem na način, ki jim je najbolj domač – s poskusi diskreditacije nekaterih aktivistov preko “prijateljskih” novinarskih peres. To dobro obvladajo, ne znajo pa navesti niti enega trdnega argumenta, zakaj bi bila reja živali zaradi krzna v Sloveniji potrebna.

Zavajali so parlament in javnost s tem, da bodo ugasnila delovna mesta. V Sloveniji je registriran zgolj en rejec, ki se ukvarja z rejo kožuharjev, pa še za tega slišimo, da dejavnost opušča. Zelo dobro pa vemo, da deluje trg na črno, da si v bistvu vsak z malo ali nič znanja lahko v svoji kleti ali garaži postavi od 100 do 200 kletk, kamor namesti činčile. Te činčile morda res dobivajo najbolj kvalitetno prehrano, a sprašujemo: bi vi zamenjali lastno svobodo in šli živeti v tesno ječo zato, da bi vam tam stregli z najboljšo slow food hrano vsak dan in bi vas po določenem času ubili tako, da bi vam zlomili tilnik, vas zastrupili s plinom ali pa ubili z električnim tokom? Menimo, da ne!

Zakaj bi torej morale živali to trpeti? Samo zato, ker se ima človek za vrhunski dosežek evolucije in potem z vsemi ostalimi vrstami lahko počne, kar mu pade na pamet? No, o tem dosežku bi lahko razpravljali na dolgo in široko, verjamemo namreč, da nekdo, ki bi resnično zaslužil biti na vrhu evolucijske lestvice, ne bi celo svoje lastne vrste spravljal v pogubo in poleg tega samomorilsko uničeval še svojega domačega planeta Zemlje. Morda smo res napredovali v tehničnih iznajdbah, orodju, orožju itd., a v evoluciji zavesti, etike in morale smo ostali na stopnji predjamskega človeka, pa še tu se bojimo, da le-temu s to primerjavo delamo krivico.

Pa se vrnimo h krznarski industriji. V Sloveniji zaradi tega zakona ne bo prav nihče prizadet, saj vemo, da naši krznarji kupujejo krzno v tujini. S tem se je nedavno po televiziji hvalisala tudi slovenska krznarka, ki menda hodi kupovat krzno celo v Afriko. Koliko krzna pa je s Kitajske, koliko je vmes mačjega ali pasjega krzna, pa ne pove. Menda prav nič, čeravno afere po ZDA in EU kažejo, da je na trgu ogromno pasjega in mačjega krzna, kar pa je po našem mnenju isto kakor činčilje, lisičje ipd. Zakaj bi delali razlike pri tem, čigavo življenje je več ali manj vredno, ali kdo si zasluži živeti in kdo ne?

Lahko je drugim trkati na vest o delovnih mestih in lačnih otrocih v Afriki, medtem ko udobno sedimo v toplem domu in ob polnem hladilniku, zraven pa si lastno gmotno stanje bogatimo še s podpiranjem krvave krznarske industrije. Pa se vprašajmo, kdo je v resnici dvoličen, gospoda krznarji? Vi, ki se borite za svoj dobesedno krvavi zaslužek, trosite v ta namen laži in zavestno zavajate javnost, ali ljudje, ki pri svojih prizadevanjih za dobrobit in pravice živali nimajo nobenega profita, kvečjemu stroške? Je pa občutek zmage za živali tisto, kar močno prekaša tudi glavni zadetek na lotu.

Ali jih ni veliko lepše videt takole srečne kot pa na plašču neke “gospe”?

dut-2013-0
(naš začasnik Tex in dihurka Trixi)

Uredi