PREBERITE IN PODPIŠITE PETICIJO!

stop_the trucks

Če jeste meso in ostale živalske beljakovine, je pošteno in fer, da si prenehate zatiskati oči pred grozljivo realnostjo in si preberete spodnji tekst ter podpišete peticijo. Delite! Hvala!

“USTAVIMO PREVOZE ŽIVIH ŽIVALI ZDAJ

Prevoz živine na dolge razdalje je za živali izredno stresen. Če temu dodamo še nespoštovanje zakonodaje in neustrezno oskrbo med transportom, razmere za živali hitro postanejo nevzdržne. Kljub temu, da se tako trpljenje na evropskih cestah dogaja vsak dan, ga ljudje radi spregledamo. Da bi ustavili trpljenje živali, s podpisom peticije na spletni strani Stop the trucks lahko pomagate!

Vsako leto se po cestah znotraj Evropske unije in v tretje države v komercialne namene prevaža milijardo glav perutnine in 37 milijonov glav živine, svinj, ovac, koz in konjev. Živali so zaradi prevoza na dolge razdalje izpostavljene izraziti izčrpanosti, dehidraciji, poškodbam in smrti. Poškodbe, trpljenje in stres, ki ga doživljajo živali tekom transporta, dokazano vplivajo na kvaliteto mesa. Potrošniki imamo možnost prispevati k spremembam.

Pet let trajajoča raziskava (2010-2015) organizacij Eyes on Animals in Animal Welfare Fundation je pokazala izjemno veliko število kršitev Uredbe Sveta Evropske Skupnosti o zaščiti živali med prevozom. Njihove ekipe so med drugim našle živali, ki so stradale in prebile 24 ur brez vode v tovornjaku, parkiranem na soncu.Ovce so morale čakati tudi po pet dni, preden se je potovanje nadaljevalo, in so med tem stale na truplih jagnjet, ki so bila poteptana do smrti. Prav tako so pogosto naleteli na hudo trpeče živali, ki so jih žive prevažali v starih plovilih, ki niso bila zgrajena za prevoz živih živali. Skupine prostovoljcev, ki so izvajali nadzor, so se redno soočale s to šokantno realnostjo.

Zaradi neupoštevanja obstoječe zakonodaje transporti živali pogosto presegajo dovoljene omejitve glede časa in pogojev prevoza. Tako ti trajajo tudi več dni v nemogočih pogojih. Živali so izčrpane in šibke zaradi bivanja v zaprtih prostorih, kjer imajo omejeno možnost gibanja. Mlada teleta, ki še niso bila odstavljena, so primorana ure in dneve stati v prenapolnjenih tovornjakih, brez hrane in počitka. Situacija je še hujša v primerih, ko živali prevažajo izven Evropske unije, kadar potovanja trajajo stotine ur na razdaljah tudi več kot 7.000 kilometrov brez prekinitve. Tako prečkajo različna klimatska območja in so lahko na isti poti izpostavljna ekstremno visokim in nizkim temperaturam.

Krovna organizacija Eurogroup for Animals, ki zastopa društva za zaščito pravic živali evropskih držav, je zato sprožila kampanjo “Stop the trucks,” s katero želi zagotoviti podporo reviziji obstoječe zakonodaje. Končni cilj kampanje je prevoz živih živali nadomestiti s prevozom mesa. Če pa se temu ni možno izogniti, je nujno, da se trajanje prevoza omeji na največ osem ur in uvede dosleden nadzor izvajanja zahtev gleda pogojev transporta. Kot rezultat te kampanje so vlade šestih držav članic Evropske unije (Nemčije, Nizozemske, Danske, Švedske, Avstrije in Belgije, t.i. “Ministerial Animal Welfare Alliance”) že pozvale Evropsko komisijo, naj revidira Uredbe Sveta (ES) o zaščiti živali med prevozom.

Evropska skupnost je na podlagi pobude Eurogroup for Animals, ki aktivno lobira v Evropskem parlamentu za dobrobit živali, že sprožila akcijo doslednejšega nadzora prevozov na dolge razdalje, ki se je začel konec leta 2016 in se bo nadaljeval v začetku leta 2017.

Doslej je že 400.000 državljanov Evropske unije podpisalo peticijo USTAVIMO PREVOZE ŽIVIH ŽIVALI. Trenutno je le majhno število podpisnikov iz Slovenije, ki pa bi ga želeli do konca marca 2017 znantno povečati. Poročilo v Sloveniji zaznanih kršitvev med prevozom in postopki kaže na prisotnost pojava trpljenja živali med transportom tudi pri nas. V luči teh dejstev vas prosimo, da podpišete zahtevo po reviziji Uredbe Sveta (ES) o zaščiti živali med prevozom, ter to revizijo javno podprete s podpisom peticijie “STOP THE TRUCKS.” Na ta način boste ministru za kmetijstvo Dejanu Židanu poslali predpripravljen tekst, s katerim ga pozivate, da v imenu državljanov Slovenije podpre potrebne spremembe zakonodaje, s katerimi lahko preprečimo nepotrebno trpljenje živali!”

(vir: Društvo za zaščito živali Ljubljana)

Peticijo podpišete na spletni strani
http://www.stopthetrucks.eu/en/#take-action

 

ps. Lahko pa postanete vegan/veganka in transport sploh ne bo več potreben, ne klanje, ne zloraba živali. #govegan

Uredi