LAJKINO SPOROČILO VAM, KI STE TEMELJ NAŠEGA OBSTOJA …

LAJKINO SPOROČILO VAM, KI STE TEMELJ NAŠEGA OBSTOJA …

Dragi naši prijatelji in podporniki,

ker je v zadnjem času o našem društvu in posameznikih okoli zakrožilo veliko neresnic, klevet, natolcevanj, pritlehnih osebnih žalitev in izkrivljanja naših besed, bi želeli še enkrat pojasniti nekaj dejstev:

– Društvo Lajka ni Jadranka Juras + nekaj nepomembnežev. Smo veliko bolj konsistentna skupina inteligentnih, artikuliranih, pismenih in kultiviranih posameznic in posameznikov, kot bi si mnogi, ki nas še posebej zadnje čase vlačijo po zobeh, želeli. Kot smo že nekajkrat povedali, v Lajki ne vlada enoumje in vsak član se lahko samostojno odloča, na kakšen način bo izpolnjeval svoje poslanstvo, če le njegove odločitve niso v nasprotju z zakoni in statutom društva. Čredni nagon nam je tuj in nesprejemljiv. Ne potrebujemo vodje, ki bi nam moral vsak dan sproti povedati, kako in kaj naj tisti dan mislimo.

– Društvo Lajka financira svoje dejavnosti iz naslednjih virov: z donacijami naših podpornikov (všteto tudi doniranje 0,5 % od dohodnine), s prodajo unikatnih izdelkov ustvarjalk iz Lajkine ustvarjalnice, avtorskih koledarjev in drugih društvenih izdelkov, s članarino, z organizacijo Lajkinega kabareta s srečelovom in iz družinskih proračunov aktivnih članov. Vsi smo zaposleni ali študenti, naše delo v društvu je popolnoma na prostovoljni osnovi, vsak sam krije tudi stroške za gorivo in potrošni material, da o “gratis” času sploh ne govorimo. Iz davkoplačevalskih sredstev in evropskih skladov nismo v več kot 9 letih obstoja društva dobili niti centa. Sicer pa lahko vsak, ki je zainteresiran za naše dohodke in izdatke, na spletu pregleda vse naše bilance, če pa ga po tem še kaj konkretnega zanima, smo pa za dodatne informacije na razpolago.

– Naše stališče glede uvažanja živali z vseh vetrov, predvsem pa z Balkana, je enako že dolga leta: podpiramo pomoč slovenskih društev pri reševanju problematike brezdomnih živali na Balkanu, ne strinjamo pa se z načinom, ki ga v ta namen prakticira velika večina društev, ki delujejo v državah bivše Jugoslavije. Pse v Slovenijo že leta in leta uvažajo tako društva kot posamezniki – vedno več ljudi se ukvarja s to dejavnostjo – pa se stanje na Balkanu ni nič kaj popravilo, pri nas pa se seznanjamo s takimi in drugačnimi posledicami preobremenjenosti teritorija z brezdomnimi živalmi. Da je tak način reševanja problema neučinkovit in celo škodljiv, ugotavljajo tudi v Veliki Britaniji, Švici, Nemčiji, Italiji … in prav tako kot mi zagovarjajo reševanje problema na izvoru, s sterilizacijami/kastracijami, s povezovanjem z lokalnimi aktivisti in veterinarji, z osveščanjem lokalnega prebivalstva. Tako pot zelo uspešno ubira Zavod SVSP – Slovenian Vets for Stray Pets, ki jih podpiramo in jim pomagamo po svojih najboljših močeh – in na katerega se zliva gnojnica iz istih virov kot na nas. Naši zapisi in besede se jemljejo iz konteksta, pripisuje se nam take absurdne stvari, da bi bilo smešno, če ne bi bilo žalostno. Sprašujemo se, ali je to sprevračanje namerno ali je posredi samo nezmožnost dojemanja pomena povedanega ali napisanega. Če laž stokrat ponoviš, postane resnica – ampak to verjetno nekateri počnejo čisto instinktivno in ne zato, ker bi občudovali način propagande mojstra manipuliranja z ljudskimi umi, Josefa Göbbelsa.

– Na naših spletnih straneh (fb, spletna stran in forum Lajka in prijatelji živali) se nikogar ne blokira niti se ne brišejo komentarji. Nikoli jih nismo in jih nikoli ne bomo – treba pa je seveda znati pravilno odpreti post, da se vse lahko prebere. Vsak lahko napiše, kar želi, posredujemo le v redkih, skrajno ekscesnih primerih, pa še to po prehodnem opozorilu (kletvice, žaljive besede, nestrpnost, nespodobne vsebine, nedovoljeno objavljanje reklam). Menimo, da je prav, da vse napisano ostane vidno, saj pogosto pove več o nivoju pisca komentarja kot pa o kritiziranem. To je še posebej zanimivo čtivo, ko določene teme ponovno prebiramo s časovne distance.

Prepričani smo, da se zaupanje v našo vizijo vas, ki spremljate naše delo in nas podpirate že vsa ta leta, ni omajalo. Želimo, da tako ostane tudi v bodočnosti – ostali bomo na svoji poti in vas ne bomo razočarali, dokler bo Lajka še lahko pomigala z repom.

Uredi