PIOTRAVMATSKI DERMATITIS oz. “HOT SPOT” – NEGA

PIOTRAVMATSKI DERMATITIS oz. “HOT SPOT” –

v teh poletnih mesecih se številni skrbniki psov srečujemo s t.i. “hot spoti”. Ponavadi najprej opazimo, da se pes prekomerno liže (včasih praska) po enem in istem predelu, potem opazimo, da ima na tistem mestu zlepljeno dlako, ko pa dlako umaknemo, vidimo takšno “lepljivo” plast in spremenjeno kožo.

Vzrok: neznan. Vse, kar povzroča srbenje in s tem posledično praskanje/grizenje psa, ki poškoduje kožo, to pa povzroči idealno okolje za razvoj okužbe.

Faktorji tveganja: pogosteje se pojavlja poleti (zaradi visokih temperatur in relativne vlage), alergije, piki bolh, garje, demodex, težave z analnimi vrečkami, vnetje ušesa, tujki v dlaki – npr. travna semena, trni, …

‼️ Klinični znaki: akuten nastanek (dobesedno v nekaj urah), praskanje/grizenje zaradi srbečice, sprememba je srbeča, otekla, “vlažna”, pogosto je poškodovana dlaka na tem mestu. Najpogosteje se pojavljajo na glavi, vratu, v predelu repa (ni pa nujno, lahko tudi drugod po telesu).

‼️ Zdravljenje:

 • pobrijemo dlako okoli spremembe
 • razkužimo z antiseptičnim sredstvom
  (clorexyderm šampon, plivasept, …) – psa
  našamponiramo tako, da se peni, pustimo
  delovati učinkovino 10 min in speremo ter
  pustimo, da se posuši
 • nanesemo še kortikosteroidno kremo
 • zaščitni ovratnik, med našo odsotnostjo, da
  se prepreči grizenje poškodovanega mesta

Sprememba se mora po zgoraj naštetih korakih začeti sušiti zelo hitro, v primeru, da se “hot spoti” ne sušijo ali še celo nastajajo novi, je potrebno takoj nazaj k veterinarju, saj je potrebno bolj sistemsko zdravljenje (ponavadi se poseže po sistemskih kortikosteroidih).

Preventiva: nujno je ugotoviti vzrok pojava piotravmatskega dermatitisa in ga odpraviti.

Slike (boljše resolucije): TUKAJ

Uredi