DAN ZEMLJE

22. 4. 2019: DAN ZEMLJE 🌎

Danes je Dan Zemlje, na katero zaradi vsakdanjega tempa življenja zagotovo premalokrat pomislimo.

Strokovnjaki opozarjajo, da smo v obdobju največjega izumrtja rastlinskih in živalskih vrst v zadnjih 60 milijonih let, hitro izgubljanje pa je posledica človeške dejavnosti – LOGIČNO 😞.

Zavod RS za varstvo narave je opozoril na metulje, saj državni monitoring izbranih vrst kaže na alarmantno stanje vrst, kot so barjanski okarček, strašničin in temni mravljiščar ter gorski apolon. Stanje je pri nekaterih vrstah tako kritično, da jih (če bomo nadaljevali s svojim obnašanjem) v roku 10 do 20 let ne bomo več videli.

Skoraj vse, kar kupimo, je zavito v plastiko ali pa je iz plastike, količina plastičnih izdelkov je resnično neverjetna in zaskrbljujoča (obleka, embalaža hrane in tekočin, igrače, tehnologija, pohištvo,…), steklenice in stekleni izdelki so redkost, stvari za večkratno uporabo – kaj so že to?

Pri mirnem sprehodu v naravi naletimo na minimalno eno smet, ki jo je tam pustil človek. Te smeti poleg tega, da onesnažuejo naš planet, lahko tudi hudo poškodujejo živali (želve, ki jim plastika deformira oklep, morske živali, katerih želodci so polni plastike, ptice, ki se ujamejo v ribiški laks, kune, ki si glavo “zataknejo” v konzerve..).

Ne smemo pa pozabiti tudi na onesnaževanje voda. Ste vedeli, da so danes onesnaženi več ali manj vsi vodni viri, od ozračja do podzemnih voda? Poznamo tri glavne vire onesnaževanja: industrija (strupene snovi, težke kovine), kmetijstvo (je največji porabnik vode, potroši dve tretjini vse porabljene vode, onesnažuje pa jo z ostanki mineralnih gnojil, pesticidov in naravnega gnoja) in gospodinjstva (opazna je višja stopnja organskega in anorganskega onesnaževanja (fosfor)).

Nehajmo se obnašati tako mačehovsko, začnimo paziti in se zavedati, kaj kupujemo in zakaj, uporabljajmo eno vrečko za nakupe in ne jemljimo vsakič nove plastične vrečke, kupujmo ali si sami naredimo Zemlji prijazna čistila, mehčalce, detetrgent za posodo itd., vozimo se kdaj tudi s kolesom, rolerji, javnim prevozom itd., ne samo z avtomobilom.

Poberimo vsaj danes (če ne vsak dan 😊) vsaj eno smet s tal/iz vode in jo vrzimo v koš za smeti (embalažo) ter poskrbimo, da bodo lahko v lepotah Zemlje uživale še mnoge generacije 💪🙏🌍.

Vir: http://www.primavoda.si/vse-o-vodi/kateri-so-glavni-onesnazevalci-vode
: https://svetkapitala.delo.si/aktualno/dan-zemlje-danes-povezuje-slehernika-173660

Vir slike: svetovni splet

Uredi