DOMAČI PRALNI PRAŠEK – ODLIČEN ZA ALERGIKE

DOMAČI PRALNI PRAŠEK – ODLIČEN ZA ALERGIKE

Naš varovanec Nacho je hud alergik, verjetno bi bil alergičen še sam nase, če bi to bilo mogoče ?. Poleg imunoterapij smo se odločili, da poskušamo odstaniti čim več potencialnih alergenov, zato smo (med drugim) tudi kupljene pralne praške zamenjali za domačega.

Kaj potrebujemo?
– 100 g pralnega mila
– 200 g jedilne sode
– 200 g pralne sode
– 500 ml tekoče sode
– eterična olja

Pripomočki:
– dovolj velika posoda
– kuhalnica
– strgalo
– kuhinjska tehtnica
– palični mešalnik

Najprej pristavimo 2 l vode na štedilnik. Medtem naribamo pralno milo. Ko voda zavre, jo odstranimo z vira toplote (s plošče/plina) in noter počasi stresamo pralno milo (ves čas mešamo s kuhalnico). Ko se milo popolnoma raztopi in ne vidimo več nobenega delca, vmešamo 200 g jedilne in 200 g pralne sode (ves čas mešamo). Ko nastane homogena zmes, dolijemo še 2 l hladne vode, premešamo, pokrijemo s pokrovko in pustimo nekaj ur (najbolje preko noči), da na vrhu nastane trd pokrov snovi, ki smo jih vmešali. Naslednji dan vzamemo palični mešalnik in ta pokrov “razdremo” in zmes homogeniziramo . Dodamo še 500 ml tekoče sode in eterična olja (minimalno 30 kapljic, lahko tudi več) po izbiri. Citrusi se harmonično povežejo z zelišči – pomaranča+meta, pomaranča+rožmarin, sivka, vonj borovcev – karkoli vam poželi ?. Ko smo zadovoljni z vonjem, prelijemo prašek v steklenice – pustite malce prostora, ker bo potrebno prašek pred vsako uporabo pretresti. In to je to, odstrani vse vrste madežev ?, lahko pa se ga doda tudi topli vodi namenjeni za čiščenje tal itd.

Kar pogumno, navodila so obširna, prvič se boste še malo lovili, nato pa vam bo celotna priprava vzela maksimalno 15 min. Za uporabo tega pralnega sredstva vam bosta hvaležni tako mati narava? kot tudi vaša denarnica ?.

Vir: https://www.megamama.si/tekoci-pralni-prasek/

Uredi