POČIVAJ V MIRU, MALI MUC oz. KAKO SE PRAVILNO POSKRBI ZA MAČJEGA DUDARJA

POČIVAJ V MIRU, MALI MUC oz. KAKO SE PRAVILNO POSKRBI ZA MAČJEGA DUDARJA –

Zgodba tega mucka se je začela 4 dni nazaj, ko ga je zapuščenega našla dobra duša in se zavzela zanj. Začela se je borba za njegovo življenje, ki se je žal danes ob enih zjutraj žalostno končala ?. V zgodbi je potrebno poudariti, da so zatajili tisti, za katere smo vsi prepričani, da bi MORALI vedeti, kako se z dudarji ravna.

Morda bo njegova smrt rešila kakšno življenje, zato bomo nanizali, kako se pravilno poskrbi za mačjega dudarčka:

– TAKOJ pokličemo pristojno zavetišče/društvo/veterinarsko ambulanto/osebo, ki z dudarčki že ima izkušnje
– mesto najdbe preiščemo in se prepričamo, da je res sam in zapuščen
– mucka najprej segrejemo (ne glede na to, če je poletje in je zunaj toplo, potrebuje kontaktno toploto – grelna blazina, termofor, plastenka, napolnjena s toplo vodo,…). Pazimo, da se ne pregreje.
– kupimo primerno formulo mačjega mleka v prahu ter stekleničko in hranimo mucka sprva na vsaki 2 uri PODNEVI in PONOČI
– zelo pomembno je, da je muc ob hranjenju v sternalnem položaju (s prsnico obrnjen proti tlem, ne ležeč na hrbtu, ker se hitro zgodi, da vdihne mleko, kar lahko vodi v smrtno nevarno aspiracijsko pljučnico)
– po hranjenju mu vedno očistite gobček, da se mleko ne zasuši na dlaki
– s pomočjo papirnate brisačke s krožnimi masažnimi gibi stimuliramo lulanje in kakanje pred ali po vsakem hranjenju (lulati mora vsakič, kaka pa lahko 1x dnevno – odvisno od starosti in zdravstvenega stanja mladiča)
– mucek naj bo v toplem prostoru, brez prepiha, brez stika drugih živali, na mehkih odejicah, dotika naj se ga čim manj ljudi, saj ima tako mlad popolnoma slaboten imunski sistem
– če mladič zgleda slaboten, nima sesalnega refleksa, ima z gnojem zalepljene oči ali mu teče gnoj iz nosa, nujno poiščite kvalitetno veterinarsko pomoč

Več navodil s priloženimi videi in tabelami količin hranjenja: http://www.kittenlady.org/bottlefeeding

Počivaj v miru, mali muc, če bi se naše poti križale prej, bi morda bila tvoja usoda drugačna ?. Upamo, da bo tvoja zgodba preprečila smrt kakšnega drugega najdenčka.

#počivajvmiru #najtiboleponamavrici #mačjidudar

Uredi