POČIVAJ V MIRU, MALI MUC oz. KAKO SE PRAVILNO POSKRBI ZA MAČJEGA DUDARJA

POČIVAJ V MIRU, MALI MUC oz. KAKO SE PRAVILNO POSKRBI ZA MAČJEGA DUDARJA –

Zgodba tega mucka se je začela 4 dni nazaj, ko ga je zapuščenega našla dobra duša in se zavzela zanj. Začela se je borba za njegovo življenje, ki se je žal danes ob enih zjutraj žalostno končala 😥. V zgodbi je potrebno poudariti, da so zatajili tisti, za katere smo vsi prepričani, da bi MORALI vedeti, kako se z dudarji ravna.

Morda bo njegova smrt rešila kakšno življenje, zato bomo nanizali, kako se pravilno poskrbi za mačjega dudarčka:

– TAKOJ pokličemo pristojno zavetišče/društvo/veterinarsko ambulanto/osebo, ki z dudarčki že ima izkušnje
– mesto najdbe preiščemo in se prepričamo, da je res sam in zapuščen
– mucka najprej segrejemo (ne glede na to, če je poletje in je zunaj toplo, potrebuje kontaktno toploto – grelna blazina, termofor, plastenka, napolnjena s toplo vodo,…). Pazimo, da se ne pregreje.
– kupimo primerno formulo mačjega mleka v prahu ter stekleničko in hranimo mucka sprva na vsaki 2 uri PODNEVI in PONOČI
– zelo pomembno je, da je muc ob hranjenju v sternalnem položaju (s prsnico obrnjen proti tlem, ne ležeč na hrbtu, ker se hitro zgodi, da vdihne mleko, kar lahko vodi v smrtno nevarno aspiracijsko pljučnico)
– po hranjenju mu vedno očistite gobček, da se mleko ne zasuši na dlaki
– s pomočjo papirnate brisačke s krožnimi masažnimi gibi stimuliramo lulanje in kakanje pred ali po vsakem hranjenju (lulati mora vsakič, kaka pa lahko 1x dnevno – odvisno od starosti in zdravstvenega stanja mladiča)
– mucek naj bo v toplem prostoru, brez prepiha, brez stika drugih živali, na mehkih odejicah, dotika naj se ga čim manj ljudi, saj ima tako mlad popolnoma slaboten imunski sistem
– če mladič zgleda slaboten, nima sesalnega refleksa, ima z gnojem zalepljene oči ali mu teče gnoj iz nosa, nujno poiščite kvalitetno veterinarsko pomoč

Več navodil s priloženimi videi in tabelami količin hranjenja: http://www.kittenlady.org/bottlefeeding

Počivaj v miru, mali muc, če bi se naše poti križale prej, bi morda bila tvoja usoda drugačna 😢. Upamo, da bo tvoja zgodba preprečila smrt kakšnega drugega najdenčka.

#počivajvmiru #najtiboleponamavrici #mačjidudar

Uredi