SAJ NI RES, PA JE – DRŽAVNI SVET ZAVRNIL VSE PREDLOGE ZA SPREMEMBO ZAKONA O ZAŠČITI ŽIVALI

SAJ NI RES, PA JE – DRŽAVNI SVET ZAVRNIL VSE PREDLOGE ZA SPREMEMBO ZAKONA O ZAŠČITI ŽIVALI
Zapletlo se je že v trenutku, ko je predlog poslanske skupine SD, ki je bil v Državni zbor vložen pred natanko mesecem dni, presojala komisija Državnega sveta.
Na zasedanju komisije Državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so prižgali RDEČO luč. To sicer ne pomeni, da je aktualni predlog zakona dokončno padel, saj bo ključno mnenje tisto, ki ga bo podal Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Roman Žveglič (http://www.sls.si/predstavniki/roman-zveglic/), predsednik KGZS, je izrazil nasprotovanje ukinitvi evtanazije zdravih živali v zavetiščih po 30. dnevu bivanja -> dodatno obremenjevanje državnega oz. občinskega proračuna. Predlaga zbiranje donacij s strani društev za zaščito živali za oskrbo zavetiških živali. Normalno bivanjsko okolje za mačka ali psa je kmečko dvorišče in ne kavč v stanovanju.
Predsednik sveta Cvetko Zupančič (http://www.ds-rs.si/?q=clan/cvetko-zupancic) ni podprl nobenega predloga. Zanj nobena žival nikoli ne bo družinski član. Predlaga, da se zakon pripravi na način, da bo ločeval predpise, ki veljajo za skrbnike živali, ki živijo na kmetijah, in tiste, ki živijo kot ljubljenci v stanovanjih.
Podpredsedniku Branku Tomažiču (http://www.ds-rs.si/?q=clan/branko-tomazic) ni jasno, zakaj se toliko razpravlja o problematiki privezovanja na dolge verige ali zapiranja v majhne pesjake.
Tone Hrovat (http://www.ds-rs.si/?q=clan/tone-hrovat) se je pridružil Tomažičevemu mnenju. Predlagal je označevanje divjih živali in izenačitev v smislu “enakosti pred zakonom”.
Župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk (http://www.ds-rs.si/?q=clan/srecko-ocvirk) se nostalgično spominja časov, ko so pasjo in mačjo populacijo uravnavali odgovorni lovci. Nasledili so jih neodgovorni lovci, zaradi katerih je prišlo do spremembe zakona.
Več si lahko preberete na portalu Pes moj prijatelj: TUKAJ.

 

Uredi