KO ODPOVE VSA LOGIKA – POBILI BOMO ZDRAVE DIVJE PRAŠIČE, DA SE NE BODO SLUČAJNO OKUŽILI

KO ODPOVE VSA LOGIKA – POBILI BOMO ZDRAVE DIVJE PRAŠIČE, DA SE NE BODO SLUČAJNO OKUŽILI 🤔😕
“Pri nas sicer potrjenega primera okužbe (z afriško prašičjo kugo) še nimamo. Kljub temu pa je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin zaradi slabih razmer v sosednjih državah izdala sklep za začetek intenzivnega odstrela divjih prašičev.
Zakon o nujnih ukrepih zaradi afriške prašičje kuge pri divjih prašiči tako predvideva tudi 𝐮𝐩𝐨𝐫𝐚𝐛𝐨 𝐬𝐭𝐫𝐞𝐥𝐧𝐞𝐠𝐚 𝐨𝐫𝐨𝐳̌𝐣𝐚 𝐳 𝐝𝐮𝐬̌𝐢𝐥𝐜𝐢 𝐳𝐯𝐨𝐤𝐚, kar je bilo do sedaj rezervirano le za specialne vojaške in policijske dejavnosti. Mnenja o smotrnosti takšnih ukrepov so deljena, nekateri v tem vidijo 𝐨𝐫𝐨𝐳̌𝐚𝐫𝐬𝐤𝐢 𝐩𝐨𝐬𝐞𝐥, za orožje naj bi se odštelo malo manj kot 𝟒𝟎𝟎 𝐭𝐢𝐬𝐨𝐜̌ 𝐞𝐯𝐫𝐨𝐯, drugi verjamejo, da bo s tem lažje zajeziti širjenje bolezni.
Populacija divjih prašičev se je v zadnjih letih v Sloveniji, pa tudi drugod po Evropi 𝐝𝐫𝐚𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐧𝐨 𝐩𝐨𝐯𝐞𝐜̌𝐚𝐥𝐚.𝐓𝐨𝐜̌𝐧𝐢𝐡 𝐬̌𝐭𝐞𝐯𝐢𝐥𝐤 𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐬𝐭𝐯𝐨 𝗡𝗜𝗠𝗔, a sklepa, da se populacija povečuje, in to glede na večanje letnega odvzema. Po podatkih Zavoda za gozdove je ta v zadnjih petih letih znašal od 8400 do 13.400 divjih prašičev. Zato, kot pravijo, je povečan odstrel divjih prašičev nujen, če želimo zmanjšati hitrost širjenja bolezni in doseči njeno izkoreninjenje.”
Uredi