KO ODPOVE VSA LOGIKA – POBILI BOMO ZDRAVE DIVJE PRAŠIČE, DA SE NE BODO SLUČAJNO OKUŽILI

KO ODPOVE VSA LOGIKA – POBILI BOMO ZDRAVE DIVJE PRAŠIČE, DA SE NE BODO SLUČAJNO OKUŽILI ??
“Pri nas sicer potrjenega primera okužbe (z afriško prašičjo kugo) še nimamo. Kljub temu pa je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin zaradi slabih razmer v sosednjih državah izdala sklep za začetek intenzivnega odstrela divjih prašičev.
Zakon o nujnih ukrepih zaradi afriške prašičje kuge pri divjih prašiči tako predvideva tudi ??????? ????????? ????̌?? ? ???̌???? ?????, kar je bilo do sedaj rezervirano le za specialne vojaške in policijske dejavnosti. Mnenja o smotrnosti takšnih ukrepov so deljena, nekateri v tem vidijo ????̌????? ?????, za orožje naj bi se odštelo malo manj kot ??? ?????̌ ?????, drugi verjamejo, da bo s tem lažje zajeziti širjenje bolezni.
Populacija divjih prašičev se je v zadnjih letih v Sloveniji, pa tudi drugod po Evropi ???????̌?? ?????̌???.???̌??? ?̌?????? ??????????? ????, a sklepa, da se populacija povečuje, in to glede na večanje letnega odvzema. Po podatkih Zavoda za gozdove je ta v zadnjih petih letih znašal od 8400 do 13.400 divjih prašičev. Zato, kot pravijo, je povečan odstrel divjih prašičev nujen, če želimo zmanjšati hitrost širjenja bolezni in doseči njeno izkoreninjenje.”
Uredi