SE KDAJ PA KDAJ MORDA LE VPRAŠATE, KDO VAM LAŽE?

SE KDAJ PA KDAJ MORDA LE VPRAŠATE, KDO VAM LAŽE?
Na spletnem portalu Moja Dolenjska je bil 26. 11. 2023 objavljen članek z naslovom Ekskluzivno: Pod Golobom je udobno biti “borec za živali” – plačila, avtorja A. L. (kdorkoli že to pač je). Avtor očitno zna odpreti Erar, kar je pohvalno. Smo pa v dilemi, ali njegovo tolmačenje tam videnih podatkov pomeni zgolj totalno neznanje, ali pa je posledica namerne manipulacije z javnostjo. V slogu nasprotnikov novele zakona o zaščiti živali javnost zavaja tudi glede pooblaščenih prijaviteljev, zaradi katerih naj bi bili rejci “prestrašeni”, kot vedno znova ponavlja poslanka NSi, gospa Vida Čadonič Špelič. Izobraževanje za le-te sploh še ni bilo realizirano, zato tega statusa nima še nihče od članov nevladnih organizacij. Ampak za oceno razmer, v katerih je dolga leta živelo govedo na kmetiji Možgan, ni potrebno prav nobeno izobraževanje.
Pa pustimo avtorjeva deplasirana natolcevanja o tem, kdo je čigav prijatelj, partner, kdo hodi s kom na kavo, in se raje posvetimo razsvetljevanju avtorja, da naslednjič mogoče ne bo razburjal javnosti z zavajanjem/neznanjem. Bomo razložili kar na svojem primeru, kar pa velja tudi za večino ostalih imenovanih društev. Tista društva, ki izpolnjujejo pogoje za imetnike zavetišča, pa prejemajo še plačila za oskrbo živali iz koncesij z občinami in opravljajo zavetiško dejavnost.
Da, društvo Lajka je doslej od Ministrstva za finance RS prejelo skupno 138.204,21 eur. Ob tem pa avtor “pozabi” povedati, da so to donacije od dohodnine naših podpornikov, ne pa davkoplačevalska sredstva iz proračuna. Pozabi tudi povedati, da gre za obdobje od l. 2014, ko smo postali upravičeni do tega, pa do letošnjega leta. S tem, ko poudarja, da smo društva dobila večje zneske v septembru, izpusti pomembno informacijo: da se zbrane donacije od dohodnine pač izplačujejo v septembru in da to nima nobene zveze ne z novelo zakona ne s predsednikom vlade. Da gre zelo verjetno za namerno manipulacijo, kaže tudi naslov prve tabele: Prejemniki davkoplačevalskega denarja, ki so se letos “borili” za pravice živali – 3 milijone evrov, kar je pravzaprav laž in ne zgolj manipulacija.
Davkoplačevalci, ki društvom niso poklonili donacije od dohodnine, torej niso prav nič oškodovani. Smo se pa l. 2020 vsi upravičenci do donacij iz dohodnine zelo razveselili odločitve vlade Janeza Janše, ki je donacijo od dohodnine dvignila z 0,5 na 1 %.
Pravzaprav smo društva s področja živalovarstva res slabotna pri črpanju davkoplačevalskih sredstev. Na primer: Slovenska katoliška cerkev je v obdobju 2013 – 2023 prejela od Ministrstva za finance (verjetno gre prav tako za donacije od dohodnine) slabih 321 tisočakov, od Ministrstva za kulturo 21.249.524 eur, od Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport pa 276.109 eur – skupno torej 21.846.357 eur. No, to pa so “original” davkoplačevalska sredstva.
Sicer se pa ne čudimo narativi tega portala, saj tudi intelektualci z desnega političnega pola, kot je dr. Vinko Gorenak, očitno menijo, da je odvzem goveda na kmetiji Možgan krasna priložnost za obračunavanje in politične konstrukte zoper vlado. Na Nova24 med drugim zapiše:
“Veliko vprašanj mojih sogovornikov se nanaša tudi na financiranje nevladnih organizacij. Moji sogovorniki ne razumejo, da ni denarja za zdravnike, medicinske sestre, državne uslužbence, poplavljence in še koga, je pa denar za nevladne organizacije, ki so se v tem času mastno obogatile. Moj odgovor je povsem jasen, a ga moji sogovorniki težko razumejo. Golob pač plačuje ne neodvisne nevladne organizacije, temveč nevladne organizacije ali svoje ulične vojske, ki so dejansko izpostave levih političnih strank, ki so Golobu pomagale na oblast.”
Novinarski poklic je v zadnjih letih precej devalviral in vsak že lahko objavlja, kar mu pade na pamet. Etika in strokovnost pri pisanju sta pa postali nekaj nepomembnega. Samo da se dobro bere – ali pa da se ustreže naročniku.
Uredi