FIV – Feline Immunodeficiency Virus

FIV (Feline Immunodeficiency Virus) je lentivirus (oz “počasi delujoči virus”), ki se prenaša najpogosteje z ugrizom, zato se hitro širi pri zunanjih, nekastriranih oz nesteriliziranih mačkih, medtem ko imajo notranji muci veliko manjše možnosti za infekcijo.

Kako se prenaša?

FIV se najpogosteje prenaša z ugrizom, redko se zgodi, da okužena “mama” mačka prenese virus na mladiče (ko ob rojstvu potujejo skozi porodni kanal oz preko okuženega mleka).

Kako se virus izraža?

Okužena mačka lahko živi čisto normalno življenje številna leta, ampak virus postopoma okvari imunski sistem do te mere, da se ne more branit niti proti najbolj vsakdanjim virusom, bakterijam, protozojem in glivicam, kateri zdravim mačkam ne povzročajo nobenih patoloških stanj, pri mački okuženi s FIV virusom pa se takoj pojavijo sekundarne infekcije kot posledica FIVa (padca oz uničenje imunskega sistema).

Znaki bolezni FIV

V zgodnjem razvoju bolezni, se virus prenese v lokalne limfne vozliče, kjer se razmnožuje v belih krvničkah (T-limfocitih), nato se razširi še na vse ostale limfne vozliče po celem telesu, kar se kaže v generaliziranem, ampak običajno začasnem povečanju limfnih vozličev, pogosto imajo mačke tudi povišano telesno temperaturo.

Drugi znaki bolezni:

 • slaba kvaliteta dlake
 • obstojna vročina
 • izguba apetita
 • vnete dlesni in usta
 • kronične ali ponavljajoče se infekcije kože, mehurja ali pa zgornjega dihalnega trakta
 • dalj časa trejajoča diareja
 • izguba telesne teže
 • pogostejše so tudi krvne bolezni in različne vrste raka
 • pri samicah so pogosti splavi in težave pri reprodukciji
 • nekatere mačke trpijo za nepojasnjenimi napadi (podobni epileptičnim),
  vedenjskimi spremembami in drugimi nevrološkimi motnjami

Kako se diagnosticira FIV?

Za odkrivanje FIV virusa, se naredi pri veterinarju hitri test, ki odkriva prisotna protitelesa, ki napadajo FIV virus, če so protitelesa prisotna, je to potrditev virusa, če protiteles ni prisotnih, je rezultat negativen in mačka ni okužena.

Včasih se zgodi, da je test rahlo nejasen oz lažno pozitiven, takrat je priporočljivo test ponoviti, a z uporabo druge vrste testa. Okužena mačka lahko prenese protitelesa preko mleka tudi svojim mladičem, zato lahko test pokaže pozitven rezultat, a to še ne pomeni, da je virus FIV pri mladičkih tudi dejansko prisoten in da se bo razvila bolezen, zato se ponavadi takšne mladičke testira v razmiku 60ih dni vse dokler ne pridejo do starosti 6 mesecev, takrat bo se pokaže ali so mucki dejansko okuženi ali so samo prenašalni materinih protiteles.

Pri negativnem rezultatu je pri inerpretaciji pomembno tudi predhodno poznavanje mačje preteklosti, saj je inkubacijska doba virusa cca. 8 -12 tednov, zato je možno, da če smo mačko testirali znotraj tega obdobja, se protitelesa še niso uspela razviti in je rezultat negativen, zato je mačke, katerih preteklosti ne poznamo in se sumi, da bi lahko bile v stiku oz udeležene pri kakšnem ugrizu drugih mačk, potrebno testirat po 60 dneh od domnevne možne okužbe.

Kaj lahko storim, da se moj(-a) muc(-a) ne okuži?

Da bi čim bolj zmanjšali možnost okužbe je potrebno mački preprečiti stike z okuženo populacijo, zato je najboljša rešitev, da je vaša muca varno v notranjih prostorih. Previden je potrebno biti tudi pri posvajanju novih muc, saj je potrebno zagotoviti ali da so nove muce tudi FIV negativne ali pa (če ne gre drugače) da so muce medsebojno miroljubne, da nimajo želje po napadanju ali griženju. Če ste mnenja, da vaš muc pa nikakor ni “za notri” in mora uživati “svobodo”, ga zavarujte vsaj s tem, da ga kastrirate oz sterilizirate (samičko), da se ne bo zaradi svojih nagonov pretepal z ostalimi muci.

Obstajajo sicer tudi vakcine proti virus FIV, ampak niso vse cepljene muce 100% zaščitene pred infekcijo, poleg tega pa ima lahko vakcina tudi vpliv na FIV test. O cepljenju z vakcino proti FIV virusu, prednostih in slabostih, se je najbolje pogovoriti z vašim veterinarjem.

Kaj moram zagotoviti moji FIV+ muci?

FIV+ muce morajo:

 • živeti notranje življenje, da se s tem prepreči nadaljnje širjenje virusa ter da se zmanjša možnost sekundarnih okužb ter s tem poslabšanju zdravstvenega stanja vaše muce
 • biti sterilizirane oz kastrirane
 • morajo biti hranjene s kvalitetno, uravnovešeno prehrano
 • surova hrana (surovo meso, jajca, nepasterizirani mlečni izdelki) ne sme biti ponujena FIV+ muci, saj s tem povečamo možnost vnosa sekundarnih patogenov preko neobdelane hrane
 • na vsake pol leta obiskati veterinarja, ki bo naredil popoln pregled muce, predvsem njenih dlesni, oči, kože in limfnih vozličev, muci se bo nadzorovala tudi teža, ker je pri okuženih mucah zelo pomembno, da ne hirajo
 • letno imeti pregledane krvne parametre (št. krvnih celic, biokemična analiza seruma) in urinsko analizo

Kolikšna je življenjska doba FIV+ muce?

Nemogoče je napovedati kako dolgo bo živela vaša muca. Ob primerni oskrbi in negi lahko vaša muca uživa številna leta pred sabo.

Kako razkužiti stanovanje ob prihodu nove, FIV negativne muce?

Če ste pred novo muco imeli FIV+ muco, virus ne preživi izven muce, zato strahu za okužbo s FIV virusom ni, je pa res, da je nevarnost infekcije kakšnega drugega virusa, ki ga je nosila vaša predhodna muca, zato je priporočljivo, da temeljito očistite in dezinficirate ali pa popolnoma zamenjate posodo za hrano in vodo, posteljice, mačji wc, igrače, praskalnike, posesajte tudi preproge in počistite ter razkužite tla. Pravtako je pomembno, da je nova muca ob prihodu v vaš dom predhodno cepljena proti kužnim boleznim.

Ali se lahko okužim s FIV preko svoje muce?

NIKAKOR, virus je vrstno specifičen in ljudem popolnoma nenevaren.

Zakaj naj testiram svojo mačko?

 • zgodnje odkritje bolezni vam bo pomagalo vaši muci zagotoviti dolgo in srečno življenje (ob primerni oskrbi, seveda)
 • preprečili boste nadaljne širjenje bolezni v populaciji mačk

V katerem primeru naj testiram svojo mačko?

 • če vaša mačka še nikoli ni bila cepljena
 • če je vaša mačka bolana (tudi če je že bila testirana, je lahko prišlo do lažno negativnega rezultata – obrazloženo zgoraj)
 • če ste posvojili še kakšnega mačka, ki ga boste dodali k svojim sedanjim muckom
 • če je bila vaša muca izpostavljena kakšni FIV+ muci (pri zunanjih mucah je priporočljivo vsakoletno testiranje)
 • v primeru, da nameravate vašo muco cepit s cepivom proti FIV

Vir: American Association of Feline Practitioners and the Cornell Feline Health Center, Cornell University, College of Veterinary Medicine, http://www.vet.cornell.edu/FHC/health_r … re_fiv.cfm

Uredi