KOPROFAGIJA

Koprofagija oz. po domače uživanje iztrebkov je zelo pogosta navada pri psih, saj so mrhovinarji in vse tretirajo kot hrano, čeprav se nam to ne zdi najbolj privlačno, je zanje le še en vir hranljivih snovi.

Koprofagija je lahko:

  • pri nekaterih psih posledica slabe absorbacije življenjsko potrebnih snovi (npr. Pomanjkanje vitamina B), lahko pomeni, da so okuženi s paraziti (zato pride do intestinalnih infekcij) ali pa imajo lahko tudi težave s trebušno slinavko (npr. insuficienca eksokrinega pankreasa, pankreatitis), zato morajo biti pregledani s strani veterinarja.
  • lahko je znak kompulzivnega vedenja ali pa odziva na kakšen stres, frustracijo ali stisko (npr. psi, ki se jim ne ponudi nobene miselne ali fizične dejavnosti)
  • nekateri psi so lahko povezali, da s koprofagijo dosežejo določen odziv skrbnika (tudi negativen odziv je psu dovolj velika nagrada, da bo nadaljeval z nezaželenim vedenjem)
  • mladiči se je lahko “priučijo” od mame, ko jo opazujejo kako “čisti” leglo, vonj iztrebkov pa lahko zavohajo tudi v njeni sapi in ga kasneje povezujejo z mamo

Malce pomoči kako bi koprofagijo lahko preprečili:

  1. Zamenjajte hrano (za višje kvalitetno) in se prepričajte, da vaš pes zaužije vse potrebne snovi.
  2. Pri veterinarju opravite test nutricionalnih deficitov.
  3. Zmanjšajte količino stresa, frustracij, stiske v vsakdanu vašega psa.
  4. Poskušajte se čim manj odzvati ob ugotovitvi koprofagije vašega psa.
  5. Redno počistite iztrebke po dvorišču.
  6. Psa imejte vedno na povodcu, da lahko lažje kontrolirate njegovo gibanje.

Vir: http://www.sheltermedicine.vet.cornell. … ophagy.pdf

Uredi