MAČJA KUGA

Sezona mladičev je na višku, zato je prav, da se ve, kaj lahko mladiči prinesejo v naš dom.

Najbolj poznana pod imenom mačja kuga, lahko pa se jo pomenuje tudi z imenom mačji infekcijski enteritis, panlevkopenija ali mačja ataksija je bolezen, ki se razvije zaradi infekcije z virusom iz družine Parvoviridae (feline parvovirus – FPV).

Okužba z mačjim parvovirusom je zagotovo ena večjih nevarnosti, ki se jo bojijo vsi mačji skrbniki, še posebej če imajo večje število mačjih prebivalcev, saj je pri okužbi s tem virusom velika smrtnost, še posebej pri necepljenih mladičih (seveda pa je nevarna tudi odrasle mačke).

VIR OKUŽBE

Parvovisus je zelo obstojen, saj lahko v okolju ostane nekaj let in je odporen na številna razkužila. Prenaša se lahko z direktnim kontaktom blata ali urina in indirektno s prenosom virusa iz okolja (posode za hrano in vodo, posteljice, krtače, naše obleke, roke). Mačke, ki so okužene z virusom, ga lahko izločajo še vsaj 6 tednov po ozdravitvi (če preživijo okužbo, razvijejo močno imunost proti virusu).

KLINIČNI ZNAKI

Pri mačjih mladičih nad 3-4 tedne starosti in pri odraslih mačkih povzroči virus močan gastroenteritis (po inkubaciji 5-9 dni). Okužene mačke pričnejo bruhat krvav izbljuvek in imajo hudo (lahko tudi krvavo) diarejo, nekatere mačke kmalu po tem poginejo. Virus povzroči hude poškodbe na črevesju, potuje pa po krvi tudi do kostnega mozga in limfnih vozlov, kjer se virus replicira in povzroči tudi padec števila belih krvničk (od tu ime panlevkopenija).

Okužene mačke imajo ponavadi vročino, so očitno depresivne in zavračajo hrano (nekatere mačke sedijo oz ležijo pred posodico z vodo, a nič ne spijejo). Nekatere mačke poginejo še pred znaki gastroenteritisa.

Pri okuženih brejih mačkih se lahko virus prenese na še nerojene mladiče in vpliva pri razvoju (oz nepravilnem razvoju) možgan. Mladiči se lahko skotijo mrtvi ali živi s hipoplazijo malih možganov (mali možgani pa so pomembni pri koordinaciji in gibanju), kar se kaže, ko se mladiči začnejo gibat, saj je njihovo gibanje zelo nekoordinirano. Do teh posledic lahko pride tudi pri mladičih, ki se okužijo stari manj kot 4 tedne, saj se v tem času mali možgani še vedno razvijajo.

ZDRAVLJENJE

Pri zdravljenju je zelo pomembno, da se najprej poskrbi za čisto izolacijo, prav tako je potrebno nositi zaščitne obleke in redno razkuževanje tako oblek kot tudi rok ob rokovanju z okuženo živaljo.

Okužene živali po navadi poginejo zaradi dehidracije in sekundarne infekcije, zato je potrebna podpora z intravensko infuzijo (kristaloidne raztopine) s širokospektralnimi antibiotiki, vitaminom B, 5% glukozo, lahko se naredi tudi transfuzija plazme (da se popravi kri) in zdravila proti bruhanju, prav tako je dobro, če mačko nahranimo vsaj s kakšnim grižljajem hrane, ko se konča bruhanje (a/d konzerva recimo), ampak kljub temu številne mačke poginejo.

V tujini se kaže kot uspešno tudi zdravljenje z interferoni (kemikalije v telesu, ki se uspešno borijo proti virusu).

PREVENTIVA

Preventiva je pri mačjem parvovirusu definitivno boljša kot kurativa, zato je priporočljivo cepljenje mačk (tudi samo notranjih), zelo pomembna je tudi karantena!! (ki je nujna pri vsakemu novemu mačjemu članu) in razkuževanje s primernimi razkužili (4% formaldehid, 1% glutaraldehid – pustimo 10 min pri sobni temperaturi).

Poškodba epitela črevernih resic (Enteritis parvovirosa fellis)
Slika

Vir: http://www.merckmanuals.com/vet/index.html

Uredi