PIROTEHNIČNA SREDSTVA – NE, HVALA!

Praznični dnevi, ko bomo ponovno zamenjali koledar, se hitro bližajo, s tem pa tudi vsakoletno pokanje in ustvarjanje “bojišč”. Nikoli mi ni bilo jasno, kaj ljudje vidijo ali morda slišijo v tem, da v okolici ustvarjajo poke, ki prej spominjajo na kakšno vojno fronto kot na veselje ob prehodu v novo leto. Ne samo, da mečejo denar dobesedno v zrak ali pa kar na tla, predvsem je zaskrbljujoče dejstvo, da zaradi “zabave” brezobzirnih posameznikov dejansko nekdo trpi. Poleg majhnih otrok, dojenčkov in starejših ljudi trpijo predvsem živali. Vsaj odrasli lahko te naljube pojave racionaliziramo in jih pač prenašamo, čeprav z nejevoljo, otroci in živali tega niso sposobni, ampak ob vsakem poku doživljajo nepotreben stres.

V tem obdobju se v slovenskih zavetiščih znajde skoraj 50 % več živali kot sicer v povprečju med letom. Veterinarji zabeležijo povečano prodajo pomirjevalnih sredstev –  in nenazadnje pokanje povzroča nekaterim živalim hude napade panike in eplilepsije, ki jih zaznamujejo za celo življenje. Mar je to res potrebno – prizadejati nekomu tako strašno trpljenje za nekaj sekund “zabave”, ki je že zdavnaj preživeta?

Že več let si društva in posamezniki prizdevamo z osveščanjem in peticijami, da bi slovenski zakonodajalci končno prepovedali prodajo in uporabo pirotehnike, kateri namen je pok, pa zaenkrat korenitih sprememb razen nekaterih omejitev ni. Navsezadnje je tudi žalostno, da župani impresionirajo svoje občane z nakupom drage pirotehnike, sploh v času, ko bi bilo bolj potrebno ta denar nameniti v socialo. Lahko bi na primeri za novo leto raje obdarovali socialno šibkejše, otrokom podarili počitnice na morju ali snegu… idej je veliko, denarja očitno tudi, samo v napačne namene se porablja. Marsikdo izmed nas bi lahko namesto nakupa drage pirotenike namenil denar za kaj bolj plemenitega, npr. kakšno botrstvo, lahko bi obdarovali koga v okolici, ki nima niti za vsakdanji kruh kaj šele za pokalice. Idej je veliko, naša pa je odločitev in vsekakor odgovornost, kako bomo ravnali. Pirotehnika zaseda visoko mesto na lestvici najbolj nepotrebnih, neumnih in nevarnih stvari, za katere premnogi porabljajo svoj verjetno trdo prisluženi denar, ob tem pa še povzročajo muke ljudem in živalim.

Uredi