PSI PRESUNLJIVO LAJAJO, KARAVANA PA ŽE LETA IN LETA ZGOLJ HODI MIMO …

PSI PRESUNLJIVO LAJAJO, KARAVANA PA ŽE LETA IN LETA ZGOLJ HODI MIMO …

CELOTEN PRISPEVEK IZ DNEVNIKA SI LAHKO PREBERETE: TUKAJ

Ko nas je kolegica iz prijateljskega društva opozorila na članek v Dnevniku, smo ob prebiranju imeli občutek, da je bil objavljen včeraj, a izvira iz leta 2011. ?

Čeprav se leta in leta vsi, ki poznamo problematiko preprodajanja živali, še posebej psov iz pasjih tovarn, trudimo osveščati ljudi, koliko gorja povzročajo živalim s takim načinom nabave, je članek dandanes še kako aktualen. Razen preimenovanja VURS v UVHVVR in nekaterih imen iz članka, ki so jih zamenjala druga imena, se ni spremenilo skoraj nič.

Pristojni organi, ki za razliko od društev imajo pooblastila, da bi lahko ukrepali, temu problemu ne znajo/ne zmorejo/nočejo priti do dna. Nekateri neetični in nemoralni veterinarji tlačijo v svojo blagajno Judeževe srebrnike, servisirajo preprodajalce pri njihovem kriminalnem početju, gledajo stran in ob tem kršijo zakon, kupcev živali pri brezvestnih preprodajalcih po principu “Hčerka ima rojstni dan. Želi si psa. Majhnega, luštnega shi-tzuja …” pa je še vedno ogromno.

Ne bomo ponavljali, kaj vse prestajajo živali, ki so predmet prodaje, in njihove mame – o tem smo napisali že vse, pa tudi v članku je opis zelo nazoren. Živali so tudi EDINE žrtve te brezobzirne in zavržne trgovine z živimi bitji, ki trpijo, a si same ne morejo pomagati. Kupci teh živali pa niso žrtve, čeprav se potem, ko ugotovijo, da so bili prevarani, pritožujejo in jamrajo na vse strani. Kupci takih živali so (ste) sami krivi, da imate dodatne nepričakovane stroške, ki so ponavadi omenjeni pred trpljenjem, ki ga preživljajo psihično in fizično uničene živali, kupljene po tej poti. Minus na vašem računu je zgolj davek na neumnost, ali kot slikovito rečejo naši bivši sodržavljani: “porez na budale”. In čisto prav vam je – možnosti, da bi se predhodno informirali, je nešteto, pa očitno nimate interneta, ne gledate televizije, ne berete časopisov. Trpljenja, ki ste ga živalim povzročili s svojim početjem, naivnostjo, nerazgledanostjo, nestrpnostjo, bednim snobizmom (čistokrvni pes brez rodovnika – ja, seveda, potem pa svizec zavije čokolado v folijo ?) … itd., pa se ne da meriti v evrih. ?

Tovrstna ponudba bo izginila takrat, ko bo ugasnilo povpraševanje, pa nič prej! Države, kjer poslujejo pasje tovarne, kot tudi tiste, v katerih se odvija prodaja teh ubogih živali, vključno s Slovenijo, so očitno nezainteresirane za tovrstno trgovino. Niso, pa tudi ne bodo zlepa ukrepale. Niti davkov od te grozljive “dejavnosti” se jim ne ljubi pobrati, kaj šele, da bi si prizadevale proizvodnjo in prodajo mladičev v pasjih tovarnah za dobrobit živali vsaj omejiti, če že ne preprečiti. Vse je torej na vas, bodoči skrbniki: ali boste nasedali brezvestnim barabam, gledali stran, ko bi morali kriminalno početje prijaviti pristojnim organom, ali pa boste kupili psa od priznanega vzreditelja, ki vam bo predal ustrezne dokumente o poreklu vašega novega družinskega člana. Še boljša ideja pa je posvojitev kosmatega brezdomčka, ki čaka na boljši jutri.

Uredi