20. maj – SVETOVNI DAN ČEBEL

20. maj – SVETOVNI DAN ČEBEL

Jajčece, ličinka, odkrita in pokrita zalega, čebela, trot, matica, so sigurno besede, ki so vam poznane in nam vsem za življenje še kako pomembne. Brez njih bi lahko izgubili vrsto živil (krompir, poper, kava, buče, korenje, jabolka, mandlji, paradižnik in še in še …). Populacije čebel in drugih opraševalcev se zmanjšujejo s svetlobno hitrostjo, zaradi česar postajajo čedalje bolj ogrožene živalske vrste. Na to vplivajo številni dejavniki, ki so posledica človeških aktivnosti: intenzivno kmetijstvo, široka uporaba pesticidov in onesnaževanje z odpadki. Čebele so izpostavljene novim boleznim in škodljivcem, zaradi naraščajočega števila svetovnega prebivalstva se krči njihov življenjski prostor, poleg tega preživetje in razvoj čebel in drugih opraševalcev čedalje bolj ogrožajo tudi podnebne spremembe.

Generalna skupščina Združenih narodov je na slovensko pobudo 20. maj proglasila za svetovni dan čebel. Če se že sicer premalo zavedamo, kako pomemben je čebelji rod za obstoj človeštva in številnih drugih vrst, naj nas na to nesporno dejstvo vsaj enkrat na leto opomni svetovni dan čebel.

Bravo, Slovenija! 💪🤗 Čisto vsak od nas lahko stori nekaj za 🐝🐝🐝 (posadimo cvetlice, zmanjšajmo uporabo pesticidov, fungicidov, herbicidov, okrepimo onemoglo čebelico s sladkano vodo, nastavimo jim vodo za pitje …).

Uredi