KO BI BILO BOLJE BITI TIHO oz. SRAMOTA ZA KINOLOŠKO ZVEZO SLOVENIJE

KO BI BILO BOLJE BITI TIHO oz. SRAMOTA ZA KINOLOŠKO ZVEZO SLOVENIJE
V sklopu sprejemanja sprememb Zakona o zaščiti živali so nekateri politiki – po tem, ko so trenutni odločevalci ZAVRNILI PREPOVED VERIG – predlagali privez psov s pogojem, da je veriga pripeta na oprsnico in ne na ovratnico. Ker se za vsako bolj drastično spremembo ljudje radi naslonimo na t.i. “stroko”, smo od KZS pričakovali strokovni doprinos, ki bi stremel k dobrobiti živali, namesto tega pa pričakali kratko skrpucalo brez strokovnih podlag in z mentaliteto, ki si je takšna organizacija NIKAKOR ne bi smela privoščiti.
Izjava KZS:
“𝑶𝒗𝒓𝒂𝒕𝒏𝒊𝒄𝒂 𝒗 𝒌𝒐𝒎𝒃𝒊𝒏𝒂𝒄𝒊𝒋𝒊 𝒔𝒌𝒖𝒑𝒂𝒋 𝒔 𝒑𝒐𝒗𝒐𝒅𝒄𝒆𝒎 𝒔𝒆 𝒖𝒑𝒐𝒓𝒂𝒃𝒍𝒋𝒂 𝒗 𝒗𝒆𝒍𝒊𝒌𝒊 𝒗𝒆𝒄̌𝒊𝒏𝒊 𝒑𝒓𝒊𝒎𝒆𝒓𝒐𝒗 𝒔̌𝒐𝒍𝒂𝒏𝒋𝒂 𝒅𝒆𝒍𝒐𝒗𝒏𝒊𝒉 𝒑𝒔𝒐𝒗 (𝒔𝒍𝒖𝒛̌𝒃𝒆𝒏𝒊𝒉, 𝒍𝒐𝒗𝒔𝒌𝒊𝒉 𝒊𝒏 𝒓𝒆𝒔̌𝒆𝒗𝒂𝒍𝒏𝒊𝒉) 𝒕𝒆𝒓 𝒑𝒐 𝒎𝒏𝒆𝒏𝒋𝒖 𝒊𝒏 𝒊𝒛𝒌𝒖𝒔̌𝒏𝒋𝒂𝒉 𝒌𝒊𝒏𝒐𝒍𝒐𝒔̌𝒌𝒆 𝒔𝒕𝒓𝒐𝒌𝒆 𝒑𝒓𝒆𝒅𝒔𝒕𝒂𝒗𝒍𝒋𝒂 𝒏𝒂𝒋𝒃𝒐𝒍𝒋 𝒑𝒓𝒊𝒎𝒆𝒓𝒆𝒏 𝒏𝒂𝒄̌𝒊𝒏 𝒗𝒐𝒅𝒆𝒏𝒋𝒂 𝒑𝒔𝒂 𝒕𝒂𝒌𝒐 𝒛 𝒗𝒊𝒅𝒊𝒌𝒂 𝒑𝒔𝒂, 𝒌𝒐𝒕 𝒏𝒋𝒆𝒈𝒐𝒗𝒆𝒈𝒂 𝒗𝒐𝒅𝒏𝒊𝒌𝒂.”
Naš komentar: V strokovni študiji (eni izmed mnogih) so znanstveniki z univerze Nottingham Trent ugotovili, da nobene vrste ovratnica niti t.i. “slip lead” povodci, niso primerni niti za šolanje niti za normalno rabo pri psih, ki vlečejo, ker še tako majhna sila na ovratnico lahko povzroči resne poškodbe vratu (kolaps sapnika, pritisk na karotidno arterijo, veno, limfne vozle, požiralnik, ščitnico,…), ki lahko privedejo do kolapsiranega sapnika, povišanega pritiska v očesu, težav s ščitnico, limfnim sistemom, prekrvavitvijo,.. Obnašanje psa na verigi pa je vse kaj drugega kot “normalno” vlečenje na sprehodu. Mimogrede, spoštovana gospoda iz KZS: Se vam zdi, da je vlečenje za ovratnico res najbolj primeren način vodenja tudi z vidika psa, ali zgolj z vidika njegovega vodnika 😡?
“𝑷𝒓𝒂𝒗 𝒕𝒂𝒌𝒐 𝒋𝒆 𝒖𝒑𝒐𝒓𝒂𝒃𝒂 𝒐𝒑𝒓𝒔𝒏𝒊𝒄𝒆 𝒎𝒂𝒏𝒋 𝒗𝒂𝒓𝒏𝒂 𝒕𝒖𝒅𝒊 𝒔 𝒔𝒕𝒂𝒍𝒊𝒔̌𝒄̌𝒂 𝒗𝒐𝒅𝒏𝒊𝒌𝒂, 𝒔𝒂𝒋 𝒐𝒑𝒓𝒔𝒏𝒊𝒄𝒂 𝒗 𝒏𝒂𝒔𝒑𝒓𝒐𝒕𝒋𝒖 𝒛 𝒐𝒗𝒓𝒂𝒕𝒏𝒊𝒄𝒐, 𝒏𝒆 𝒐𝒎𝒆𝒋𝒖𝒋𝒆 𝒗𝒍𝒆𝒄̌𝒏𝒆 𝒎𝒐𝒄̌𝒊 𝒑𝒔𝒂, 𝒌𝒂𝒓 𝒗 𝒌𝒓𝒊𝒕𝒊𝒄̌𝒏𝒊𝒉 𝒔𝒊𝒕𝒖𝒂𝒄𝒊𝒋𝒂𝒉 (𝒏𝒑𝒓. 𝒗 𝒑𝒓𝒊𝒎𝒆𝒓𝒖 𝒏𝒂𝒈𝒐𝒏𝒔𝒌𝒆𝒈𝒂 𝒕𝒆𝒌𝒂 𝒑𝒔𝒂 𝒛𝒂 𝒗𝒐𝒛𝒆𝒄̌𝒊𝒎 𝒗𝒐𝒛𝒊𝒍𝒐𝒎, 𝒎𝒂𝒄̌𝒌𝒐 𝒂𝒍𝒊 𝒑𝒓𝒊 𝒂𝒈𝒓𝒆𝒔𝒊𝒋𝒊 𝒛 𝒅𝒓𝒖𝒈𝒊𝒎𝒊 𝒑𝒔𝒊 𝒐𝒛. 𝒍𝒋𝒖𝒅𝒎𝒊) 𝒑𝒐𝒎𝒆𝒏𝒊, 𝒅𝒂 𝒇𝒊𝒛𝒊𝒄̌𝒏𝒐 𝒎𝒐𝒄̌𝒏𝒆𝒋𝒔̌𝒆𝒈𝒂 𝒑𝒔𝒂 𝒗𝒐𝒅𝒏𝒊𝒌 𝒏𝒆 𝒃𝒐 𝒎𝒐𝒈𝒆𝒍 𝒐𝒃𝒗𝒍𝒂𝒅𝒂𝒕𝒊 𝒐𝒛. 𝒛𝒂𝒔̌𝒄̌𝒊𝒕𝒊𝒕𝒊 𝒑𝒔𝒂, 𝒔𝒆𝒃𝒆 𝒂𝒍𝒊 𝒕𝒓𝒆𝒕𝒋𝒊𝒉.”
Naš komentar: Pri presoji pojma oprsnice se moramo zavedati, da oprsnice niso uporabljali zgolj vlečni psi, pač pa so jo tekom zgodovine nosili tako vojaški, policijski, reševalni psi, medtem ko so prenašali sporočila, zdravila in opravljali dela, od katerih so bila odvisna njihova in človeška življenja. Splošna uporaba oprsnice je več kot primerna in zaželjena tako z vidika dobrobiti kot tudi z vidika obvladovanja psa. Trditev, da morajo biti psi na ovratnici zato, ker jih drugače njihovi vodniki ne bodo obvladali, je bizarna, škodljiva in zaskrbljujoča. Če vodnik ne obvlada psa na oprsnici, ga ne bo niti na ovratnici, saj je sila vleka enaka, končna razporeditev sile na psu pa je drugačna. Predragi kinologi, obstajajo posebne oprsnice in tehnike prav za obvladovanje agresivnih psov, pri katerih je ovratnica tekom šolanja zaradi njihovega vedenja POPOLNOMA NEPRIMERNA , ampak saj to vi kot primarna strokovna organizacija s področja kinologije v Sloveniji vsekakor obvladate, kajne?
Iz zgoraj navedenega lahko povzamemo, da je posplošena uporaba OVRATNIC tako lahko nevarna tudi za širšo okolico. Ovratnica naj na psu služi le za identifikacijo psa (opremljena s telefonsko številko skrbnika).
“𝑲𝒊𝒏𝒐𝒍𝒐𝒔̌𝒌𝒂 𝒛𝒗𝒆𝒛𝒂 𝑺𝒍𝒐𝒗𝒆𝒏𝒊𝒋𝒆, 𝒌𝒐𝒕 𝒑𝒓𝒊𝒎𝒂𝒓𝒏𝒂 𝒔𝒕𝒓𝒐𝒌𝒐𝒗𝒏𝒂 𝒐𝒓𝒈𝒂𝒏𝒊𝒛𝒂𝒄𝒊𝒋𝒂 𝒔 𝒑𝒐𝒅𝒓𝒐𝒄̌𝒋𝒂 𝒌𝒊𝒏𝒐𝒍𝒐𝒈𝒊𝒋𝒆 𝒗 𝑺𝒍𝒐𝒗𝒆𝒏𝒊𝒋𝒊 𝒏𝒂 𝒕𝒆𝒎 𝒎𝒆𝒔𝒕𝒖 𝒛𝒏𝒐𝒗𝒂 𝒑𝒐𝒖𝒅𝒂𝒓𝒋𝒂, 𝒅𝒂 𝒌𝒍𝒋𝒖𝒄̌ 𝒅𝒐 𝒔𝒊𝒏𝒆𝒓𝒈𝒊𝒋𝒆 𝒔𝒐𝒃𝒊𝒗𝒂𝒏𝒋𝒂 𝒎𝒆𝒅 𝒍𝒋𝒖𝒅𝒎𝒊 𝒊𝒏 𝒑𝒔𝒊 𝒍𝒆𝒛̌𝒊 𝒗 𝒊𝒛𝒐𝒃𝒓𝒂𝒛̌𝒆𝒗𝒂𝒏𝒋𝒖 𝒑𝒓𝒗𝒊𝒉 𝒊𝒏 𝒔̌𝒐𝒍𝒂𝒏𝒋𝒖 𝒔𝒍𝒆𝒅𝒏𝒋𝒊𝒉. 𝑳𝒆-𝒕𝒂𝒌𝒐 𝒃𝒐𝒎𝒐 𝒏𝒂𝒔̌𝒆𝒈𝒂 𝒛𝒈𝒐𝒅𝒐𝒗𝒊𝒏𝒔𝒌𝒐 𝒈𝒍𝒆𝒅𝒂𝒏𝒐 𝒏𝒂𝒋𝒔𝒕𝒂𝒓𝒆𝒋𝒔̌𝒆𝒈𝒂 𝒑𝒓𝒊𝒋𝒂𝒕𝒆𝒍𝒋𝒂 𝒐𝒃𝒅𝒓𝒛̌𝒂𝒍𝒊 𝒏𝒂 𝒎𝒆𝒔𝒕𝒖, 𝒌𝒋𝒆𝒓 𝒈𝒂 𝒑𝒐𝒕𝒓𝒆𝒃𝒖𝒋𝒆𝒎𝒐 𝒊𝒏 𝒌𝒋𝒆𝒓 𝒔𝒊 𝒈𝒂 𝒛̌𝒆𝒍𝒊𝒎𝒐. 𝑲𝒊𝒏𝒐𝒍𝒐𝒔̌𝒌𝒂 𝒛𝒗𝒆𝒛𝒂 𝑺𝒍𝒐𝒗𝒆𝒏𝒊𝒋𝒆 𝒖𝒑𝒂 𝒊𝒏 𝒛̌𝒆𝒍𝒊, 𝒅𝒂 𝒃𝒐 𝒏𝒋𝒆𝒏𝒐 𝒎𝒏𝒆𝒏𝒋𝒆, 𝒗 𝒊𝒏𝒕𝒆𝒓𝒆𝒔𝒖 𝒑𝒔𝒐𝒗 𝒊𝒏 𝒍𝒋𝒖𝒅𝒊, 𝒖𝒑𝒐𝒔̌𝒕𝒆𝒗𝒂𝒏𝒐 𝒗 𝒑𝒓𝒊𝒉𝒐𝒅𝒏𝒋𝒊𝒉 𝒛𝒂𝒌𝒐𝒏𝒐𝒅𝒂𝒋𝒏𝒊𝒉 𝒓𝒆𝒔̌𝒊𝒕𝒗𝒂𝒉.”
Naš komentar: Resnično zaskrbljujoče je mišljenje, da moramo svojega pasjega prijatelja “obdržati” na mestu, kjer ga potrebujemo in želimo. Srčno upamo, da vaš zapis ne odraža mišljenja vseh članov in da boste odgovorni zanj prilezli iz jam, prebrali kakšno novejšo študijo, se udeležilii kvalitetnih kinoloških izobraževanj in se seznanili z novimi dognanji. Z nazori, ki že zdavnaj sodijo na smetišče zgodovine, je bolje, da se držite znotraj lastnih krogov. Boj za spremembe v dobrobit živali pa raje prepustite tistim, ki jim je za to res mar, čeprav nis(m)o “primarna strokovna organizacija s področja kinologije v Sloveniji”.
P. S.: Naš prispevek nikakor ni graja ovratnicam, tudi sami jih uporabljamo (sploh široke iz blaga), a le na psih, ki ne vlečejo, ali novih začasnikih, kjer obstaja sum pobega. Nikakor pa jih ne uporabljamo na močnih psih in psih, ki ne obvladajo hoje na povodcu. Vsakršno posploševanje v smeri oprsnice “da ali ne” (sploh ko se le-to nanaša še na sprembo zakonodaje) je skrajno škodljivo in povsem neprimerno.

Uredi