KO BI BILO BOLJE BITI TIHO oz. SRAMOTA ZA KINOLOŠKO ZVEZO SLOVENIJE

KO BI BILO BOLJE BITI TIHO oz. SRAMOTA ZA KINOLOŠKO ZVEZO SLOVENIJE
V sklopu sprejemanja sprememb Zakona o zaščiti živali so nekateri politiki – po tem, ko so trenutni odločevalci ZAVRNILI PREPOVED VERIG – predlagali privez psov s pogojem, da je veriga pripeta na oprsnico in ne na ovratnico. Ker se za vsako bolj drastično spremembo ljudje radi naslonimo na t.i. “stroko”, smo od KZS pričakovali strokovni doprinos, ki bi stremel k dobrobiti živali, namesto tega pa pričakali kratko skrpucalo brez strokovnih podlag in z mentaliteto, ki si je takšna organizacija NIKAKOR ne bi smela privoščiti.
Izjava KZS:
“????????? ? ??????????? ?????? ? ???????? ?? ????????? ? ?????? ???̌??? ???????? ?̌?????? ???????? ???? (????̌?????, ??????? ?? ???̌???????) ??? ?? ?????? ?? ?????̌???? ???????̌?? ?????? ??????????? ??????? ???????? ???̌?? ??????? ??? ???? ? ?????? ???, ??? ????????? ???????.”
Naš komentar: V strokovni študiji (eni izmed mnogih) so znanstveniki z univerze Nottingham Trent ugotovili, da nobene vrste ovratnica niti t.i. “slip lead” povodci, niso primerni niti za šolanje niti za normalno rabo pri psih, ki vlečejo, ker še tako majhna sila na ovratnico lahko povzroči resne poškodbe vratu (kolaps sapnika, pritisk na karotidno arterijo, veno, limfne vozle, požiralnik, ščitnico,…), ki lahko privedejo do kolapsiranega sapnika, povišanega pritiska v očesu, težav s ščitnico, limfnim sistemom, prekrvavitvijo,.. Obnašanje psa na verigi pa je vse kaj drugega kot “normalno” vlečenje na sprehodu. Mimogrede, spoštovana gospoda iz KZS: Se vam zdi, da je vlečenje za ovratnico res najbolj primeren način vodenja tudi z vidika psa, ali zgolj z vidika njegovega vodnika ??
“???? ???? ?? ??????? ???????? ???? ????? ???? ? ??????̌?̌? ???????, ??? ???????? ? ????????? ? ?????????, ?? ??????? ????̌?? ???̌? ???, ??? ? ??????̌??? ?????????? (???. ? ??????? ?????????? ???? ??? ?? ?????̌?? ???????, ???̌?? ??? ??? ???????? ? ??????? ??? ??. ??????) ??????, ?? ?????̌?? ???̌????̌??? ??? ?????? ?? ?? ????? ????????? ??. ???̌?̌????? ???, ???? ??? ???????.”
Naš komentar: Pri presoji pojma oprsnice se moramo zavedati, da oprsnice niso uporabljali zgolj vlečni psi, pač pa so jo tekom zgodovine nosili tako vojaški, policijski, reševalni psi, medtem ko so prenašali sporočila, zdravila in opravljali dela, od katerih so bila odvisna njihova in človeška življenja. Splošna uporaba oprsnice je več kot primerna in zaželjena tako z vidika dobrobiti kot tudi z vidika obvladovanja psa. Trditev, da morajo biti psi na ovratnici zato, ker jih drugače njihovi vodniki ne bodo obvladali, je bizarna, škodljiva in zaskrbljujoča. Če vodnik ne obvlada psa na oprsnici, ga ne bo niti na ovratnici, saj je sila vleka enaka, končna razporeditev sile na psu pa je drugačna. Predragi kinologi, obstajajo posebne oprsnice in tehnike prav za obvladovanje agresivnih psov, pri katerih je ovratnica tekom šolanja zaradi njihovega vedenja POPOLNOMA NEPRIMERNA , ampak saj to vi kot primarna strokovna organizacija s področja kinologije v Sloveniji vsekakor obvladate, kajne?
Iz zgoraj navedenega lahko povzamemo, da je posplošena uporaba OVRATNIC tako lahko nevarna tudi za širšo okolico. Ovratnica naj na psu služi le za identifikacijo psa (opremljena s telefonsko številko skrbnika).
“???????̌?? ????? ?????????, ??? ???????? ????????? ???????????? ? ??????̌?? ?????????? ? ????????? ?? ??? ????? ????? ????????, ?? ?????̌ ?? ????????? ????????? ??? ?????? ?? ??? ???̌? ? ???????̌?????? ????? ?? ?̌?????? ????????. ??-???? ???? ???̌??? ??????????? ??????? ??????????̌??? ?????????? ?????̌??? ?? ?????, ???? ?? ??????????? ?? ???? ?? ?? ?̌?????. ???????̌?? ????? ????????? ??? ?? ?̌???, ?? ?? ????? ??????, ? ???????? ???? ?? ?????, ????̌?????? ? ?????????? ???????????? ???̌?????.”
Naš komentar: Resnično zaskrbljujoče je mišljenje, da moramo svojega pasjega prijatelja “obdržati” na mestu, kjer ga potrebujemo in želimo. Srčno upamo, da vaš zapis ne odraža mišljenja vseh članov in da boste odgovorni zanj prilezli iz jam, prebrali kakšno novejšo študijo, se udeležilii kvalitetnih kinoloških izobraževanj in se seznanili z novimi dognanji. Z nazori, ki že zdavnaj sodijo na smetišče zgodovine, je bolje, da se držite znotraj lastnih krogov. Boj za spremembe v dobrobit živali pa raje prepustite tistim, ki jim je za to res mar, čeprav nis(m)o “primarna strokovna organizacija s področja kinologije v Sloveniji”.
P. S.: Naš prispevek nikakor ni graja ovratnicam, tudi sami jih uporabljamo (sploh široke iz blaga), a le na psih, ki ne vlečejo, ali novih začasnikih, kjer obstaja sum pobega. Nikakor pa jih ne uporabljamo na močnih psih in psih, ki ne obvladajo hoje na povodcu. Vsakršno posploševanje v smeri oprsnice “da ali ne” (sploh ko se le-to nanaša še na sprembo zakonodaje) je skrajno škodljivo in povsem neprimerno.

Uredi